ZAGREBAČKI ŽUPANIJSKI SUD

OBJAVLJENE PRESUDE MILANU MARTIĆU I GENERALU KOJEG SRBIJA ODBIJA IZRUČITI Osuđeni su za raketiranje Zagreba, Jastrebarskog i Karlovca

 
Milan Martić
 AFP

Zagrebački Županijski sud objavio je presudu Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću za raketiranje hrvatskih gradova Zagreba, Jastrebarskog i Karlovca. Čeleketić je proglašen krivim za raketiranje Zagreba i Karlovca te je dobio maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. On trenutno živi u Srbiji, koja ga odbija izručiti.

Milanu Martiću se sudilo u odsutnosti samo za granatiranje i raketiranje Karlovca i Jastrebarskog, dok je za raketiranje Zagreba već osuđen na Haškom sudu i nalazi se na odsluženju kazne u zatvoru u Estoniji. Proglašen je krivim.

Martić je za granatiranje Karlovca osuđen na sedam godina zatvora, a njegova je kazna manja jer je riječ o manjem broju žrtava nego u Zagrebu.

Obojica su oslobođeni točke optužbe za granatiranje Jastrebarskoga. U tom granatiranju nije bilo žrtava. Prema presudi moraju platiti i po 50.000 kuna troškova vještačenja.

Optužnica protiv Martića i Čelektića u kojoj ih tužiteljstvo tereti da su naredili i organizirali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku oslobodilačku akciju Bljesak, podignuta je još 2003. S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Presudu je objavio predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša.

Županijsko državno odvjetništvo u veljači je izmijenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića pa je umjesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutarnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužiteljstvo je tada pojasnilo, a što je i stav Haškog suda, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. listopada 1991. jer je neovisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti.

Tijekom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno ih je 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.

Milan Martić je nekadašnji predsjednik tzv. SAO Krajine, a Milan Čeleketić bio je 'krajinski' general.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:52