RAZGOVOR ZA SLOBODNU DALMACIJU

'Obitelj pretučene djevojke me ne zanima, ne trebaju se mene bojati. Ne planiram napustiti RH i želim razjasniti jednu stvar o kojoj su svi pisali'

Darko Kovačević Daruvarac
 Luka Gerlanc / CROPIX

- Što se mene tiče, obitelj Gurlica me ne zanima ni na koji način. Povezuje nas samo ovaj sudski predmet, ali mene se ne trebaju bojati. Ja im neću ništa napraviti. Neka žive svoj život slobodno i bez straha od mene - kazao je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Darko Kovačević Daruvarac.

Kazao je to nakon što je u nedjelju po sili zakona pušten na slobodu, gdje će čekati pravomoćnu presudu za teško premlaćivanje 18-godišnje Zadranke prošlog ljeta u kafiću "Chill out".

Daruvarac je pušten na slobodu istekom jednomjesečnog pritvora koji je dobio nakon što je 10. siječnja na Općinskom sudu u Zadru osuđen na nepravomoćnu kaznu od pet godina zatvora. S Daruvarcem je reporter Slobodne razgovarao telefonom, iako se u početku premišljao hoće li uopće išta više govoriti za medije jer mu je tako sugerirao odvjetnik Boris Radman.

- Ne želim se preko medija ni s kim prepucavati, niti je moguće odgovoriti na sve ono što su o meni brojni mediji zadnjih nekoliko mjeseci pisali. Protiv mene se vodila medijska, ali i politička hajka. Sve što imam o tome reći, reći ću papirnato, kroz žalbu koju je sastavio moj odvjetnik. U njoj ima nekoliko desetaka točaka iz kojih se vidi da u Zadru nisam imao pravično suđenje i da su moja ljudska prava bila pogažena. Kad dobijem pravomoćnu odluku, onda ću o tome i govoriti - kazao je Daruvarac.

Na koncu je ipak pristao odgovoriti na nekoliko pitanja, i to nakon što su ga reporteri Slobodne Dalmacije podsjetili kako su u više navrata ostavili kontakt kod njegovih roditelja koji su potreseni razvojem događaja oko njihova sina.

- Nitko ne kaže da nije kriv i za ono što je napravio treba odgovarati. Ali da se nekoga ovako medijski razapinje, da se vrši ovakav pritisak i medijska hajka, to stvarno nije normalno. Zbog toga smo svi pod velikim stresom - kazali su Daruvarčevi roditelji prilikom jednog od kontakata sa Slobodnom Dalmacijom.

Kažete da vas se djevojka i njezina obitelj ne trebaju bojati, ali nekidan su opet u "vaše ime" dobili ozbiljne prijetnje?

- Mene i "moje ekipe" ne trebaju se bojati. Mene sigurno, a nešto kao što je "moja ekipa" jednostavno ne postoji. Moji prijatelji nisu nikome prijetili. Što se mene tiče, mogu mirno živjeti i raditi što ih je volja. Njena majka na društvenim mrežama govori da će se odseliti, pa da će se vratiti... To je farsa, to nema nikakvog smisla. Nemam namjeru nikome prijetiti, neka žive svoje živote i neka mene puste na miru.

Novinarima ste na izlasku iz pritvora rekli da se i vi pomalo osjećate kao žrtva s obzirom na okolnosti suđenja i pisanje medija?

- Ne želim o tome uopće govoriti, jer ako spomenem riječ žrtva, ispast će da se perem od onoga što sam napravio, a to se samo čeka na društvenim mrežama da se opet dere po meni. Što sam napravio, napravio sam, od toga ne bježim i za to sam spreman prihvatiti kaznu.

Spekulira se da ćete pobjeći u BiH jer imate dvojno državljanstvo. Planirate li napustiti Hrvatsku?

- Nemam takvih planova, niti to želim napraviti. Prije svega želim objasniti jednu stvar o kojoj su mediji već pisali. Ja jesam rođen u Banjoj Luci, ali nemam dvostruko državljanstvo. Mogao bih ga imati, ali ga nemam, i nisam ga nikada pokušao napraviti. Takvo nešto ne može se napraviti iz Zadra. Za to treba otići u Banju Luku, a ja to nisam nikada napravio niti namjeravam napraviti. Dok ne dobijem pravomoćnu presudu, ostajem u Hrvatskoj. Tu ću je čekati, neću nigdje bježati. Kada će to biti, to je druga stvar.

Odvjetnik obitelji Gurlica tvrdi da će do pravomoćnosti, u skladu s dosadašnjom praksom, proći najmanje godinu dana?

- Ne znam ništa o tome. Za te pravne stvari pitajte mog odvjetnika. Ja samo znam da neću bježati, nego ću ovdje čekati pravomoćnu presudu. Dosad su mediji više puta pisali o meni svašta i napadali moje odvjetnike. No, ispalo je da su moji odvjetnici sve radili po slovu zakona i da sam sada na slobodi zato što tako stoji u zakonu.

Očekujete li da viši sud potvrdi zatvorsku kaznu od pet godina koju vam je odredila sutkinja Mitra Meštrović? Smatrate li da vam je kazna previsoka?

- Što će odlučiti viši sud, ne znam, niti o tome želim išta govoriti. Što se tiče kazne koju sam dobio, smatram da je previsoka, odnosno da je prerigorozna. S time se slažu i brojni pravnici, suci i odvjetnici koji su u medijima već istaknuli da je ovo možda najveća kazna izrečena za teške tjelesne ozljede u Hrvatskoj. Dobio sam maksimalnu moguću kaznu, praktički kao da sam počinio ubojstvo. Neki su za ubojstva dobivali manje kazne, a ja sam za teške tjelesne ozljede dobio najviše što se moglo. To je kao da sam osuđen za ubojstvo.

Dan prije vašeg izlaska iz pritvora u Zadru su održao novi prosvjed protiv vas i pravosuđa koje je dopustilo da izađete na slobodu bez mjera opreza?

- Ponovit ću, ja sam na slobodi jer tako kažu zakoni. Je li netko kod toga pogriješio, ne znam, niti o tim pravnim stvarima mogu razgovarati. Što se tiče nezadovoljstva naroda, stvarno ne znam što bih vam rekao. Što sam trebao dobiti 10, 20 godina zatvora? Dobio sam maksimalnu kaznu, vjerojatno kao jedini za takvo slično djelo u Hrvatskoj. Sve je rađeno po zakonu, moji su odvjetnici radili po zakonu, a kako je sud radio, to je druga priča.

U medijima su se pojavile informacije da ste prije desetak godina, kad ste bili u zatvoru, maltretirali neke zatvorenike, ali i da su vas maltretirali...

- Sve su to laži. Nikoga ja nisam u zatvoru maltretirao, niti su mene maltretirali. To nema veze s vezom. Prema meni su se svi fer ponašali, od zatvorenika do pravosudnih policajaca, i ja prema njima. Te objavljene priče su čista laž. Neka taj tko to tvrdi izađe u javnost i sa svojim imenom i prezimenom to potvrdi.

Što namjeravate raditi dok budete čekali pravomoćnu presudu?

- Ne znam. Zaposliti se u Zadru više nigdje ne mogu, a bojim se ni u Hrvatskoj. Iskreno, o tome sada uopće ne razmišljam, ali nakon što dobijem kaznu, i kada je odslužim, definitivno neću ostati u Hrvatskoj. Ovdje mi je ugrožena i uništena egzistencija. Hrvatsku ću napustiti sto posto.

Hoćete li tužiti medije, kao što ste bili najavili, zbog onoga što su o vama objavljivali dok ste bili u pritvoru i na suđenju?

- Hoću. Na tome rade moji odvjetnici. Dao sam u zadatak da se te tužbe pripreme, ali ne znam u kojoj su trenutačno fazi.

Tijekom suđenja u javnosti se pojavila snimka razgovora majke Gurlice sa svojom kćerkom, majka nam je rekla da je ona tu snimku poslala i vama. Jeste li vi tu snimku pustili u javnost?

- Nisam, ja sam u to vrijeme bio u zatvoru. Ta snimka je danas na YouTubeu. Točno je da je tu snimku majka meni poslala, ali ona je tu snimku i napravila.

Zašto vam je poslala tu snimku?

- Ne mogu i ne želim o tome govoriti. Iza toga je velika pozadina o kojoj sada ne želim govoriti.

Je li vam žao što ste napravili toj mladoj djevojci? Jeste li se ispričali njoj i njezinoj obitelji?

- Jesam, ispričao sam se na početku suđenja, ispričao sam se i nakon izricanja kazne. Ispričao sam se i javno i još se jednom ispričavam. Deset puta sam se ispričao za ono što sam napravio. Ali to što sam napravio ne mogu promijeniti i zato sam spreman zbog toga snositi odgovornost. Ali ne i za ono što nisam napravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:37