DAMIR KRSTIČEVIĆ

O ranjavanju Ante Đuzela ne znam apsolutno ništa

Krstičević i nije mogao potpisati potvrdu o ranjavanju jer sam je zatražio 1999., kad je zapovjednik bio Ante Katić, kaže Đuzel
 Siniša Sunara/CROPIX

O ranjavanju gradonačelnika Imotskog Ante Đuzela, kojeg DORH sumnjiči da je na temelju krivotvorene dokumentacije ostvario status ratnog vojnog invalida, general Damir Krstičević, zapovjednik 115. brigade u vrijeme kad je Đuzel stradao, ne zna ništa.

- Istina je da sam od srpnja do prosinca 1992. bio zapovjednik 115. brigade, no ja nikada nisam potpisao potvrdu o ranjavanju Ante Đuzela niti išta znam o okolnostima njegova stradavanja - rekao nam je Krstičević kojeg je upravo Đuzel apostrofirao kao svjedoka koji može potvrditi da je njegovo ranjavanje bilo stvarno.

Međutim, Krstičević o cijelom slučaju ne zna ništa.

Na prijedlog dr. Puljiza

- Pitajte neposrednog Đuzelova zapovjednika, odnosno zapovjednika saniteta, čiji je bio pripadnik. Ja sam potpisivao samo ono što bi mi neposredni zapovjednici predlagali. Nisam ja mogao imati nadzor nad svim što se dogodilo, pa samo u 115. brigadi bilo je 3 tisuće vojnika, a ja sam u to vrijeme zapovijedao i 4. gardijskom - objašnjava. Nakon njegova ograđivanja i sam Đuzel je priznao da se “Krstičević možda ne sjeća cijelog događaja”.

- Meni Krstičević ionako nije ni mogao potpisati potvrdu o okolnostima stradavanja jer sam je zatražio tek 1999., kada je zapovjednik 115. brigade bio Ante Katić. On je tu potvrdu potpisao na prijedlog mog neposrednog zapovjednika dr. Željka Puljiza - navodi Đuzel koji tvrdi da je u istom događaju ranjeno još sedmero ljudi.

Uputio nas je na Josipa Knezovića, jednog od diverzanata 115. brigade koji su izvlačili ranjene.

Vozač u sanitetu

- Pozvani smo na izvlačenje tri vojnika i jedne medicinske sestre i tada je stigla vijest da je pogođeno i vozilo saniteta, a znam da je vozač tada bio Ante Đuzel, vidio sam ga neporedno prije toga - kaže Knezović kojeg policija zasad nije kontaktirala.

Đuzel pak priznaje da je tek 1999. odlučio zatražiti status HRVI jer je “vidio da su ga svi oko njega riješili”.

- Dobio sam 20-postotni invaliditet i na osnovi njega primam invalidninu od 114 kune, imam neke olakšice na plaću. Ponuđen mi je i kredit za stan, ali sam ga odbio - naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:37