MINISTRICA POTVRDILA

NOVI ZAPOSLENIK MINISTARSTVA KULTURE Ladislav Ilčić bavit će se 'sindikalnim pitanjima jer u tome ima iskustava'

 Darko Tomas / HANZA MEDIA

U Ministarstvu kulture održan je briefing za novinare vezano uz javnu raspravu o prijedlogu dvaju zakona - Zakona o muzejima i Zakonu o audiovizualnim djelatnostima.

Što se tiče javne rasprave o Zakonu o muzejima, istaknuti su prioriteti novog Zakona koji se odnose na bolje uređenje djelatnosti muzeja, jasnije kriterije za osnivanje muzeja, poboljšan sustav upravljanja javnim muzejima. Zakonom se predviđa utvrditi rok do kraja 2020. za završetak procesa inventarizacije gradiva u svim javnim muzejima. Ministrica je istaknula kako smatra da je ' primarna zadaća kustosa obrada i valorizacija baštine u muzejima u kojima se nalaze". U okviru rasprave o novom nacrtu Zakona, predloženo je da se postave standardi vezano uz strategije politike prikupljanja umjetnina, drugim riječima uvođenje strožih kriterija kojima se ne bi prihvaćala baš svaka donacija koja stigne u muzej. Također i stroža pravila za izbor ravnatelja, nužne izmjene pravila za polaganje kustoskog ispita, kategorizacija muzeja, nova definicija muzeja.

U kontekstu najave novog Zakona postavljeno je i pitanje budućnosti Povijesnog muzeja. "Kako je podnesena tužba radi određenih nepravilnosti, dok se situacija ne razriješi ne možemo ništa s Hrvatskim povijesnim muzejem", rekla ministrica. Drugim riječima, pojasnio je i državni tajnik Krešimir Partl sa gradnjom se nove zgrade predviđene za HPM trenutačno stoji radi pravnih razloga. Nina Obuljen Koržinek je nadodala: "Također, radi se i na pronalasku financija za ovaj muzej iz europskih fondova, jer ne vidim da je u skoroj budućnosti moguće da se iz proračunskih sredstava financira dovršenje muzeja". Spomenula je oko 100 milijuna kuna, podsjetimo kako su procjene za ovaj muzej išle i do 250 milijuna.

Na briefingu nije zaobiđen niti Hrastov zastupnik Ladislav Ilčić: potvrđeno je kako uistinu jest o novom posebnom savjetniku u Ministarstvu kulture, kako se spekuliralo, te da će se baviti "pitanjima suradnje sa sindikatima, radnim pravima i statusom umjetnika te najavljenim reformama institucionalnog sektora jer ima iskustva u tom sektoru".

Druga tema breifinga bio je prijedlog Zakona o audiovizualnom djelatnostima. Istaknuto je kako će se novim Zakonom učvrstiti model koji je postavljen prije deset godina, preciznije će se urediti pitanja nadležnosti tijela koja upravljaju HAVC-om, precizirat će se ovlasti i način donošenja odluka Hrvatskog audiovizualnog vijeća koje će i dalje biti neovisno u donošenju odluka o financiranju programa. Novi Zakon predviđa uvođenja instituta koregulacije, otvara se mogućnost osiguranja sredstava za poticaje financiranju stranih produkcija i iz drugih izvora, te se preciziraju odredbe vezano uz sukob interesa.

Bilo je riječi i o planu normativnih aktivnosti za sljedeću godinu kada se predviđa donošenje novog Zakona o kazalištima i Zakona o umjetnicima. Komentirajući proračun, ministrica je govorila o poticajima knjižarski sektor, Rijeci gradu kulture za 2020. godinu, za koju je izdvojeno četiri milijuna kuna za slijedeću godinu, ovogodišnjem povećanom proračunu za kulturu koji će se prvenstveno izdvojiti za ulaganje u stvaralaštvo i proizvodnju te programe poticanja sudjelovanja u kulturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:22