KREĆE RENOVACIJA

Novi vlasnici zgradu ex kina Grič žele potpuno renovirati, u prizemlje stiže restoran iz jednog od najvećih svjetskih lanaca

 
Kino Grič u Jurišićevoj 6
 Igor Sambolec / Arhiva Cropix

U zgradi u Jurišićevoj 6, gdje je donedavno, u prostoru pokraj njezina, bilo kino Grič, dizajnerica Tajana Sertić u četvrtak 6. lipnja otvara dućan svojeg brenda “Taja”.

U lokalu u kojem je bilo kino, neslužbeno doznajemo, uskoro bi se trebao smjestiti restoran brze hrane Burger King, dok bi najesen trebalo početi renoviranje cijele zgrade u hotel s četiri zvjezdice. Tvrtka Odo Vicus, podsjetimo, za četiri milijuna eura kupila je cijelu nekretninu na kojoj se kao vlasnik upisala u ljeto prošle godine, a sad, neslužbeno doznajemo, planiraju uložiti još šest milijuna eura kako bi zgradu pretvorili u baštinski hotel, što je hotel smješten u staroj građevini kulturne i povijesne važnosti. Od Grada Zagreba ovih su dana zatražili potrebne dozvole, a očekuju da bi renoviranje moglo početi u rujnu. Hotel bi se navodno, doznajemo, trebao zvati “Tri gavrana”, a u podrumu bi trebao biti restoran sa slavonskim specijalitetima. Hotel bi trebao imati 41 sobu i dva luksuzna apartmana.

Dizajnerica Sertić smatra da je dobro što će njezin lokal biti u blizini hotela.

- Naši proizvodi su više nalik suvenirima, a u ovom lokalu od 80-tak četvornih metara smjestili smo i proizvodnju pa će ona biti vidljiva, tako da će sve biti autentično. Zato se nadamo da će naši proizvod privući i turiste koji će odsjedati u hotelu - kaže dizajnerica Sertić. U toj zgradi je oko 1898. godine uređen hotel “K tri gavrana”, tada u vlasništvu Julia Wellischa. Poslije Drugog svjetskog rata hotel “K tri gavrana” preimenovan je u hotel “Goranin”. Zgradu je, naime, 1940. godine zakupio Đuro Simon te u njoj uredio kinodvoranu Rex. Prostor je adaptiran prema projektu arhitekata Drage Iblera i Stjepana Planića, a tijekom Drugog svjetskog rata kino je preimenovano u Klek te nakon rata u kino Kosmaj. Od 1998. kino je dobilo novo ime Grič, a od siječnja 2012. godine djelovalo je kao Art-kino Grič sve do siječnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:46