DRAMATIČNO NA N1

OBERSNEL IZGUBIO ŽIVCE TIJEKOM INTERVJUA I OPSOVAO 'Dobro što želite da vam kažem? Stvarno mi je i te zaje*ancije dosta, stvarno!' KASNIJE SE ISPRIČAO

 
Vojko Obersnel
 Željko Puhovski / Hanza Media

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u četvrtak se propisno naživcirao na pitanja reportera N1 televizije Ranka Stojanca koji ga je ispitivao o ustaškim povicima nekolicine maturanata u Rijeci koji su snimljeni i podijeljeni na društvenim mrežama.

Nakon nekoliko pitanja i kraće rasprave Obersnel je demonstrativno otišao, opsovao i obećao Ranku Stojancu da mu neće više davati izjave.

Razgovor je počeo normalno i gradonačelnik je odgovarao na pitanja oko uzvikivanja ustaških pozdrava na riječkoj norijadi.

- Nažalost to nije prvi put i na to se više ne može gledati i opravdavati činjenicom da je riječ o djeci. Poslao sam pismo načelniku policijske uprave i tražio da se sankcioniraju odgovorni - rekao je Obersnel reporteru N1 televizije i zapitao se što je ovo društvo radilo u proteklih 18 godina, što je radila država, sustav obrazovanja i roditelji te djece.

Nastavio je da je to što imamo priliku vidjeti ne samo na riječkim ulicama odraz stanja u društvu i podsjetio da iz godine u godinu to osuđuje, a ništa se ne mijenja. - Očito imamo neki problem u društvu, rekao je.

Na pitanje Stojanca da se javljaju mnogi antifašisti nezadovoljni antifašističkom Rijekom Obersnel je odgovorio da Rijeka nije otok.

- Interesantno da je ova tema dobila na značaju samo u Rijeci, ali pogledajte što se dešava u Hrvatskoj, koliko je trebalo vremena da s iz Jasenovca maknu ploče s ustaškim pozdravom, o tome govorim da ne treba nitko sumnjati u antifašističku Rijeku, ali Rijeka nije otok.

'Antifašistički otok'

Na to je reporter brzo odvratio.

- Ali Rijeka je bila percipirana kao antifašistički otok

- A što bi vi htjeli da ja sada kažem? - upitao ga je Obersnel.

- Što god hoćete - odgovorio mu je Stojanac.

- Prestanite non stop proturivati vijesti iz Rijeke na takav način. Rijeka je slobodarski grad, Rijeka je antifašistički grad, Rijeka je otvoreni grad - odgovorio je već uzrujani Obersnel.

- Ja to nikada nisam doveo u pitanje - odgovorio mu je reporter.

- Ako vas to smeta to je vaš osobni problem - nastavio je Obersnel.

- Mene to nikada nije smetalo niti sam to pokušavao proturati - odvratio je gradonačelniku Rijeke Stojanac.

- Pa dobro što hoćete od mene sada? - pitao je ponovno Obersnel.

- Pa ništa, ja vam hoću reći da se mnogi pitaju da Rijeka nažalost nije, govorim za antifašiste, nije toliko antifašistička kao što se voli prikazati - nije se dao smesti Stojanac.

- Pa to je vaša mišljenje i zadržite ga za sebe - rekao je Obersnel, te u odlasku još dodao:

- Stvarno mi je i te zajebancije dosta, stvarno. Ovo vam je zadnji put da vam dajem razgovor.

Isprika

No, nakon što su se malo ohladile strasti, Obersnel je shvatio da je pogriješio te je N1 televiziji poslao ispriku koju su oni u cijelosti prenijeli.

- Ispričavam se gledateljima i zaposlenicima N1 televizije te novinaru Ranku Stojancu zbog svog neprimjerenog ponašanja, posebno zbog posve neprihvatljivog načina izražavanja. Žao mi je što sam tako postupio i svjestan sam da se to nije smjelo dogoditi.

Iako moje današnje ponašanje nema opravdanja, moram reći da je ono rezultat revolta zbog relativiziranja antifašističke orijentacije Rijeke koja ne može biti dovedena u pitanje ponašanjem jedne skupine maturanata.

No, znam da to nije opravdanje i da nisam smio neprimjereno reagirati jer novinar je samo radio svoj posao, i moja namjera nije bila uvrijediti ga.

Rijeka njeguje antifašističke vrijednosti, grad smo grad tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja, stoga me promicanje ustaških simbola i poruka čini osjetljivim, ljutim i moja je reakcija zbog toga bila neprimjerena.

Podsjećam da smo se prije samo nekoliko dana susreli s porukama nacionalne mržnje, problem s maturantima bio je prisutan i prošle godine i unatoč svemu što, kao gradonačelnik, poduzimam, nemoćan sam spriječiti takva ponašanja.

Promicanje ustaških pozdrava, simbola ili vrijednosti sramotno je i opasno, bez obzira rade li to maturanti, političari, odrasli ili djeca - napisao je riječki gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:16