PROMOCIJA PLUS ZA RTL

NOVI PODACI IZ CRO DEMOSKOPA: SVE NEIZVJESNIJA UTRKA ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE Grabar-Kitarović gubi podršku, Milanović blago raste

Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Dalija Orešković, Ivo Josipović, Tomislav Karamarko
 Ronald Goršić / Bruno Konjević / Tomislav Krišto / Paun Paunović / Goran Mehkek / Hanza Media

Da se danas održavaju predsjednički izbori, pobjednika bi ponovno donio drugi krug, pokazuju rezultati istraživanja koje je za RTL provela agencija Promocija plus. Aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, no potpora joj pada već četvrti mjesec zaredom, a približavaju joj se Zoran Milanović i Dalija Orešković.

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje najbolje stoji, ali joj potpora i dalje pada. Da se predsjednički izbori održavaju sada, u konkurenciji s potencijalnim kandidatima koji se spominju, Grabar-Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika, njih 32,6 posto. No, to je gotovo 5 postotnih poena manje nego prošlog mjeseca (37 posto).

Iako se gotovo uopće ne pojavljuje u javnosti, bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović i dalje je drugi izbor. Nastavlja doduše blago rasti, ali mu tiha kampanja očito odgovara jer ga priželjkuje 19,7 posto ispitanika (19,6 posto u veljači). Znakovito je da on nije izbor za više od 40 posto SDP-ovaca. Dio njih bira Daliju Orešković, koja je također nešto narasla i bira je 12,5 posto ispitanika (12,3 posto u veljači).

Treći izbor SDP-ovaca, u ukupnom poretku četvrti, je bivši predsjednik Ivo Josipović kojem je potpora (7,2 posto u ožujku) nešto pala u odnosu na veljaču (7,8 posto), kada se počelo špekulirati o njegovoj kandidaturi.

U ovom je istraživanju i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji se spominje kao kandidat revoltirane desnice nezadovoljne zbog približavanja Grabar-Kitarović premijeru. Karamarko je na 6,7 posto. Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (4,9 posto u ožujku) nešto je narastao (4,5 posto u veljači), ali i dalje bez ozbiljnih izgleda. Slično stoji i čelnik Mosta Božo Petrov, iako raste sada je na 4,4 posto (4,2 posto u veljači). Slijedi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (4,2 posto u ožujku, 4,5 posto u veljači) koji i dalje nema izgleda za ambicije koje ne skriva, dok jedini kandidat koji je najavio ulazak u utrku najgore stoji.

Bivši mostovac Marko Vučetić (0,9 posto) je pao ispod jedan posto (u veljači 1,2 posto). Ukupno na ostale i neodlučne otpada 7 posto tako da teško mogu ozbiljnije promijeniti poredak.

Gusto u drugom krugu

Rezultati za drugi krug govore da će biti gusto, ako se Milanović odluči kandidirati. U takvom srazu Kolinda Grabar Kitarović pobjeđuje jer je bira 52,9 posto ispitanika, ali bivši SDP-ov premijer još joj se više približio, zaokružilo bi ga 40,8 posto ispitanika. Nešto više nego prošli mjesec (u veljači 40,2 posto), čime nastavlja trend rasta i četvrti mjesec zaredom, dok i ovdje aktualna predsjednica bilježi pad (u veljači 54,3 posto).

Za razliku od prvog kruga Milanović očekivano uzima više glasova SDP-ovaca, pa i glasove Josipovića i Dalije Orešković, s tim da više od 30 posto njezinih birača bira aktualnu predsjednicu, iako je Orešković politički kapital stekla sukobima s predsjednicom. S druge strane, Karamarkovi glasači u ovakvom srazu ipak biraju HDZ-ovu kandidatkinju. Neodlučnih je 6,3 posto, čak kad bi svi prešli Milanoviću, to bi mu bilo nedovoljno za pobjedu.

No, trend koji se iščitava od prosinca do ožujka pokazuje da Grabar-Kitarović kontinuirano gubi potporu. U prosincu je imala 41,1 posto u prvom krugu, a sada je bira nešto manje od 32,6 posto. Znamo da su se u tom razdoblju dogodile smjene savjetnika na Pantovčaku, udaljavanje od desnice i novo partnerstvo s premijerom Plenkovićem.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 28. veljače do 4. ožujka do 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:39