TVRDI UDRUGA ARE YOU SYRIOUS

OBITELJ MALE MADINE PONOVNO PROTJERANA IZ RH? 'Prišli su policajcima, rekli da žele azil, a dočekao ih je podsmijeh' MUP 'Nismo postupali prema njima'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2018. u 21:02

Facebook

 

Udruga 'Are You Syrious?' objavila je na svojoj Facebook stranici da je obitelj tragično stradale djevojčice Madine ponovno protjerana iz Hrvatske.

Kako navode u objavi, tri mjeseca nakon užasne smrti protjerane šestogodišnjakinje, njezina obitelj ponovno je izložena 'nelegalnom i okrutnom tretmanu hrvatske države'.

- U noći 8. ožujka, 17-godišnja djevojka poslala nam je uznemirujući poziv upomoć. Obavijestila nas je da se njezina obitelj zajedno s još jednom izbjegličkom obitelji nalazi na području Hrvatske, u neposrednoj blizini sela Strošinci. Izvijestila je da su gladni i promrzli te da žele zatražiti azil u našoj zemlji. U skupini koja je brojala 19 osoba bilo je 11 djece, među kojima i dvije male bebe. Molili su nas da u njihovo ime kontaktiramo policiju i obavijestimo ih o njihovoj namjeri da zatraže azil u RH, napisala je udruga.

Tek su kasnije, kažu iz udruge, shvatili da se radi o obitelji male Madine.

- O njihovoj lokaciji, identitetu i stanju obavijestili smo nadležnu policijsku postaju (telefonski i e-mailom), kao i (e-mailom) UNHCR, Hrvatski pravni centar i Pučku pravobraniteljicu. Iako se Madinina obitelj bojala susreta s policijom zbog razumljivog straha od ponovnog protjerivanja, shvativši da je to jedini način da zatraže azil u RH, sami su prišli policijskim službenicima u ophodnji i rekli da žele zatražiti azil. Prema iskazu obitelji, umjesto odgovaranja na molbu da se pozove liječničku pomoć za djecu i pružanja mogućnosti traženja međunarodne, uslijedili su podsmijeh na spomen javljanja nadležnim institucijama, pretraživanje te detaljni pregled sadržaja njihovih mobilnih telefona, uz kasnije protjerivanje iz zemlje, tvrde u udruzi.

- Posebno je skandalozno što se protjerivanje odvilo na sličan način kao i u noći u kojoj je pod naletom vlaka poginula njihova šestogodišnja sestrica: obje obitelji natjerane su da se s malom djecom vrate natrag u Srbiju, navela je između ostalog udruga.

Na tvrdnje udruge 'Are You Syrious?' u ponedjeljak navečer priopćenjem je reagiralo Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Na temelju do sada prikupljenih informacija policijski službenici nisu postupali prema osobama koje se navode u priopćenju. Također, obavještavamo Vas kako su policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo i Policijske postaje Vrbanja pretraživali teren na području Strošinaca koristeći raspoloživu tehniku u cilju pronalaska navedenih osoba, a o mjerama traganja su obaviještene i susjedne policijske postaje, ali te osobe nisu pronađene, stoji u MUP-ovom priopćenju koje je prenio HRT.

- Vezano uz navode ponovnog protjerivanja obitelji, Ministarstvo unutarnjih poslova u nekoliko je navrata izvijestilo javnost da policija nikad nije postupala prema navedenoj obitelji i da hrvatska policija ni na koji način nije utjecala na nesretan događaj pogibije djevojčice Madine, stoji u priopćenju MUP-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo