UOČI DANA ŽENA

OBERSNEL: 'Hrvatska ozbiljno skreće u najprimitiviniji oblik konzervativne desne stranputice'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2017. u 15:30

Zagreb, 171015. Iblerov trg.
Sjediste SDP-a.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Vojko Obersnel.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Riječki gradonačelnik i predsjednik gradskog SDP-a Vojko Obersnel u utorak je upozorio kako Hrvatska ozbiljno skreće u "najprimitiviniji oblik konzervativne desne stranputice", te da to postaje službena politika predsjednice Republike te Vlade.

"To se događa unatoč svim promjenama i takozvanom umjerenijem krilu HDZ-a. Vrlo perfidno, lukavo i sistematski se provodi niz aktivnosti koje se može nazvati konzervativnom revolucijom", kazao je Obersnel na konferenciji za novinare.

Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović proziva da "bez imalo srama poručuje da treba ignorirati crnokošuljaše koji šetaju Zagrebom i uzvikuju 'Za dom spremni', promovirajući ustaštvo i nacizam". Vlada s druge strane, dodaje, upućuje "licemjerne verbalne takozvane oštre osude, a istovremeno mjesecima ignorira spomenik u Jasenovcu s natpisom 'Za dom spremni'.

Premijer Andrej Plenković kaže da se ne treba uzbuđivati oko dokumenta o ljudskim pravima u kojem Vlada, mimo svih očekivanja i zakonskih odredbi, eksplicitno utvrđuje da pojam reproduktvinog i seksualnog zdravlja ne uključuje i pravo na pobačaj, kazao je Obersnel.

Važnim smatra da se uoči Međunarodnog dana žena 8. ožujka podsjetiti na ženska prava, koja su još uvijek manja nego što bi bilo normalno. "Reproduktivno pravo je ljudsko pravo, ali prije svega pravo žena“, istaknuo je i dodao kako je "konzervativno lice Vlade usmjereno na propisivanje svih vrsta tortura, koje će morati prolaziti žene ako se iz bilo kojeg razloga odluče na pobačaj".

Kao sudionike "konzervativne revolucije" prozvao je i javne medije, prije svih HRT "koji vodi uređivačku politiku u kojoj imamo kontinuitet emisija koje vode desnici podobne osobe". Nezadovoljan je i izvještavanjem riječkog Novog lista koji, smatra, s promjenom vlasnika, glavnog urednika i uređivačke politike u proteklih 15 dana nezapamćeno napada na gradsku vlast te njega osobno. "Očito je nekome stalo da Rijeku pokori, a moja poruka je  - neće ići. Nije uspjelo nikada, pa neće ni sad uz svu pomoć onih medija koji su na ovaj ili onaj način odabrali stranu i služe ovim konzervativnim snagama koje se šire Hrvatskom", poručio je Obersnel.

Izdvajamo