SVEČANOST U DELNICAMA

Obilježena 29. obljetnica ustrojavanja specijalnih postrojba HV-a i Dan ZSS-a

 MORH / M. Čobanović

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) HV-a obilježilo je u ponedjeljak u vojarni "Stožerni brigadir Ante Šaškor" u Delnicama 29. obljetnicu osnutka specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dan ZSS-a, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija zahvalio je svim pripadnicima na njihovu angažmanu, predanosti i uspjesima.

Podsjetio je na tri temeljne zadaće specijalnih snaga: direktnu akciju, specijalno izviđanje i vojnu pomoć te sudjelovanje u međunarodnim misijama koje doprinose očuvanju mira u svijetu.

"Kao najelitniji dio Hrvatske vojske u proteklom ste razdoblju davali svoj maksimum kako bi slika Hrvatske vojske i slika hrvatskog specijalca bila slika vrhunskog profesionalca, kome su čast, profesionalizam, odgovornost i domoljublje bile nit vodilja u svim situacijama. Dali ste svoj veliki obol u provedbi svih zadaća Hrvatske vojske, i u Hrvatskoj i izvan nje", istaknuo je Turalija.

Ratni zapovjednik specijalnih postrojba HV-a i predsjednik Udruge ratnih veterana Prvog hrvatskog gardijskog zdruga general-bojnik u mirovini Miljenko Filipović, podsjetio je da je prva formirana specijalna postrojba, bojna "Zrinski", branila Hrvatske nacionalne interese na svim bojištima tijekom Domovinskog rata.

"Mi se prije svega na današnji dan prisjećamo svih naših suboraca i prijatelja, kao i svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja kojih se uvijek moramo sjećati!", rekao je.

Svečanoj obljetnici nazočili su i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Siniša Jurković, predstavnici lokalne i županijske vlasti i pripadnici postrojba.

Obilježavanje 29. obljetnica ustrojavanja specijalnih postrojba HV-a i Dan ZSS-a u delničkoj vojarni "Stožerni brigadir Ante Šaškor" počelo je odavanjem počasti ispred Spomen sobe u vojarni. Vojni kapelan u Zapovjedništvu specijalnih snaga pater Mirko Vukoja služio je svetu misu za sve poginule hrvatske branitelje.

Pripadnici postrojbe, zajedno sa zapovjednikom brigadnim generalom Turalijom, u Sesvetama su položili cvijeće i zapalili svijeće na posljednjem počivalištu Josipa Briškog, pripadnika postrojbe stradalog u misiji u Afganistanu, u znak sjećanja na njegovu žrtvu.

U sklopu obljetnice, tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana u prostorijama Društva Crvenog križa u Delnicama organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj sudjeluju pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, priopćeno je iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:00