TREĆI DAN POTRAGE

OBITELJ MEKSIČKE SURFERICE NESTALE TIJEKOM NEVREMENA KOD BRAČA 'Bila je dobra plivačica, ali ju je najvjerojatnije uhvatila panika'

 
 CROPIX, NESTALI.HR, JUTARNJI LIST

Ni treći dan potrage za nestalom meksičkom surfericom Valerijom Valderramom Santos (25), iz meksičkog Leona s prebivalištem u španjolskoj Barceloni, koja je nestala u ponedjeljak u podivljalom moru ispred Bola na otoku Braču dok je pokušavala doplivati do obale, nije dao rezultata.

Svi su u šoku

Brod “Pojišan” Lučke kapetanije Split i još jedan manji brod jučer su pretraživali sjevernu stranu otoka Hvara pokušavajući pronaći Valeriju koju je snažna bura, koja je u ponedjeljak u kritičnom vremenu puhala brzinom većom od 40 čvorova, zasigurno odnijela prema Hvaru, odnosno prema Starom Gradu na Hvaru. Naime, kad bura puše na Bolu nosi sve u smjeru jugozapada, pa se upravo to područje i pretraživalo.

Od doživljenog i preživljenog šoka još uvijek sebi ne može doći ni Matej Lisičar, vlasnik centra ronjenja Dolphin s Bola, koji je sa svojim prijateljem Matejom Barhanovićem uz pomoć 10-metarske brodice iz podivljalog mora spasio dvojicu surfera koji su bili na moru s Valerijom, a nju, nažalost, nisu uspjeli spasiti.

- Nitko na Bolu ne pamti ništa slično. Bol je oduvijek bio privlačan svima onima koji su voljeli ‘jahati’ valove, ali je postao pravi Eldorado za surfere negdje u 90-im godinama prošlog stoljeća. Iz godine u godinu je u Bol, bilo u škole surfanja bilo na surfanje, dolazilo sve više ljudi. Tako da sada godišnje u Bolu ima zasigurno nekoliko tisuća surfera iz cijelog svijeta, a to je onda privuklo i mladu Meksikanku, zaljubljenicu u ovaj vodeni sport - govori Lisičar koji već 20 godina radi u Bolu. U jednom od najpoznatijih svjetskih surferskih odredišta postoje tri surferske škole.

- I one iz godine u godinu imaju sve više posla. Svako malo organiziraju se neka prvenstva pa je tako bilo i nedavno, odnosno ovo ljeto, kad je organizirano svjetsko prvenstvo u nekoj od surferskih disciplina. Najviše su među surferima zastupljene daske s jedrom, ali u posljednje je vrijeme sve popularniji i kitesurfing. Ponavljam, nikad se u Bolu nije dogodio sličan slučaj kao s ovom meksičkom turistkinjom - naglašava Lisičar.

Jak vjetar znao je nositi surfere, ali se nikad nije dogodilo da netko nestane, a kamoli da izgubi život.

- Na Bolu, odnosno na Zlatnom ratu uvijek nešto puše i zbog toga je ta destinacija toliko popularna među surferima. Ljeti ih odjednom u moru bude i po nekoliko desetaka i to je onda zaista lijepo za vidjeti, jedan pravi morski spektakl. I kad bi zapuhao vjetar, mnogi bi surferi imali probleme, znalo bi ih odnijeti prema otoku Hvaru, odnosno prema Jelsi ili Starom Gradu, ali bi ih uvijek našli i spasili.

Ovakvo nevrijeme kakvo je bilo u ponedjeljak nitko ne pamti. Vjetar se, kao i more, digao vrlo brzo, u svega nekoliko minuta, bila je velika forca i svi smo ostali zatečeni tom nenadanom snagom vjetra i mora. Dogodilo se da je vjetar od nule došao do fula (najjači vjetar) za samo nekoliko trenutaka. Jako je grubo kad se nešto ovako dogodi, ali svi u Bolu gajimo nadu da će Meksikanku naći živu i zdravu - zaključuje Matej Lisičar.

Apel roditelja

I u dalekom Meksiku te u Španjolskoj s nestrpljenjem iščekuju vijesti s hrvatske obale, a roditelji nestale surferice prolaze pravu agoniju.

- Molim vas, pomozite nam. Moja kći Valeria Valderrama Santos nestala je prije nekoliko dana, 24. rujna, nešto iza podneva dok je surfala kod jednog otoka u Hrvatskoj. Molim vas da nas financijski podržite u potrazi. Suprug i ja idemo za Hrvatsku kako bismo pripomogli u potrazi. Meksička vlada djelomično nam je pomogla, ali to ne pokriva sve troškove koje podrazumijeva jedna ovakva situacija. Svaka pomoć na bankovni račun 5579209120865396 u Scotiabanku na ime mojega supruga Eduarda Valderrame Martínez dobro je došla.

Hvala vam i neka vas bog blagoslovi - dramatičan je apel majke nestale Meksikanke. Ta poruka koja se proširila viralno diljem društvenih mreža i internetskih portala Meksika i Španjolske ujedinila je i znane i neznane koji su spremni pomoći financijskom injekcijom ne bi li roditeljima donekle olakšaju mučne trenutke. Neki od Valerijinih prijatelja ne mogu vjerovati u tragediju koja se dogodila jer kažu da je inače bila itekako oprezna i nesklona rizicima, ali da je u isto vrijeme bila nemirna duha i spremna iskušati nove izazove.

- Bila je dobra plivačica, ali sigurno ju je uhvatila panika dok su je valovi šamarali sa svih strana. Velik je to strah dok si sam na pučini, a ruka spasa je daleko, daleko na kopnu - ustvrdila je jedna od Valerijinih rođakinja. Iz škole surfanja Zoo Station, kako je Lisičar na početku potrage kazao, opominjali su surfere da ne idu na more jer se očekuje nevrijeme. No, unatoč upozorenjima, pojedinci su odlučili izazvati valove. - Nestala djevojka nije bila polaznica u našoj školi, nego je s društvom rentala. No, shvatite me, za sve informacije obratite se policiji i lučkoj upravi. Njima smo rekli sve što smo imali i što smo znali - poručili su iz škole surfanja Zoo Station, s čije je daske Valerija i nestala u bespućima Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:36