SLOBODNA OTKRIVA

OBJAVLJENI TAJNI PODACI Otkriveno koliko je Kolinda zaradila od plaće u NATO-u

Zagreb, 280914.Arena Zagreb, Laniste.Utakmica 1. kola Lige prvaka, RK PPD Zagreb - THW Kiel.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon što je otkriveno da nije govorila istinu o tome da je otišla iz NATO-a, HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dodatno se ‘ukopala’ tražeći od javnosti razumijevanje za njezinu trenutnu situaciju u kojoj, eto ne prima plaću pa je za svakodnevne troškove morala posegnuti za ušteđevinom, piše Slobodna Dalmacija.

Ocijenila je valjda da će građani taj čin vrednovati kao njezino veliko odricanje. U najmanju ruku kao da je izvukla zadnju kunu iz čarape ili poderala staru slamaricu kako bi kupila koricu kruha, a ne da je još za prethodni mjesec kao zamjenica glavnog tajnika NATO-a primila za hrvatske prilike nevjerojatnih 20-tak tisuća eura ili preko 150 tisuća kuna! S tim novcem ležerno bi podmirila troškove života u Zagrebu da kampanja traje godinu, a ne mjesec dana. Usporedbe radi, tu njezinu mjesečnu svotu prosječni hrvatski građanin s plaćom od 6.000 kuna ne zaradi radeći pune dvije godine.

Za razliku od platnih razreda većine dužnosnika NATO-a koji su javni i objavljeni su na njihovoj web stranici, ugovori nekoliko najviših dužnosnika među kojima su Kolinda Grabar Kitarović nisu dostupni javnosti. Podaci su proglašeni tajnima na zahtjev samih zemalja članica, međutim doznaje se neslužbeno da se platni razred zamjenice glavnog tajnika kreće oko 20.000 eura mjesečno.

To znači da je od srpnja 2011. godine pa do listopada 2014. godine kad je uzela neplaćeni odmor Kolinda Grabar Kitarović samo od osnovne plaće dobila ukupno 760.000 eura. Valja imati na umu i da prema sporazumu iz Otawe na plaće NATO dužnosnici ne plaćaju porez te da uz plaću imaju i niz drugi beneficija vezanih uz obitelj. Pa tako dodatno primaju mjesečno 274 eura po djetetu, plaćaju se troškovi putovanja obitelji, školovanja, preseljenja …

I prije dužnosti u NATO-u, dok je bila veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar imala je primanja koja su bila među najvišima u hrvatskoj administraciji. Mjesto veleposlanika u SAD-u, te ona u Velikoj Britaniji i Japanu bila su najbolje plaćena, a mjesečna plaća iznosila je oko 35.000 kuna.

Podsjećamo da ova bivša diplomatkinja i u Ministarstvu vanjskih poslova također ima zamrznuti status i da se uvijek i tamo može vratiti na posao. U materijalnom smislu dugogodišnji život izvan domovine, itekako se isplatio obitelj Kitarović, no sedam godina izbivanje iz zemlje otežavajuća je okolnost HDZ-ovoj kandidatkinji budući je u više navrata pokazala kako dovoljno ne poznaje kako funkcioniraju stvari u državi.

- Objašnjenja kako nije otišla iz NATO-a jer je željela zadržavati socijalne beneficije za školovanje djece te da živi od ušteđevine jako je udaljava od onoga što bi birači od nje htjeli čuti. U općoj klimi nepovjerenja prema političarima, daleko bolje prolaze kandidati koji se distanciraju od političkih stranaka i beneficija bilo kojeg oblika. Sve te povlastice političare jako udaljavaju od običnog čovjeka koji prema njima osjeća veliku odbojnost – napominje Ivan Rimac, politički analitičar i profesor na Pravnom fakultetu. Upozorava kako se Kolinda Grabar Kitarović našla u poziciji da mora brzo dati razumno opravdanje o tome zašto nije rekla istinu da je na neplaćenom godišnjem odmoru pa je iz svog kuta gledanja nastupila iskreno. No, veli Rimac, nije shvatila kako će takvo objašnjenje kod birača biti potpuno kontraproduktivno.

Na opetovano inzistiranje novinara o tome zašto nije objasnila da se može vratiti u NATO, jučer je obilazeći tvrtku „KRAŠ“ priznala da se ta mogućnost zamrzavanja statusa pojavila u zadnjih nekoliko dana te da je o tome nitko nije pitao niti je trebala što objašnjavati jer je to za nju „administrativno pitanje“, piše Slobodna Dalmacija.

150 tisuća kuna njezina je prosječna plaća

2 prosječni hrvatski građanin s plaćom od 6.000 kuna Kolindinu plaću ne zaradi u dvije godine

35 tisuća kuna mjesečno primala je Kitarović dok je bila veleploslanica u SAD-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:53