MAJKA GAYA

OBITELJ 'PROTIV': ‘Osjećam se strašno, to je kao da je netko rekao: Vi ste smeće’

‘Meni je ovo preosobno, netko dira moju obitelj, a ja sam bespomoćna’, kaže Rokova sestra Rita Rumora

Nedjelja, rano jutro. Dan referenduma. Samo nekoliko stotina metara dalje od stana obitelji Katić Rumora jedno je od referendumskih mjesta, vijori se zastava. Eleonora Katić i njezine dvije kćeri Rita (21) i Ira (20) spremaju se za odlazak, ubaciti svoje 'protiv'. “Osjećam se strašno, to je kao da je netko napisao: Vi ste svi skupa smeće”, kaže zagrebačka odvjetnica čije je najstarije dijete, sin Roko, gay. Rita, studentica prava, potvrđuje: “Meni je ovo preosobno, netko dira moju obitelj, a ja sam bespomoćna…”

Život u strahu

Roko u New Yorku studira povijest umjetnosti, na referendum izlazi u tamošnjem hrvatskom konzulatu. Netom prije no što će obitelj izaći iz zagrebačkog stana, Skypeom nazivaju Roka. Još nije legao, teško mu je, kaže, otići spavati jer, kad se probudi, u Hrvatskoj će već odmaknuti poslijepodne, znat će se, barem okvirno, rezultati… Eleonora nije samo očekivano majčinski ponosna što je sin uspio na studiju na dobroj akademskoj adresi, njujorškoj Columbiji. Zbog činjenice što je svima poznato da je gay, ne vidi, kaže, svoju budućnost u Hrvatskoj. “Nakratko smo mislili da bi to bilo moguće, lani, nakon onog dostojanstvenog splitskog pridea, i zagrebačkog pridea. Vidjeli smo tada neki pomak u društvu.”

Hodamo praznom Draškovićevom. Što bi poručila onoj majci koja će gorljivo i bez unutarnjeg propitkivanja zaokružiti 'za'? “Rekla bih joj da se ne zaleti, da zastane, jer moglo bi se dogoditi da svoje dijete, ako je kojim slučajem gay, time učini duboko nesretnim, da ga odbije od sebe. Najnesretnije gay osobe su one koje se nikada ne usude ‘autati’ ne samo obitelji, negoli ni samima sebi, jer je okolina oko njih toliko duboko neprijateljska. Moglo bi joj se dogoditi da njezino dijete živi u vječitom strahu…” Rita drži da je bitan svaki glas, zbog toga je, u šali će, spremna i na ‘političku trgovinu’. “Mama i Ira oko sebe imaju liberalnije ljude, moje je društvo puno konzervativnije, a i nekako sam najtradicionalniji član naše obitelji. Mislim da će mnogi oko mene danas zaokružiti 'za' ne zato što doista tako misle, nego baš zato što o tome puno i ne misle, ići će sukladno općoj atmosferi, naputku roditelja, rođaka… S dobrim sam se prijateljem, koji je prilično konzervativan, dogovorila da će danas glasovati protiv, a na sljedećim parlamentarnim izborima ja ću mu vratiti uslugu tako što ću prvi put glasovati za HDZ.”

Miljenik časne sestre

Na to Eleonora doda: “I ja i sva moja djeca smo odrastali uz vjeronauk u isusovaca u Palmotićevoj. Išla sam k njima u doba kad se u crkvu nije smjelo. Tada su bili fantastični. Posljednjih godina u crkvu ulazim samo iz povijesno-umjetničkih razloga”. Starija kći, smijući se, prisjeća se: “Mama, jel’ ti znaš da je časna najviše voljela baš Roka? On je pisao pjesme za crkvu, bio je njezina zvijezda...”

Eleonora se bavi obiteljskim pravom. “Obitelj i brak se ne mogu poistovjetiti. Obitelj su ljudi koje voliš, koji su tvoji, koji ti daju podršku, obitelj ne mora imati nikakve veze s brakom, a brak pak ne mora imati veze s bilo kakvom obiteljskom pa ni ljudskom vrijednošću. U svom poslu vidim ono što zna biti dno dna bilo kakvih međuljudskih, bračnih, obiteljskih i inih odnosa... Kolega me neki dan pitao: ako je brak podignut na razinu Ustava, hoće li razvod biti moguć, s obzirom na to da nije predviđen Ustavom? Mislila sam da se šali, a onda sam shvatila da je postavio zanimljivo pitanje…”

Prognoze za referendum? “Najcrnje moguće. Ne tješi me politički uspjeh građanske akcije, to što smo uspjeli donekle pomaknuti svijest ljudi, jer će konačnica biti porazna, bez obzira na postotak. Osobno nam je strašno to što će referendum proći, svejedno je sa 51 ili 88 posto”, kaže majka Roka Rumore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:58