SLUČAJ PROSLIJEĐEN DORH-u

NOVI ZAPLET U AFERI 'DI SU KOLAČI?' Manjak namirnica otkriven i u odjelu šefice sindikata koja vodi proizvodnju slastica

Izvješće sanacijskog vijeća u smislu provjere odgovornosti posebno spominje Biserku Sertić koja vodi proizvodnju kolača u Savskoj 25
 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Nakon prijavljenih malverzacija u sektoru Prehrane, zbog kojih procijenjena šteta u zagrebačkom Studentskome centru iznosi nekoliko stotina tisuća kuna, interna istraga u Savskoj 25 proširena je na veći broj zaposlenika.

Sanacijsko vijeće SC-a u službenom izvješću koje je dužno proslijediti Vladi i Ministarstvu znanosti, spominje jednu osobu u smislu provjere odgovornosti. Riječ je o predsjednici Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH Biserki Sertić, za koju u dokumentu navode da vodi proizvodnju kolača u Poslovnoj jedinici u Savskoj 25.

Kao što je jučer pisao Jutarnji list, kontrola potrošnje namirnica u proizvodnji kolača pokazala je veliku razliku u količini naručenih namirnica koje su trebale biti servirane studentima i stvarnoj količini proizvedenih obroka. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu zbog ozbiljnih financijskih nepravilnosti.

Čekaju očitovanja

Od Sanacijskog vijeća SC-a zatražila je detaljno izvješće o provedenim provjerama i službena očitovanja osoba koje bi mogle biti povezane s aferom prozvanom “Di su kolači?”.

Jutarnji je u posjedu dokumenta “Cjelovito izvješće o postupku sanacijskih aktivnosti u SC-u u Zagrebu” iz listopada 2017., u kojemu predsjednik i dva člana Sanacijskog vijeća opisuju ozbiljne indicije da su namirnice za kolače fiktivno papirnato zaduživane, a da nisu ni stigle u skladište Prehrane SC-a. Sumnju u izvješću bacaju i na osobu na sindikalnoj funkciji.

Ne navodeći njezino ime, tek poziciju u sindikatu i Radničkom vijeću SC-a, u izvješću pišu: “Revizorsko izvješće o utrošku namirnica, primjerice, u proizvodnji kolača u Poslovnoj jedinici u Savskoj 25, koju vodi predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika SC-a RH, pokazuje negativne razlike u visini nekoliko stotina tisuća kuna. U tijeku je prikupljanje očitovanja te pokretanje odgovornosti”.

Provociranje štrajka

U nastavku se, međutim, ograđuju: “Naravno, pitanje je odgovornosti osjetljivo jer smo u nastavku kolektivnih pregovora. Budući da se radi o predsjednici Sindikata, koja je i član Radničkog vijeća SC-a, pokušaj provociranja novog štrajka u SC-u u Zagrebu tijekom kolektivnih pregovora sigurno nije isključen!”. Unatoč pokušajima, nismo uspjeli doći do sindikalne predstavnice Biserke Sertić, koja je u studenome 2016. vodila štrajk dijela radnika SC-a. Tražilo se potpisivanje kolektivnog ugovora i zadržavanje stečenih radničkih prava.

Sanacijsko vijeće u svom izvješću spominje i činjenicu da u SC-u djeluju četiri sindikata te da je najbrojniji Samostalni sindikat zaposlenika (B. Sertić) sa 359 članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:50