NAPLATA U SVIBNJU

NOVO POSKUPLJENJE Od 1. travnja računi za vodu veći za 15 kuna

Jakov Prkić/CROPIX

Razlog tome su, kazao nam je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, investicije koje je Hrvatska do 2023. dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našega članstva u EU

Mjesečni račun za vodu prosječne hrvatske obitelji od travnja će biti veći za 15 kuna. Posljedica je to današnje Vladine izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom se ta naknada od travnja povećava sa sadašnjih 1,35 kuna po kubiku na 2,85 kuna.

Kako je, prema Vladinim računicama, mjesečna potrošnja vode u prosječnom hrvatskom kućanstvu oko 10 kubika, proizlazi da će to poskupljenje značiti rast računa za vodu po prosječnom kućanstvu za 15 kuna. Prve uvećane račune građani mogu očekivati u svibnju.

Razlog tome su, kazao nam je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, investicije koje je Hrvatska do 2023. godine dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našega članstva u EU. Naime, EU je za te projekte pripremila tri milijarde eura, dok Hrvatska mora osigurati milijardu i pol eura, i ta će se sredstva velikim dijelom namaknuti upravo iz ove naknade.

„To je naknada za razvoj“, ocijenio je Jakovina.

Izdvajamo