KOMEMORACIJA ZA POGINULE

Obilježena godišnjica operacije "Orkan 91"

Josip Đakić
 Goran Mehkek / CROPIX

Na godišnjicu početka operacije "Orkan 91", prve važnije akcije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen dio zapadne Slavonije, u utorak na Trokutu nedaleko od Novske održana je komemoracija za poginule hrvatske branitelje.

Operacija je trajala do 3. siječnja 1992., tj. do potpisivanja Sarajevskog sporazuma, a u njoj je poginulo 337 branitelja iz svih krajeva Hrvatske. Vijence su na spomen-obilježje položila izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, Vlade i Hrvatskoga sabora, predstavnici braniteljskih udruga, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Križevačko-koprivničke i Zagrebačke županije te gradova i općina iz kojih su na novljansko ratište stigle hrvatske postrojbe.

Zapadno slavonsko ratište pokazalo je slogu i jedinstvo hrvatskoga naroda te ljubav prema Domovini, istaknuli su izaslanik Vlade Ivan Žinić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Đakić je rekao kako se neće dopustiti nijednom pojedicu "ma iz kojeg naroda dolazi da se blatom baca na Hrvatsku".

Izaslanik hrvatske predsjednice, brigadni general Ivica Komljen je istaknuo da je Operacija "Orkan 91" jedna je od prvih pojeda i prekretnica u Domovinskom ratu. "Ova je operacija utrla put Hrvatskoj vojsci u oslobođenju Domovine pokazavši njezinu snagu i sposobnost", rekao je Komljen.

Komemoracija je počela misom za poginule branitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:44