TURBULENCIJE U DRŽAVNOM VRHU

Novi sukob na vrhu htio je komentirati tek jedan Vladin ministar, a rječit je bio bivši premijerov savjetnik: 'Mislim da je ova priča jednostavna'

 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Vlada je previše vremena izgubila baveći se Agrokorom, propustilo se vrijeme za provođenje teških, ali potrebnih reformi, Vladina demografska politika nije sustavna, plaće treba povećati svima poreznim izmjenama - dio je kritika koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima u jučerašnjem intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

“Netko u ovoj državi treba napokon početi donositi odluke!”, poručila je predsjednica, čija je strelica upućena, jasno je, predsjedniku Vlade.

Predsjedničin novi javni obračun s premijerom Plenkovićem počeo je prije par dana kada se doznalo da predsjednica neće ići u marokanski grad Marrakech, nakon čega je postalo nejasno tko će Hrvatsku uopće predstavljati na konferenciji o UN-ovu sporazumu o migrantima. Iz Vlade su poručili da su iznenađeni što se predsjednica predomislila oko puta u Marrakech, a s Pantovčaka da su iznenađeni time što su u Vladi iznenađeni jer da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, tvrde, bilo na vrijeme o svemu obaviješteno.

Poruka iz Kine

Novi javni sukob između Pantovčaka i Banskih dvora, točnije predsjedničine tvrdnje da Vlada ne radi na reformama, kao i zavrzlame oko puta na UN-ovu konferenciju o migrantima, jučer je iz Kine, gdje je u službenom posjetu, komentirao premijer Andrej Plenković.

- Ne znam, ali Vlada radi. A što se tiče ove teme oko globalnog sporazuma, nije mi poznato otkud promjena stava - rekao je Plenković odgovarajući na pitanje RTL-ove reporterke.

Predsjednica i premijer sukobili su se i oko njenog nedolaska na promociju knjige “Slom ortačkog kapitalizma” bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da na promociji - na koju su došli Plenković i brojni ministri - nije bila jer da smatra kako to ne bi bilo primjereno “s obzirom na činjenicu da takozvana afera Hotmail još nije sasvim dovršena”, a napomenula je i da pozivnicu nije ni dobila.

Na pitanje iznenađuje li ga stav predsjednice oko te teme, premijer Andrej Plenković jučer je poručio: “Ništa me više ne iznenađuje”.

- Legitimno je iznositi svoja mišljenja, ali nije točno da Vlada ne radi na rješavanju problema koji su se dugo akumulirali, poput demografskih problema. Ova Vlada je donijela cijeli niz mjera u rješavanju tih problema. Nije ovo prva situacija da predsjednica napada Vladu i premijera, a zašto to čini pokazat će vrijeme. To najbolje ona zna - rekao je jučer za Jutarnji list jedan od rijetkih Plenkovićevih ministara koji je htio komentirati predsjedničine kritike iznesene u spomenutom intervjuu.

Za razgovor na tu temu jučer nije bila raspoložena ni prozvana ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

- Iz nekog čudnog razloga predsjednica se osjeća ugroženom, krenula je u nepotreban napad na premijera Plenkovića i Vladu. Mislim da predsjednicu u sukob s Plenkovićem guraju njeni savjetnici Mate Radeljić i Vlado Galić. Možda ih “žulja” afera SMS. Kada na jednom mjestu gori požar, najbolje je skrenuti s njega pozornost tako da potpališ požar na drugom mjestu - kaže Krešimir Macan, bivši premijerov savjetnik za odnose s javnošću.

Lekcija o politici

U dijelu intervjua za Slobodnu Dalmaciju predsjednica Grabar-Kitarović poručila je Plenkoviću da nije državnik već samo političar koji često gleda samo na iduće izbore. “Onaj političar koji bude spreman napraviti odlučne, pa i one nepopularne reforme, čak i po cijenu gubitka idućih izbora, dao bi najveći doprinos boljitku Hrvatske”, rekla je predsjednica.

Macan njene kritike drži neozbiljnima, kao i pozive na reforme.

- Pozivati premijera na političko samoubojstvo nije zdravorazumski. Kao i to da o potrebi velikih reformi govori žena koja nije podržala ratifikaciju Istanbulske konvencije i koja nije rekla niti riječi kako bi podržala žene nakon izbijanja afere kiretaža - tvrdi bivši savjetnik predsjednika Vlade.

Premijer Plenković tvrdi kako je o odluci predsjednice Grabar-Kitarović da neće ići na međunarodnu konferenciju u Marrakech doznao iz medija, a naglasio je da je dokument o regularnim i legalnim migracijskim procesima pravno neobvezujućeg karaktera i da svaka država zadržava pravo za kreiranje vlastite migracijske politike.

- Smatram da je cijela ova priča oko njenog odustajanja od puta na UN-ovu konferenciju u Marrakech vrlo jednostavna. Predsjednica Grabar-Kitarović želi desnom biračkom tijelu pokazati da je po pitanju migranata čvršća od premijera Plenkovića - tvrdi bivši premijerov savjetnik Krešimir Macan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:50