MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Objavljen jedinstveni pravilnik o provedbi svih mjera Programa ruralnog razvoja i plan natječaja do kraja godine

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.10.2019. u 20:09

Zagreb, 090919.
Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarska ulica.
Ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic prisustvovala je potpisivanju 146 novih ugovora s mladim poljoprivrednicima programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 45,7 milijuna kuna, koje je sa korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za placanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copic.
Na fotografiji: Ministrica Marija Vuckovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Marija Vučković

Objavljen je jedinstveni pravilnik o provedbi svih mjera Programa ruralnog razvoja i plan natječaja do kraja godine, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

"Objavljen je Pravilnik o provedbi mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. koji zamjenjuje veliki broj dosadašnjih pravilnika za pojedine mjere, podmjere i tipove operacija", navodi se u priopćenju.

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama broj 91/2019., od 27. rujna, a stupa na snagu osam dana od objave.

"Ovim pravilnikom ujednačene su procedure i provedba postupka dodjele potpora, a svi će natječaji prethodno biti objavljeni na sustavu e-savjetovanja kako bi korisnici i svi ostali dionici mogli aktivno, transparentno i pravovremeno sudjelovati u kreiranju natječajnih pravila. Ovim pravilnikom na jednom mjestu propisani su opći uvjeti prihvatljivosti, uvjeti prijave, obrade, provedbe, kontrole i isplate projekata te postupanja po prigovorima korisnika, za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja i financijske instrumente, osim IAKS mjera (mjere 10,11,13 i 14)", ističu iz Ministarstva.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako se sada može krenuti s raspisivanjem natječaja za preostala sredstva Programa ruralnog razvoja po novim, ujednačenim i jednostavnijim pravilima.

"Umjesto 38 pravilnika sada imamo jedan i vjerujem da će to korisnicima olakšati način prijave i skratiti vrijeme koje su do sada trošili na proučavanje pravila", ističe ministrica, dodajući kako je danas usuglašen i plan raspisivanja natječaja do kraja 2019. godine.

Iz Ministarstva navode i kako će detaljni uvjeti prihvatljivosti korisnika, projekata i provedba pojedinog tipa operacije biti propisani natječajem za svaku pojedinu mjeru/tip operacije.

"Naime, tijekom dosadašnje provedbe natječaja ukazala se potreba za dodatnim pojednostavljenjem pravila pa je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da se osnovni uvjeti propišu na jednaki način za sve mjere Programa, a da se kod raspisivanja natječaja za pojedine tipove operacija detaljno razrade uvjeti koje je korisnik obvezan ispuniti", objašnjavaju iz Ministarstva.

Ažurirani plan raspisivanja natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja ove godine dostupan je na internet stranicama programa ruralnog razvoja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo