NAPLATA U SVIBNJU

NOVO POSKUPLJENJE Od 1. travnja računi za vodu veći za 15 kuna

Razlog tome su, kazao nam je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, investicije koje je Hrvatska do 2023. dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našega članstva u EU
 Jakov Prkić/CROPIX

Mjesečni račun za vodu prosječne hrvatske obitelji od travnja će biti veći za 15 kuna. Posljedica je to današnje Vladine izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom se ta naknada od travnja povećava sa sadašnjih 1,35 kuna po kubiku na 2,85 kuna.

Kako je, prema Vladinim računicama, mjesečna potrošnja vode u prosječnom hrvatskom kućanstvu oko 10 kubika, proizlazi da će to poskupljenje značiti rast računa za vodu po prosječnom kućanstvu za 15 kuna. Prve uvećane račune građani mogu očekivati u svibnju.

Razlog tome su, kazao nam je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, investicije koje je Hrvatska do 2023. godine dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našega članstva u EU. Naime, EU je za te projekte pripremila tri milijarde eura, dok Hrvatska mora osigurati milijardu i pol eura, i ta će se sredstva velikim dijelom namaknuti upravo iz ove naknade.

„To je naknada za razvoj“, ocijenio je Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:05