'DOLJE, CENZORI!'

Novinari Glasa Istre započeli štrajk, potporu im uputio i predsjednik Josipović

Pula, 071110.Novinari, fotoreporteri, graficari i ostalo tehnicko osoblje Glasa Istre od danas su u strajku jer je uprava najavila sindikatu otpustanje trecine zaposlenika. Uprava ce uz pomoc sudske odluke (dvadeset radnika je dobilo radnu obavezu) pokusati izdati novine. Na slici je redakcija u strajku.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

PULA - „Glas štrajka“, „Glas je naš, dugovi nisu“, „Dolje cenzori“, samo je dio transparenata kojim su u nedjelju novinari jedinog istarskog dnevnog lista „Glas Istre“ poručili da su započeli štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva. U štrajku je oko 100-tinjak radnika, osim njih 20 kojima je Arbitražno vijeće nametnulo radnu obavezu.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama redakcije, novinari Glasa Istre su ponovili kako su se na štrajk odlučili nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru i nakon neuspjelog procesa mirenja.

- Uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće radnika koje su već gotovo prepolovljenje, a istovremeno najavaljuje otkaze za četvrtinu zaposlenih - kazala je glavna sindikalna povjerenica Sindikata novinara u Glasu Istre Maša Jerin.

Dodala je kako im svakodnevno stižu pisma potpore raznih organizacija i pojedinaca, a u nedjelju oko 1.41 sat dobili su i pismenu potporu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji im je poručio kako prati događaje u Glasu Istre.

- Malo mogu učiniti, jer se radi o privatnoj novini. No, upozorit će državno odvjetništvo da ispita moguće protuzakonite radnje vezane za Glas Istre. Na raspolaganju sam, da vam pomognem - napisao je Josipović.

Novinari u štrajku primjetili su, kako su kazali, na hodnicima Glasa Istre, nekoliko nepoznatih osoba, za koje su im u Upravi rekli da su došli na poduku. - Tražit ćemo od inspekcije rada očitovanje, radi li to netko u Glasu Istre na crno - zaključili su.

Inače štrajk novinara Glasa Istre prvi je veliki novinarski štrajk u Hvatskoj od 1992. godine kada su štrajkali u Slobodnoj Dalmaciji. Glas Istre će izlaziti i za vrijeme štrajka, zahvaljujući radnoj obavezi za 20 radnika.

- Sutkinja Ondina Vidulin Matijević radnu je obavezu uvela kao da je pitanje izdavanja novina pitanje života ili smrti - prokomentirali su u Sindikatu novinara Glasa Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:34