USKLAĐIVANJE S EU

NOVI ZAKON O TROŠARINAMA Linić: 'Hoće li cijene cigareta rasti ovisi o tome jesu li proizvođači spremni sniziti marže'

Novo povećanje trošarina na duhanske proizvode u ovoj godini moglo bi povisiti cijenu cigareta za tri kune po kutiji
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Iako postojeći Zakon o trošarinama datira iz 2010. godine, Vlada je s današnje sjednice na saborske klupe uputila novi zakon o tim posebnim porezima. Kao razlog tome, u Banskim su dvorima naveli izmjene u regulativi EU-a, s kojima se Hrvatska mora uskladiti.

Posljedica novog Zakona o trošarinama bit će poskupljenje dijela proizvoda, ponajprije cigareta. Naime, najveće usklađivanje s EU-praksom Hrvatska mora provesti upravo u segmentu trošarina na duhanske proizvode. Nove trošarine na cigarete, najavio je ministar financija Slavko Linić, uvest će se u tri faze: prva kreće do 1. srpnja, sljedeća početkom sljedeće godine, a posljednja do 2017., kako je i ispregovarano s EU-om. No, koliko će zbog toga u konačnici poskupiti cigarete, Linić danas nije znao kazati.

Milanović: 'Bio sam u Beogradu jer je bio krajnji trenutak da prekinemo zid šutnje. Naš posao je da rušimo zidove'

- To će ovisiti o tome koliko su proizvođači spremni sniziti svoje marže, poručio je Linić.

Podsjetimo, prema ranijim procjenama koje su stizale iz Ministarstva financija, novo povećanje trošarina na duhanske proizvode u ovoj godini moglo bi povisiti cijenu cigareta za tri kune po kutiji. No, hoće li se to dogoditi, tek treba vidjeti. U svakom slučaju, jasno je da će se nove izmjene u hrvatskom poreznom sustavu slomiti preko leđa pušača.

Za razliku od cigareta, novi sustav trošarina ne bi trebao dovesti do promjena u segementu alkhola i alkoholnih pića. Slično stoje stvari i s benzinom. No, određeno povećanje trošarina trebalo bi se dogoditi kod dizela, i to za 10 lipa po litri, te kod struje za poduzetnike, za jedan do dva posto. Sve to, međutim, ne znači i da će se povisiti maloprodajne cijene.

- To će možda samo malo narušiti bilance i rezultate poslovanja, ali ne i izlazne cijene, uvjeren je Linić.

Zbog EU-a izmijenjene odredbe o - bananama

Novom Vladinom Uredbom za provedbu Carinskog zakona Vlada je izmijenila odredbe o bananama. Te se izmjene uvode zbog usklađivanja s EU-om.

- U Europi se banane koje se uvoze važu, pa je to sada potrebno i ovdje osigurati, istakao je Linić.

Vlada oprašta dugove nacionalnim parkovima

Vlada je odlučila otpisati potraživanja po osnovi kamata koje ima od tri nacionalna parka i četiri tvrtke. Radi se o ukupno 113,5 milijuna kuna duga, od čega se 87,8 milijuna odnosi na potraživanja Ministarstva financija, a 25,7 milijuna na potraživanja Ministarstva poljoprivrede.

Dug po osnovi kamata Banski su dvori odlučili otpisati nakon što su dužnici platili glavnicu duga prema državi. Radi se o nacionalnim parkovima Plitvička jezera, Kornati i Brijuni, te o tvrtkama Brna, Luje i Predionica Klanjec, kao i Vodovod i kanalizacija Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:39