TURISTIČKA PROMOCIJA

NOVI, UVJETI ZA ODABIR PREDSTAVNIKA HTZ-A U INOZEMSTVU Traže se direktori predstavništava u Milanu, Franfurtu, Pariz, Varšavi, Moskvi...

 Damir Krajac / CROPIX

Ministar turizma Gari Cappelli odlučio je promijeniti način funkcioniranja predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u inozemstvu, o čijim promjenama govori već neko vrijeme.

Upravo zato u četvrtak će se na sjednici Turističkog vijeća naći točka dnevnog reda raspisivanje natječaja za direktore predstavništava HTZ-a u Milanu, Frankfurtu, Parizu, Varšavi, Bruxellesu, Moskvi, Budimpešti, New Yorku, Bratislavi i Münchenu. Na sjednici će se raspravljati i o razrješenju voditelja ispostave HTZ-a u Münchenu te o preseljenju ureda iz Frankfurta u Berlin.

Dulji mandat

Dakle, traže se novi direktori kojima će se, za razliku od sadašnje tri godine, mandat produljiti na četiri godine. Mandat je istekao Romeu Draghicchiju u predstavništvu u Frankfurtu, Branku Curiću u Milanu, Rajku Ružički u Moskvi, Nori Henterovoj u Bratislavi, Marinu Skenderoviću u Budimpešti, Ivanu Novaku u Bruxellesu, Bojanu Baketi u Varšavi i Danijeli Mihalić Đurici u Parizu te Ini Rodin u New Yorku, dok je Damir Balenović iz Münchena tražio razrješenje iz osobnih razloga. Svi se oni mogu ponovno natjecati za to mjesto, a uvjeti u natječaju će biti nešto blaži nego prije. Naravno, tražit će se da svi imaju završen fakultet i pet godina radnog iskustva, ali neće biti obvezan uvjet da imaju tri godine staža na rukovodećem mjestu u turizmu.

Bitno je, kako doznajemo, da kandidati imaju smisla za marketing i poznaju turističko tržište te da zajedno s glavnim uredom nacionalne turističke organizacije sukreiraju marketing i promociju Hrvatske na tim tržištima. Isto tako, razmišlja se ponovno o otvaranju ureda koji bi pokrivao Daleki, pa čak i Bliski istok. Trenutačno se u HTZ-u i Ministarstvu turizma istražuje to veliko svjetsko tržište koje pokazuje sve veći potencijal, a izvjesno je da bi se mogao otvoriti ured u Dubaiju i Koreji. Inače, HTZ je već imao ured predstavništva koji je bio zadužen za Aziju, i to u Japanu, ali je prije nekoliko godina ukinut.

Novi model

Kako doznajemo, uz to što će mandat novim ili novim-starim direktorima biti dulji, oni će više u budućnosti morati promovirati Hrvatsku kroz selektivne oblike turizma - nautičkog, zdravstvenog, sportskog, avanturističkog... Što se tiče natječaja za direktora nacionalne turističke organizacije, koji bi trebao naslijediti Ratomira Ivičića, koji je prije par mjeseci podnio ostavku, on će biti okončan s 30. svibnjem, nakon čega kreće selekcija kandidata.

Danas će se također na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a predstaviti novi model za odobravanje marketinških, PR i sličnih projekata, čime Ministarstvo i HTZ žele osnažiti transparentnost podjele novca za takve projekte, a ne odnosi se na posebne javne pozive ili udruženo oglašavanje. HTZ će izraditi poseban dokument i sustav putem kojeg će biti definirani točni kriteriji za dodjelu sredstava, a direktor sam će moći odlučivati o dodjeli sredstava najviše do 30 tisuća kuna po projektu, odnosno do 300 tisuća ukupno godišnje. On i ministar skupa će moći dodijeliti od 30 do 100 tisuća po projektu, najviše do pola milijuna godišnje, dok će posebno povjerenstvo moći dodjeljivati od 100 tisuća do pola milijuna kuna, najviše do milijun kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:13