IMENOVANJE

NOVI SAVJETNIK ZA OBRANU I NACIONALNU SIGURNOST NA PANTOVČAKU Bivši načelnik SIS-a Vlado Galić postaje savjetnik predsjednice

 Damir Krajac / CROPIX

Vlado Galić, umirovljeni pukovnik i bivši načelnik SIS-a koji u HDZ-u posljednjih godina vodi Odjel za analitiku, kako doznajemo, uskoro bi trebao postati savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost. Iako još nije došao na Pantovčak, naši izvori kažu da je njegovo imenovanje sigurna stvar.

Galić dolazi na funkciju koju je do početka rujna ove godine obnašala Karlovčanka Maja Čavlović. No, ona je tada postala predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i od tada je to mjesto bilo upražnjeno. U HDZ-ovim kuloarima, inače, već se neko vrijeme spominjalo kako bi Galić mogao doći na Pantovčak, ali nije bilo sigurnih potvrda te informacije.

Galić se aktivnije u HDZ-u angažirao početkom 2013. Tada je postao jedan od ključnih ljudi za lokalne i europske izbore. Radio je u HDZ-ovom izbornom stožeru čiji je šef bio tadašnji glavni tajnik stranke, a danas zamjenik predsjednika Milijan Brkić koji ga je, prema pričama HDZ-ovaca i doveo, te poslije postavio i za šefa Odjela za analitiku. Naime, tadašnje vodstvo HDZ-a u stranci je bilo ustrojilo pet odjela, od kojih je jedan bio za analitiku. U to vrijeme Galić je bio vrlo utjecajan u stranci. No kada je HDZ preuzeo Andrej Plenković, a utjecaj Brkića opao, i Galić se povukao u sjenu. U međuvremenu je novo vodstvo donijelo odluku da se zbog štednje napravi reorganizacija i da se ukinu brojni odjeli u stranci, pa je tako zadnjih mjeseci, kako kažu HDZ-ovci, postala upitna i pozicija Vlade Galića. No, očito je da je izlaz za njega pronađen premještanjem na Pantovčak.

Kad je Galić došao u HDZ, mišljenje članstva o njemu je bilo podijeljeno.

Jedni su ga hvalili ističući kako je puno napravio u prikupljanju podataka za generala Antu Gotovinu jer je svojedobno bio dio njegova tima za obranu, te da ga ne treba stigmatizirati zbog njegova obavještajnog rada.

- Galićevi podaci i njegov analitički rad bili su ključni za generala Gotovinu - rekao nam je jedan HDZ-ovac koji dobro poznaje Galića.

No, u HDZ-u je tada bilo i onih koji su se pribojavali Galića, ističući kako mu je jedan od zadataka, po napucima vodstva, i da prikuplja informacije o njima.

Vlado Galić dragovoljac je Domovinskog rata, završio je Ratnu školu, radio na Vojnom učilištu gdje je predavao predmet Nacionalna sigurnost, a bio je i nagrađivan. Dok je radio u SIS-u, upućeni kažu, bio je izravno vezan za Markicu Rebića, tadašnjeg pomoćnika ministra za obavještajno-sigurnosne poslove. Galić je, kako su prije nekoliko godina pisali brojni mediji, u javnosti najpoznatiji po špijunskoj aferi Kameleon iz 1999. godine. Riječ je o operaciji u kojoj su hrvatske obavještajne službe tijekom 1998. i 1999. pratile rad međunarodnih organizacija u Hrvatskoj - OESS-a i UNHCR-a te nevladinih udruga, HHO-a i Glasa 99. To se doznalo kad je u javnost istupio bivši aktivist HHO-a Franjo Tot.

Nakon toga je Vlada Ivice Račana provela istragu o Kameleonu, a osnovano je i posebno povjerenstvo koje je utvrdilo da su djelatnici koji su sudjelovali u operaciji počinili niz nezakonitih radnji. Zbog toga je Vojno-stegovni sud pokrenuo postupak protiv Galića te još šest dužnosnika SIS-a, ali je na kraju, zbog zastare, sve obustavljeno u ožujku 2003.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:37