DAVIDE BRADANINI

Novi talijanski generalni konzul u Rijeci: Italija je najveća potpora Hrvatskoj za Schengen

Novi talijanski generalni konzul u Rijeci Davide Bradanini ocijenio je u utorak za posjeta Puli da dvije zemlje vežu višegodišnji iznimno dobri odnosi te da je Italija najveća potpora Hrvatskoj na putu ulaska u Schengen.

"Italiju i Hrvatsku vežu dobri višegodišnji odnosi te suradnja na području gospodarstva, politike, kulture i turizma. Do sada je mnogo toga učinjeno na tom pitanju, ali moja je želja produbiti zajedničke interese i suradnju na svim poljima", rekao je generalni konzul.

Istaknuo je kako Pula i Istra jamče mnoga prava i interese Talijanima i da je Republika Italija na tome jako zahvalna.

"Znam da je ovdje talijanska manjina veliko bogatstvo", rekao je Bradanini.

U vezi sa schengenskim postupkom istaknuo je da je Italija najveća potpora Hrvatskoj na tome putu.

"Teško je odrediti kada ćete ući u Schengen, ali ja sam optimist po tom pitanju jer je Hrvatska udovoljila svim tehničkim preduvjetima", poručio je Bradanini.

Zamjenik istarskog župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin je istaknuo kako je Hrvatska dio Europske unije, ali, dodao je, od nje smo još odsječeni i zato je ulazak u Schengen iznimno važan za Hrvatsku.

"Granica je barijera koja nas razdvaja, ali tu je prisutan i problem infrastrukture, poput nedostatka željezničke trase koja bi Istru povezala s Italijom", rekao je Radin.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je istaknuo kako je iznimno ponosan na Statut Grada Pule kojim se, kako je rekao, jamči poštovanje i zaštita prava svih pripadnika nacionalnih manjina, čime taj grada pokazuje da može biti ogledni primjer suživota.

"Današnji susret dokazuje razinu prijateljstva i suradnje koja postoji. Potvrđuju to statuti Grada Pule i Istarske županije koji nisu uvjetovani državnim zakonodavstvom, već su odraz političke volje i odluke na lokalnoj i regionalnoj razini", zaključio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12