TIHOMIR BABIĆ

NOVI PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKE GOSPODARSKE KOMORE 'Gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije oporavilo se od krize – rastu BDP, proizvodnja, zaposlenost'

 
Tihomir Babić
 Mate Piškor / CROPIX

Gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije oporavilo se od krize, jedan je od zaključaka sjednice Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore u Sisku, održane u srijedu. U budućnosti se očekuje još snažniji razvoj, istaknuto je u izvješću o stanju županijskog gospodarstva, koje se temelji na službenim podacima od 2014. godine do zaključno prvih devet mjeseci prošle godine, kojeg je podnio novi predsjednik Gospodarskog vijeća Tihomir Babić.

Babić je istaknuo kako je najveći stupanj rasta zabilježen 2018. godine, te da su svi ključni pokazatelji u porastu: BDP, ukupni prihodi, izvoz i investicije, uz rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih. Ipak, Babić je upozorio kako su istodobno u porastu bili i gubici.

- Gubitak je uzrokovan restrukturiranjem kutinske tvornice mineralnih gnojiva Petrokemije, koja je zabilježila gubitak od 400 milijuna kuna. Bez tog gubitka, gospodarstvo bi bilo u pozitivi. Za gospodarstvo je važan porast aktivnosti u djelatnostima važnim za našu županiju, kao što je prerađivačka industrija, te trgovina na veliko i malo, koja je u proteklih pet godina zabilježila porast od 35 posto. Istodobno je, zbog oporavka osobne potrošnje, rasta broja zaposlenih i povećanja neto plaća, ta najprofitabilnija djelatnost u županiji, dobit povećala sedam puta. Deset najvećih tvrtki u županiji čine 57 posto ukupnih prihoda županije. To su Petrokemija, sisački Mlin i pekare, kutinska Lonija, petrinjski Gavrilović, kutinski SELK, čeličana ABS u Sisku, Drvni centar Glina, tvornica dječje hrane HIPP u Glini, Lignum u Lipovljanima i MMM Vukelić. Sama Petrokemija čini oko 20 posto ukupnog prihoda županije, pa njeni rezultati presudno utječu na gospodarstvo. Ohrabruje da je već lani, nakon promjene vlasničke strukture, Petrokemija osjetno popravila poslovne rezultate, pa će se očekivani veći prihodi i dobit očitovati i u ukupnom gospodarskom rastu. U analizi nisu obuhvaćena javna poduzeća, koja nemaju sjedišta na području županije, a svojim investicijama doprinose ukupnom razvoju gospodarstva, kao što su Plinacro, Janaf, HEP, Hrvatske vode, Hrvatske željeznice i drugi. Osim toga u županiji se razvijaju i nove djelatnosti i nove tehnologije, posebice u IT sektoru, s naglaskom na razvoj gaming industrije, što nam daje pravo na optimizam", zaključio je Tihomir Babić.

Sisak 22.01.2020. Gospodarstvo Sisacko-moslavacke zupanije oporavilo se od krize, rekao je na sjednici Gospodarskog vijeca Zupanijske gospodarske komore Sisak, novi predsjednik komore Tihomir Babic. U porastu su investicije, zaposlenost, BDP, raste preradjivacka industrija. Na fotografiji: Tihomir Babic, predsjednik HGK Zupanijske komore Sisak

Sinio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Tihomir Babić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:49