KORONAVIRUS

OBJAVLJENI DETALJI O NAJNOVIJEM ZARAŽENOM U VARAŽDINU 'Na svu sreću, kod nas nije otvorena nova fronta bolesti. Apeliramo na odgovorno ponašanje svih'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

U subotu ujutro Stožer civilne zaštite izvijestio je da je u Hrvatskoj zabilježen i 12. oboljeli od koronavirusa. Riječ je o četvrtoj zaraženoj osobi s varaždinskog područja, koja je, kao i treća potvrđena oboljela osoba, bliski kontakt drugooboljelog iz Varaždina, pišu Varaždinske vijesti.

Dodatne informacije dao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

- Riječ je o muškarcu mlađem od 40 godina koji je od jučer u izolaciji u Općoj bolnici Varaždin s blažim simptomima, a bio je u bliskom kontaktu s drugom zaraženom osobom. Jasno je da je samim time povećan i broj osoba koje su pod aktivnim zdravstvenim nadzorom, odnosno koje su u samoizolaciji. Što se novozaraženog tiče, riječ o osobi koja je bila u bliskom kontaktu, tako da još uvijek u Varaždinskoj županiji imamo dvije grane zaraze, odnosno nije na svu sreću otvorena neka treća fronta - dodao je.

Napomenuo je da vezano uz prvozaraženu osobu nema ni jedan novi slučaj potvrđene zaraze.

- Prvi zdravstveni nadzori u trajanju od 14 dana završavaju ovaj vikend, tako da ćemo imati već i prve osobe koje će biti otpuštene iz samoizolacije - dodao je. Što se tiče preventivnih mjera, one su i dalje nepromjenjene, ali izdvojio bih neke. Svim starijim i bolesnim osobama preporučuje se da izbjegavaju javna mjesta, osobito u vrijeme veće posjećenosti, poput trgovina, mjesta javnog okupljanja, javnog prijevoza. Apeliramo i da osobe preskoče nepotrebne rutinske kontrole kod liječnika opće medicine, nepotrebne posjete bolnicama i da se izbjegava organizacija događaja isključivo za osobe starije od 60 godina - rekao je Vugrin

Naglasio je važnost pridržavanja osnovnih higijenskih mjera poput pranja ruku, izbjegavanja kašljanja ili kihanja u dlanove, kao što i epidemiolozi napominju da je pranje ruku spasilo više života nego sami antibiotici.

- Apeliram i na odgovorno ponašanje svih pojedinaca, naših sugrađana. Još uvijek vlada sezona gripe, a svjedočili smo proteklih godina da su osobe s već izraženim simptomima odlazili na javna mjesta, na radno mjesto, a ta razina neodgovornosti se svakako ne može tolerirati. Ne zaboravimo da postoje i druge zarazne bolesti. Kako bismo zadržali ovu razinu zaraze pod nadzorom, apeliram da se ne prikriva boravak u nekoj od pokrajina u Italiji kako bi se izbjegla procedura. Isto tako, oni koji dobiju rješenje sanitarnog inspektora o samoizolaciji da se striktno pridržavaju tih uputa - pozvao je Vugrin.

Što se tiče navoda da se osobe koje su pod nadzorom kreću po gradu, Vugrin je i ovom prilikom ponovio da nema službene potvrde da se to dogodilo.

- Mi ovisimo o odgovornosti samih građana. Te osobe nisu pod 24-satnim nadzorom, one nisu u pritvoru. Nemamo službenih potvrda da osobe krše upute o samoizolaciji. Postoji Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje je definirano da, ako postoji nalog epidemiologa, da se ipak mogu kazniti - rekao je Vugrin.

Istaknuo je da se osobe, koje su zbog prevencije u samoizolaciji te kroz 14 dana ne pokazuju nikakve simptome, smatraju zdravima.

- Do sada se pokazalo da se simptomi razviju negdje između 5 i 8 dana, još tjedan dana smo dodali radi sigurnosti, i ako se u roku tih 14 dana od kada je osoba bila u mogućem kontaktu sa zaraženima ne razviju simptomi, nema razloga da se više zadržava u samoizolaciji - rekao je Vugrin i dodao je u Varaždinskoj županiji preko 150 osoba pod takvim nadzorom.

- Broj osoba pod nadzorom ovisi o razvoju epidemiološke situacije. Kad se pojavi novi slučaj, mapiraju se njegovi kontakti i naravno da se povećava broj osoba pod nadzorom - pojasnio je.

Postavilo se i pitanje kako to da su nova dva potvrđena slučaja zaraze potekla od drugooboljele osobe, dok kod prve zaražene osobe nema povezanih slučajeva.

- Mi ne znamo dovoljno o ovoj bolesti, zbog toga i imamo tako velike preventivne radnje. Povezali smo da što je osoba mlađa, to je otpornija, i ta se zarazna bolest manje "lovi" za njih. Zato i stavljamo naglasak na starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, koje su najugroženije, da upravo oni najviše paze na sebe - dodao je Vugrin, kako javljaju Varaždinske vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:35