GRADONAČELNIK RIJEKE

OBERSNEL PORUČIO RIJEČKIM GRADSKIM VIJEĆNICIMA 'Opstruiranjem rada Gradskog vijeća se ne radi u korist građana'

 
Vojko Obersnel
 Matija Djanješić / CROPIX

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u utorak da bi gradski vijećnici morali biti svjesni da se opstruiranjem rada Vijeća ne rade u korist građana jer izostanak donošenja odluka ima vrlo konkretne posljedice.

Djelovanje u korist građana se ostvaruje normalnim funkcioniranjem Gradskog vijeća i ostvarenjem projekata, rekao je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo odgovarajući na pitanje o stanju u riječkom Gradskom vijeću i vjerojatnosti da se prihvati Gradski proračun zbog neizvjesne većine. Gradski proračun je najvažniji dokument, naglasio je i dodao kako vjeruje da će u konačnici prevladati razum među gradskim vijećnicima jer je to jedna od najvažnijih odluka koju oni kao predstavničko tijelo donose.

Riječko Gradsko vijeće je dvije protekle sjednice zaključilo prije odrađenih svih točaka dnevnog reda zbog izostanka kvoruma te posljedičnog gradonačelnikova povlačenja preostalih točaka s dnevnog reda u svojstvu predlagača.

"Opstrukcija rada vijeća može biti demonstracija moći ili političke borbe dijela vijećnika sa mnom, ali bi oni morali biti svjesni da izostanak donošenja odluka ima vrlo konkretne posljedice. Primjerice, na dvjema posljednjim prekinutim sjednicama vijeća bile su točke na kojima se trebao promijeniti status javnog dobra, a s obzirom na to da te točke nisu mogle biti provedene, dvoje građana ne mogu ni danas riješiti pitanje svojih okućnica. Pitanje odgovornosti nije imaginarno nego vrlo konkretno", rekao je Obersnel.

Osvrćući se na problem brodogradilišta 3. maj, rekao je da nema pomaka u rješavanju tog pitanja, da plaće još nisu isplaćene kao ni razrješenje odnosa 3. maja i Uljanik grupe. Znam da neki od mogućih strateških partnera, prvenstveno Fincantieri, iskazuju interes za ulazak u vlasničku strukturu 3. maja, te bi imenovanjem novog Nadzornog odbora Uljanik grupe i vjerojatnog imenovanja nove uprave bilo moguće razgovarati o razdvajanju 3. maja i Uljanika, rekao je.

Ustvrdio je da riječko brodogradilište nema vremena čekati da se okonča postupak preustroja Uljanik grupe te naglasio da bi Ministarstvo gospodarstva trebalo aktivnije pratiti proces pronalaženja novog strateškog partnera 3. maja, kao jedinog izglednog rješenja opstanka brodogradnje u 3. maju

Obersnel je ovom prigodom najavio program dočeka nove 2019. godine na Korzu, na kojem će svirati riječka mlada grupa Nord, rock veterani Whiteheads predvođeni Davorom Toljom, ponovno okupljeni Fit te splitski reper Vojko V.

Riječki HDZ zadovoljan "jedinstvom i nepotkupljivošću oporbe u Gradskom vijeću"

HDZ-ov riječki gradski vijećnik Josip Ostrogović je na konferenciji za novinstvo održanoj u utorak u Rijeci izrazio zadovoljstvo "jedinstvom i nepotkupljivošću oporbe u Gradskom vijeću u borbi protiv gradonačelnika Vojka Obersnela i SDP-a".

Ponosni smo na način na koji se borimo, rekao je. Ostrogović je istaknuo da je naziv riječke koalicije koju predvodi SDP "Rijeka za sve", ali da izgleda da je Rijeka samo za one koji razmišljaju isto kao Obersnel i SDP.

"SDP u Rijeci je na aparatima, pada slobodnim padom, ali time i povlači cijeli grad za sobom. Bjesomučno kupuju vijećnike, opravdavajući to održavanjem stabilnosti", rekao je. No, istaknuo je Ostrogović, oporba je pokazala da se ne može kupiti.

Optužio je političku stranku Lista za Rijeku za suradnju s SDP-ovom koalicijom i najavio da će se uskoro sklopiti formalni sporazum te tako osigurati izglasavanje Gradskog proračuna.

Na pitanje novinara tko je uistinu oporba u Gradskom vijeću, s obzirom na to da su već dvije sjednice prekinute zbog nedostatka kvoruma izazvanog izostankom većine vijećnika, Ostrogović je rekao da je pozicija ona koja je imenovala predsjednika Gradskog vijeća, Andreja Poropata (HNS), te da HDZ može biti samo oporba u tim okolnostima. Rekao je da su pozvali cijelu oporbu da izazovu raspuštanje vijeća i raspisivanje novih izbora, ali da Lista za Rijeku nije u tome željela sudjelovati.

U Gradskom vijeću, koje ima 37 vijećnika nema stabilne većine. Njih 18 su članovi SDP-a u koaliciji s PGS-om, IDS-om, Laburistima, SDSS-om, HSU-om te HNS-om, koji ih podupire. Drugi dio sadašnjeg saziva Gradskog vijeća čine vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista, Nezavisne liste Bura i nezavisni Marinko Koljanin.

Nakon prošlih lokalnih izbora vijećnici svih stranaka i nezavisni vijećnici izvan SDP-ove koalicije s 21 glasom su izabrali Tihomira Čordaševa (Akcija mladih) za predsjednika Gradskog vijeća. Gradsko vijeće je u svibnju s 19 glasova za (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HNS i Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura) i 17 protiv (HDZ, Akcija mladih, Lista za Rijeku, Živi zid, Most te nezavisni vijećnici Marinko Koljanin i Josip Kukuljan) donijelo odluku o razrješenju Čordaševa.

Za izbor Andreja Poropata (HNS) za predsjednika Gradskog vijeća bio je 21 vijećnik SDP-a, PGS-a, HSU-a, IDS-a, Laburista, SDSS-a, HNS-a, Danko Švorinić iz Liste za Rijeku i Zvonimir Peranić iz Mosta, protiv je bilo 14 vijećnika, a suzdržani su bili nezavisni vijećnik Marinko Koljanin te Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54