JUTARNJI DOZNAJE

NOVOKMET ISPAO IZ IGRE, NEMČIĆ VODI ISPRED ROTIMA Neslužbeni rezultati izbora na HTV-u

U utrci za ravnatelja programa HRT-a Marija Nemčić, neslužbeno doznajemo, sa samo dvadesetak glasova vodi ispred Gorana Rotima
 Neja Markičević / CROPIX

U utrci za ravnatelja programa HRT-a Marija Nemčić, neslužbeno doznajemo, sa samo dvadesetak glasova vodi ispred Gorana Rotima. Domagoj Novokmet, treći kandidat koji je ušao u uži krug za ovu funkciju, sudeći samo po broju sakupljenih glasova (jer, kako naglašavaju s HRT-a, rezultat izjašnjavanja zaposlenika tek je jedan od elemenata po kojima će se donijeti konačna odluka), ispao je iz igre.

Tko će dobiti najviše bodova 1311 ljudi, koliko ih ukupno čini kreativno osoblje na HRT-u, znat će se početkom tjedna, kada na Prisavlje stignu glasovi novinara i urednika iz dopisničkih centara. No, sudeći po glasovima za kandidate sa žute liste (od osamnaest tiskanih lista ona za ravnatelje bila je žute boje, dok su preostale bile bijele) iz Zagreba, koji su, kako nas uvjeravaju s javne televizije, izbrojeni još u petak navečer, zaposleni su se podijelili između sadašnje rukovoditeljice Međunarodnih poslova i bivše direktorice HTV-a i urednika u Informativnom programu.

Glasovi za rasipanje

- Do ovog ne bi došlo da su pravila izjašnjavanja bila drugačija. Ovako, pošto je dozvoljeno da se ljudi umjesto za jednog mogu odlučiti i za više kandidata, dogodilo se rasipanje glasova - kažu nam na Prisavlju.

Unatoč tome što se kalkuliralo da će na izjašnjavanje o kandidatima za ravnatelja programa i urednike četiri televizijskih i trinaest nacionalnih radijskih kanala izaći oko pedeset posto članova kreativnog osoblja, neslužbeno doznajemo da je odaziv bio gotovo osamdeset posto.

Poruka Informativnog

No, također doznajemo i da su pojedini novinari i urednici doslovno zaokružili sve kandidate s liste, dok je dio ekipe Informativnog programa HTV-a navodno pokraj imena svakog kandidata upisao “ne”.

- Kolege koji su tako napravili zapravo su na svoj način protestirali protiv ovakvog načina izbora televizijskih i radijskih šefova. Jer, prvo je odlučeno da se ravnatelji i glavni urednici biraju istodobno, čime se dobilo to da se kandidati za urednike moraju javiti na natječaj a da pojma nemaju tko će im biti ravnatelj programa, a potom je došlo na red neobavezno izjašnjavanje zaposlenika HRT-a. Pa kad je već bilo neobavezno, onda su i neki od nas odlučili biti neobavezni i svemu tome reći jedno veliko ‘ne’ - objašnjavaju u Informativnom programu HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:45