AKCIJA

NOVI PROJEKT NOGOMETNOG REPREZENTATIVCA Mateo Kovačić: 'Bolesna djeca u Hrvatskoj nemaju adekvatnu skrb. To Izabel i ja želimo promijeniti'

 Domagoj Kunić

Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ante Rebić, Ivan Perišić, Borna Ćorić, Ana Konjuh, Zlatko Dalić, Bojan Bogdanović, Sandra Perković, Blanka Vlašić, nogometaši, tenisači, rukometaši...

Gotovo da nema sportaša koji se nije ovih dana uključio u humanitarnu akciju prikupljanja novca za malenu Milu Rončević iz Rijeke koja je u utorak sa svojim roditeljima otputovala u Philadelphiju. Jedan od sportaša koji se uključio u ovu, ali i brojne druge hvalevrijedne akcije, donirajući financijska sredstva, naš je “vatreni” Mateo Kovačić.

- Mi kao sportaši uvijek želimo i sudjelujemo u dobrotvornim akcijama i zbog toga sam iznimno sretan i ponosan. Naš posao daje nam platformu kroz koju možemo informirati širu javnost i time dati svoj mali doprinos kako bi se uključilo što više ljudi - rekao je za Jutarnji 24-godišnji veznjak koji je prije dvije godine sa suprugom Izabel osnovao Zakladu Mateo Kovačić koja aktivno pomaže djeci s teškoćama u razvoju, a podržava i različite humanitarne akcije te projekte.

Jedan od takvih projekata je “Snaga djece u pokretu”, koji će se održati od 17. do 20. travnja u Rovinju, Poreču i Puli te okupiti više od 3000 malih sportaša iz devet zemalja.

Dva turnira

Kretanje je temelj zdravog i aktivnog života, a redovito bavljenje sportom navika je koju bismo trebali razvijati od ranog djetinjstva i upravo je to jedna od poruka projekta “Snaga djece u pokretu”. U sklopu projekta, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i brojnih hrvatskih sportskih klubova, održat će se dva turnira.

Jedan je Croatia Trophy na kojem će se djeca natjecati u rukometu, nogometu i tenisu. Drugi je posebno izdanje Special Power League gdje će iste sportove zaigrati mališani s teškoćama u razvoju. Uz popularizaciju dječje aktivnosti, cilj je projekta i poticanje međusobnog razumijevanja i prihvaćanja, bez obzira na različitosti.

- “Snaga djece u pokretu” je hvalevrijedan projekt koji promovira zdrav život kroz sport mlađih generacija iz puno zemalja naše regije i kao takav je nešto što naša zaklada želi podržati. Nažalost, neću moći osobno sudjelovati u Rovinju, iako bih to iznimno želio, ali obaveze koje imam u svom klubu sprečavaju me da dođem.

Zato svim sudionicima i organizatorima i ovim putem šaljem pozdrave i želim puno zabave i sreće - istaknuo je Kovačić, hrvatski nogometni reprezentativac i igrač londonskog Chelseaja.

Zaklada Mateo Kovačić osnovana je 2017. godine i njezina je glavna nakana pomagati djeci s posebnim potrebama te ostalim dobrotvornim udrugama i organizacijama koje imaju istu misao vodilju, objašnjava Kovačić.

- Djeca s posebnim potrebama nemaju adekvatan tretman u Hrvatskoj, a imamo jako puno malih anđela kojima je potrebna ljubav i specifična briga. Željeli smo sudjelovati u povećanju svijesti javnosti o njima. Zakladu smo odlučili osnovati moja supruga Izabel i ja iz primarnog razloga jer smo uvijek imali internu potrebu i želju pokušati pomagati onima kojima je to istinski potrebno, ali teško to mogu sami, a to su djeca - rekao je nogometaš.

Zaklada je suosnivač Habilitacijske udruge za djecu s teškoćama u razvoju Silab i prve hrvatske nogometne lige za djecu s posebnim potrebama, a sudjeluju kao donatori na mnogim dobrotvornim akcijama.

- Mi smo mlada udruga i dosad smo jako sretni načinom na koji smo uspjeli sudjelovati u raznim dobrotvornim akcijama i projektima kao što je “Snaga djece u pokretu”. Naravno da uvijek pokušavamo pridonijeti akcijama kao što je “Svi za Milu” i svi se nadamo njezinu sretnom završetku - napomenuo je Kovačić.

Dječja eko odjeća

Zakladu je pokrenuo sa suprugom Izabel koja je u međuvremenu pokrenula vlastiti brend dječje eko odjeće i obuće Lunilou, a plijeni pažnju svakom svojom objavom na Instagramu.

- Izabel je vrlo aktivna u radu zaklade i njezinu daljnjem širenju, što me vrlo veseli. Ona posjeduje posebnu njegu i ljubav prema djeci - iskreno kaže Kovačić koji je snagu pronašao u vjeri.

Upravo je vjera vrlo bitan dio njegova života, kao i života cijele njegove obitelji, kaže.

- Ona mi daje snagu kad je ponestaje, ona mi daje smjer kad se nađem na prekretnici i kao takva je temelj svih mojih životnih odluka - naglašava.

Mateo Kovačić, rođen u Austriji, sa suprugom trenutačno živi u Londonu, a adrese često mijenja. Djetinjstvo je proveo u Sesvetama, a zbog svojih sportskih uspjeha preselio se prvo u Milano, pa Madrid te potom u London gdje trenutačno igra za Chelsea na posudbi iz Real Madrida.

- Nogomet me je nagradio time da sam dosad uistinu proputovao jako puno i bio stanovnik prekrasnih gradova u kojima sam uistinu uživao. Dobio sam priliku naučiti jezike i doživjeti različite običaje prekrasnih zemalja tako da nije bilo nimalo teško, nego je jako zanimljivo.

Unatoč tome, nadam se da ćemo se jednoga dana ipak skrasiti u našem Zagrebu u koji pokušavamo doći kad god nam vrijeme to dopusti - ispričao nam je Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:28