HOĆE LI SE VRATITI?

NOVI ŽIVOT ZORANA MILANOVIĆA Brine se za teško bolesnog brata i stare roditelje, školuje djecu, razvija biznis, vozi Audi A6...

 
Zoran Milanović
 CROPIX

Otkad je otišao iz politike, Zoran Milanović, bivši premijer i predsjednik SDP-a, živi potpuno novim životom. U odnosu na posao i zaradu, čini se da mu nikada nije bilo bolje, no privatno su mu se neke stvari posložile jako teško.

U rujnu 2016. godine SDP je izgubio izbore, nakon čega je Milanović odstupio s mjesta predsjednika stranke. U prosincu je napravio još jedan korak za izlazak iz politike. Odrekao se saborskog mandata i odlučio pokrenuti privatni biznis.

Mjesec dana prije nego što je napustio Sabor, u studenom 2016., osnovao je konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory sa sjedištem u Miramarskoj ulici u Zagrebu, koja je upisana u sudski registar kao društvo s ograničenom odgovornošću. U registru je naveden samo jedan predmet poslovanja, a to je savjetovanje u vezi s upravljanjem. Milanović je jedini osnivač tvrtke s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Bio je i njezin prvi direktor, koji je tvrtku zastupao pojedinačno i samostalno.

Potkraj 2016. godine samo je osnovao tvrtku, ali nije ništa radio. Do kraja godine nije čak otvorio ni žiro-račun. S konzultantskim poslom počeo je 2017., a prema podacima iz Fine dobro mu je krenulo. Tijekom 2017. godine (podaci za 2018. nisu dostupni) zaradio je 625.000 kuna, od čega 555.000 kuna u tuzemstvu, a 70.000 kuna u inozemstvu. Nakon što je platio porez, Milanoviću je ostala dobit od 459.749,62 kune. To je kao da je cijelu godinu primao mjesečnu plaću od 38.000 kuna neto.

Milanović je uvijek govorio da je, osobito za hrvatske prilike, dobro živio sa saborskom, pa s premijerskom plaćom, ali je isticao kako bi nakon premijerskog mandata želio zaraditi i neki “ozbiljan novac”. Podaci o poslovanju njegove tvrtke govore da mu je uspjelo. Ali nije sve išlo dobro. Već u veljači 2017. suočio se s bolešću mlađeg brata Kreše. Bratu je uspostavljena vrlo teška dijagnoza, a borba s opakom bolesti traje i danas. Premda je brat kod roditelja, velik dio brige je na starijem sinu Zoranu. Tim prije što su roditelji visoke životne dobi (otac je prešao 80) pa i njima treba posvetiti više pažnje i vremena.

"On ne priča, ja ne pitam"

No, svi Milanovićevi prijatelji ističu da je jako dobro organizirao život. - Dobro izgleda i djeluje zadovoljno. Vidimo se relativno često. Povremeno odemo na pizzu ili na gablec. Sada su to opuštena druženja - govori jedan od Milanovićevih prijatelja s kojim je blisko surađivao u politici. - Zoran o svojim poslovima ne govori puno, a ja ne pitam - kaže nam dalje, a isto čujemo i od drugih prijatelja bivšeg premijera koji su se nastavili družiti s njim i nakon što se povukao iz političkog i javnog života.

Kada je riječ o klijentima, Milanović je iznimno diskretan. Sve što smo uspjeli saznati od njegovih prijatelja jest da nekoliko puta godišnje poslom ode u Kinu, da su mu plaćena putovanja, smještaj i svi putni troškovi te da je jednom radi posla bio u Južnoafričkoj Republici.

Ni osoba koja najviše zna o Milanovićevim poslovima, bivši poslovni direktor SDP-a Dinko Suton, koji je u Milanovićevoj tvrtki EuroAlba Advisory do srpnja prošle godine bio direktor, o njima ne želi govoriti. Nije bio rječitiji ni kada smo ga pitali zašto je napustio tvrtku bivšeg stranačkog šefa (Milanović je sada jedini zastupnik u firmi). - Potražio sam druge profesionalne izazove. EuroAlba Advisory je mala firma. No, Zoran i ja smo u dobrim odnosima. Pokažite mi još jednu osobu u cijeloj našoj politici koja je ostavila saborski mandat i otišla u neizvjesne poduzetničke vode. Svi se zubima drže Sabora i saborske plaća - kazao je Suton.

Posvećen prijateljima i obitelji

U početku, tek kad je otvorio konzultantsku firmu, govorilo se i pisalo kako je Milanovića za savjetnika u procesu pristupa Europskoj uniji angažirao albanski premijer Edi Rama. Sam Milanović o tome se nikada nije izjasnio, a tu informaciju nije potvrdio ni Rama. Jednom prilikom novinari su ga pitali je li točno da mu je Milanović savjetnik, no Rama to nije potvrdio, već se samo pozitivno izrazio o bivšem kolegi. Ako je nešto i radio za Ramu, to nisu mogli biti opsežniji poslovi budući da su inozemni prihodi EuroAlba Advisoryja u 2017. godini bili samo 70.000 kuna.

Šuškalo se i da Milanović radi za Ivana Čermaka, no jedan njegov prijatelj to nam je izričito opovrgnuo. Za Čermaka, kaže SDP-ovac s kojom se Milanović dosta često druži, radi Ante Kotromanović.

Uz svoje konzultantske poslove Milanović od studenog 2017. ima angažman u Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, gdje je predsjednik Diplomatskog vijeća. Tek povremeno održi predavanja, kao što je to bilo lani na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Preostalo vrijeme, kojeg, čini se, ima dovoljno, posvećuje obitelji i prijateljima.

- Zoran ima navike od kojih ne odustaje. I dalje se bavi sportom. Obožava trčati u Maksimiru, a s prijateljem kojeg je upoznao još kao klinac na Krku, Dinkom Novoselcem, bivšim direktorom AZ fonda, i dalje biciklira. Povremeno ode na skijanje. Ali on ne odlazi na skijanje u tjednim obiteljskim aranžmanima, nego s prijateljima ode na nekoliko dana i vrati se - govori jedan od SDP-ovaca koji je blizak s Milanovićem i tvrdi da su (barem u ovom času) ambicije bivšeg premijera da se kandidira na predsjedničkim izborima minimalne.

Vidi se da mu nedostaje strasti

- On je u politici došao do vrha. Ostvario je sve što se može, i to kao vrlo mlad čovjek. Nakon što je bio premijer, sve je drugo manje izazovno. Sada dobro živi, zadovoljan je, no vidi se da mu ipak nedostaje strasti. On je političar. Ali nisam siguran da mu je funkcija predsjednika države nešto radi čega bi mogao izgarati - kaže ovaj SDP-ovac uz napomenu kako ne može do kraja isključiti da će se možda ipak kandidirati. Dodaje pritom da, ako se Milanović odluči na taj korak, u kampanju će ući s potpuno drugačijim konceptom shvaćanja i obnašanja dužnosti u odnosu na sve dosadašnje predsjednike države.

- Stalno isticanje Zorana Milanovića kao predsjedničkog kandidata samo govori koliko je jadna naša politika. On je već više od dvije godine izvan svega, a stalno ga guraju u politiku, što znači da nemaju nikog drugog - kazao je na samome početku razgovora jedan od najboljih prijatelja bivšeg premijera. Riječ je o prijatelju iz djetinjstva koje su proveli u zagrebačkom Trnju. Za razliku od Milanovića, on se nikada se nije bavio politikom niti ga je zanimala. Njegove su vode poduzetničke.

- Otkad više nije premijer, napokon se možemo opet normalno družiti. Sada dobro izgleda, odlično se drži, normalno se može baviti djecom. Nema iza leđa nekoga tko ga neprestano prati - govori Milanovićev prijatelj i dodaje kako ipak ne mogu popiti kavu a da netko ne priđe i ne govori Milanoviću neka se vrati u politiku. - A ja mislim da se neće vratiti - kaže. -Sad ima normalan život. Malo lobira, malo se bavi faksom i ima vremena za djecu. Tu je i bolesni brat i roditelji koji su već stari i kojima je oslonac - kaže dalje i napominje da ga Zoran ponekad pita za savjet. - No, on je tvrdoglav, kakav je uvijek i bio. Na kraju uvijek napravi po svom - kaže Milanovićev prijatelj, koji ne vjeruje da će se zbog politike bivši premijer odreći mirnog i ugodnog života.

- Sada su druženja sa Zoranom znatno drugačija. Nakon što mu je istekao premijerski mandat, u svakom našem susretu 90 posto vremena otišlo bi na razgovor o politici. Sada je obrnuto. Sada 90 posto vremena razgovaramo o drugim stvarima - kaže jedan od bivših članova Vlade.- Sad me svaki put najprije pita kako su mi žena i djeca - nastavlja i dodaje kako i Milanović voli pričati o svojim sinovima, na koje je jako ponosan.

Skupi studij u Nizozemskoj

Stariji sin bivšeg premijera sada je student treće godine prava, a mlađi ide u osmi razred osnovne škole. Stariji, koji je poput oca odlučio upisati pravo, studira na prestižnom sveučilištu u Nizozemskoj. Riječ je o University of Groningen, 400 godina starom sveučilištu koje je na vrhu liste stotinu najutjecajnijih. Pravni studij ima jako puno opcija za specijalizacije, upisano je 3700 studenata, od čega je oko 600 stranih. Smatra se jednim od najboljih pravnih fakulteta u Europi, a diploma vrijedi u većini zemalja. Školarina, kako doznajemo, nije velika, ali su veliki ukupni troškovi i mjesečno iznose oko 1000 eura.

- Da je ostao na premijerskoj plaći ili predsjednik SDP-a, Zoran Milanović ne bi sinu mogao priuštiti ovaj studij - kaže nam jedan od njegovih bliskih prijatelja i dodaje da mu je jako stalo do toga da sinovima priušti što bolje obrazovanje. Napominje kako je studij u Nizozemskoj težak, ali ga mladi Milanović vrlo uspješno savladava.

Jako mu je dobar, nastavlja, i mlađi sin. Osnovnu školu prolazi s odličnim, a Milanović govori da će ga upisati u Klasičnu gimnaziju ili MIOC. - Mlađi je uz to i jako dobar sportaš. Dugo je trenirao karate, a onda je prešao na džudo. Natječe se u džudu, a u prvenstvu Hrvatske došao je do polufinala ili finala. Tijekom borbe je slomio ruku, ali je nastavio do kraja. Izgubio je, ali nije predao meč, na što je Zoran osobito ponosan - prepričava Milanovićev blizak prijatelj.

Iz svega što su nam ispričali prijatelji bivšeg premijera proizlazi da doista dobro živi, lijepo zarađuje, ali se ne razmeće. Kažu nam tako da više ne prakticira odlaske u Tač, o kojima se puno govorilo dok je bio premijer i otvaralo pitanje iz koje su se blagajne podmirivali računi. Sada mu je, kada se poželi dobre morske hrane, puno draža Ponistra na Remetinečkoj cesti koju mu je otkrio Kotromanović. Ne zalazi ni u Pepermint, gdje se još prije nekoliko godina okupljalo elitno društvo, takozvani Pepermint boysi - Milanović kao premijer, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, Boris Vujčić, guverner HNB-a, Boris Lalovac kao tadašnji ministar financija.

- Znamo otići na pizzu ili u neki jednostavniji restorančić na ručak. Na neki gablec. Zoran ne prati puno toga što se zbiva u politici, ali kad ga nešto zainteresira, onda se za to zalijepi do kraja i to temeljito proučava. Po tome je isti kao i uvijek - kaže njegov prijatelj iz mladih dana. Drugi koji je s Milanovićem prijateljstvo izgradio u SDP-u napominje da bivši premijer jako puno čita i puno više gleda serije nego prije. No, on kod Milanovića uočava promjenu. Tvrdi da je sazrio i da danas više ne bi ponavljao greške koje je radio dok je bio premijer. Pitamo na što misli. - Uzmimo uvođenje ćirilice u Vukovaru ili monetizaciju autocesta. Uvođenje ćirilice bilo je provođenje zakona, a i monetizacija je bila potrebna. Bilo je ispravno provesti ove dvije stvari, ali društvo za njih nije bilo spremno. Današnji Zoran o tome bi vodio računa i ne bi inzistirao. Vjerujem da bi se danas i u slučaju referendumske inicijative o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene drugačije postavio. Sada bi bio mudriji i poslao bi Ustavnom sudu na ocjenu referendumsko pitanje - tvrdi ovaj njegov prijatelj.

Raspituje se među ljudima

Zanima nas kako izgledaju njihovi razgovori o potencijalnoj kandidaturi za predsjednika države. - Ne vjerujem da će se kandidirati, ali ne mogu to ni isključiti. Pretpostavljam da će do ljeta odlučiti. Pita ljude što misle o tome i sluša sugestije. Razmišlja što bi to značilo za njega, a što za SDP - kaže ovaj SDP-ovac i dodaje kako u slučaju Milanovićeve kandidature za predsjednika Republike postoji opasnost od potpunog raskola u SDP-u.

- Vjerujte, moglo bi se dogoditi da se stranka raskoli po pitanju podrške njegovoj kandidaturi - uvjeren je i nastavlja da su za kampanju bitne još dvije stvari. Jedna je, kaže, novac, što vjeruje da bi Milanović mogao osigurati, a druga je motiv. - U tom smislu i razmišlja o tome može li institucija predsjednika države postati nešto suvislo - zaokružio je ovaj naš sugovornik izlaganje o dilemama bivšeg premijera oko povratka u politiku.

Slike s druženja objavio je na svom Facebooku Željko Jovanović

Raspitali smo se i koliko se o eventualnom Milanovićevu povratku u politiku razgovaralo na nedavnom druženju Milanovića i njegovih bivših ministara Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića, Željka Jovanovića te Peđe Grbina, Vedrana Babića, Damira Mateljana i još nekih kod Poreča. Odgovor koji smo dobili iz više izvora glasi da su svi Milanovića pitali ima li takve planove, no nikome se nije pozitivno izjasnio.

Skuhati zna samo vojnički grah

- To je bilo naše standardno druženje i nismo bili u konobi, nego u privatnoj kući Vladimira Pantovića - Pante. U sličnom sastavu nađemo se po prilici jednom u dva mjeseca - kaže jedan od sudionika ovih druženja i napominje da se nikada ne nalaze u restoranima, nego je to u nečijoj kući, da donesu namirnice i uvijek netko kuha. Uglavnom su kuhari Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, a ponekad pozovu i profesionalne kuhare koji se s njima druže i spremaju hranu. Takva druženja znaju biti u Bistri ili negdje u Jaski kod Zmajlovića. Društvo koje je još prije tri godine vodilo zemlju ovako može biti opuštenije, počaste se dobrom hranom, a prođu daleko jeftinije nego u restoranima. Na predzadnjem ovakvom okupljanju Hajdaš Dončić iskazao se juhom od buče s fazanom i kestenima. Kažu da, za razliku od Milanovića koji ne zna spremiti ništa osim vojničkog graha, Hajdaš Dončić odlično kuha.

- Milanović je do svoje 50. godine živio od plaće, odnosno na državnom budžetu. I bilo mu je dobro. Kada se pogleda hrvatski prosjek, to nisu bila skromna primanja. No, sada je u prilici naplatiti svoje iskustvo, posebno premijersko i zaraditi ozbiljniji novac. Najviše mu je zbog djece stalo do toga. Financira studij starijem sinu, no mlađi će tek u srednju školu - kaže dobar prijatelj bivšeg premijera i navodi kako se unatoč tome što materijalno dobro stoji, ne razmeće. Nastavlja da vozi Audi A6 koji je uzeo na lizing, ali da je to zato što dosta putuje i želi imati dobar i siguran automobil.

- On voli njemačke automobile, Volkswagen i Audi, ali mu ne bi smetalo ni da vozi Škodu. Njegov Audi nema kožna sjedala ni druge “statusne” simbole, nego opremu koja služi sigurnijoj i udobnijoj vožnji - kaže ovaj sugovornik i napominje da će Milanović teško donijeti odluku o povratku u politiku. Tim prije što je ulazak u kampanju za predsjednika države riskantan potez. Bez obzira na svu pripremu, potencijalno pozitivno raspoloženje birača prema njegovoj kandidaturi, kao i uložen trud i energiju, uvijek ostaje mogućnost da na kraju izgubi izbore, i to od aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:09