DRŽAVNA MATURA

OBJAVLJENI NESLUŽBENI REZULTATI ‘Esej nismo poništili zbog toga što su rezultati puno lošiji nego prošle godine’

Konačni rezultati bit će objavljeni 17. srpnja, a prigovori se mogu poslati do srijede
 Ronald Goršić / CROPIX

Svi maturanti koji su u ljetnom roku pristupili polaganju državne mature u ponedjeljak u podne na svom sučelju na mrežnoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) mogli su vidjeti neslužbene, privremene rezultate.

Pristupnici mogu poslati svoje prigovore do srijede u podne, a konačni rezultati državne mature bit će objavljeni 17. srpnja. Inače, iz NCVVO-a su priopćili da je ispit iz engleskog jezika, održan 19. lipnja, u cijelosti regularan na A i B razini.

Podsjetimo, taj se test sastojao od tri dijela (čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja), a objava mogućih tema eseja u noći prije ispita i djelomično preklapanje sa stvarnom temom na višoj razini polaganja ispita dovela je u pitanje regularnost toga dijela ispita na A razini.

No, NCVVO je nakon detaljno provedene analize zaključio da nema znatnijih razlika u odnosu na lani, čak su rezultati ove godine bili lošiji nego prošle i pretprošle godine.

- Zaključili smo da nema osnove za poništavanje ispita iz engleskog jezika ni na pojedinačnoj ni na skupnoj razini, rekla je prije nekoliko dana za Jutarnji list Maja Jukić, ravnateljica NCVVO-a.

U ljetnom roku polaganje ispita iz državne mature prijavilo je 13.700 učenika gimnazija i malo više od 22.000 učenika strukovnih i umjetničkih škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:38