SLUČAJ ĐURĐICE KLANCIR

NOVINARKI NA POSAO DOŠLI POLICAJCI ZBOG PRIVATNE TUŽBE ŽUPANA 'Što je sljedeće, hapšenje na licu mjesta?' MUP 'Morali smo utvrditi njezin identitet'

 
Đurđica Klancir
 Marko Todorov / CROPIX

Novinarki portala net.hr Đurđici Klancir u utorak je u redakciju došla policija s obrazloženjem da su "zaduženi za postupanje na zahtjev sisačke policije".

Novinarka se o tome oglasila statusom na Facebooku.

- Dva uniformirana policajca, i oni pomalo zbunjeni, tražili su moje podatke s osobne karte... A od sisačke policije to je zatražio stanoviti odvjetnik. Imali su samo ime odvjetnika. Nisu mi znali reći tko tuži... Dakle, to je dovoljno da vam ujutro dođu policajci. Zbilja sam svašta prošla od kada se bavim novinarstvom, ali ovo mi je definitivno bila novost. Da netko pošalje policiju samo zato da utvrde moju privatnu adresu na koju će mi slati tužbu... Zašto mi uvaženi gospodin odvjetnik nije htio poslati tužbu na redakcijsku adresu? Što je sljedeće? Hapšenje na licu mjesta? Sprovođenje u pritvor dok se vještače duševne boli onih o kojima pišemo - objavila je na Facebooku, a u međuvremenu je portal net.hr naveo da iza svega navodno stoji tužba sisačko-moslavačkog župana, HDZ-ovog Ive Žinića.

Nedugo nakon njezina istupa na Facebooku, priopćenjem se oglasilo Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Člankom 50. Pravilnika o policijskom postupanju navodi se da će "policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva, već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije.

Iz priložene je dokumentacije dokazan pravni interes osobe te ne postoji sumnja u zlouporabu podataka koji bi se ustupili.

U konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe (oštećene osobe) koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Dakle, kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu.

Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo, jer u Hrvatskoj postoji više osoba imenom i prezimenom novinarke. Jedini pouzdan podatak bio je da se radi o novinarki portala Net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet.

Identitet se ne može utvrđivati dopisom, a Pravilnikom o načinu policijskog postupanja u članku 49. izričito je navedeno da "policijski službenik provjeru identiteta osobe provodi traženjem na uvid njezine osobne iskaznice, vozačke dozvole, putne ili druge javne isprave s fotografijom izdane od nadležnog službenog tijela".

Na Facebooku se oglasio se i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko: - Ovo što se dogodilo kolegici Đurđici Klancir primjer je neviđenog zastrašivanja. Pa neka netko kaže da nema problema. Sustavni progon novinarki, novinara i medija na djelu. Za svaku osudu, naveo je Zovko, inače organizator velikog novinarskog prosvjeda protiv cenzure, koji je održan proteklog vikenda u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:46