KRIZA NAJVEĆE KOMPANIJE

OBJAVLJUJE SE PRVI DIO IZVJEŠĆA REVIZIJE ZA KLJUČNE KOMPANIJE IZ KONCERNA Kompletan izvještaj revizije za cijeli Agrokor stiže sljedeći tjedan

 
 Ronald Goršić / Boris Kovačev / Hanza Media

Kako je potvrđeno u samom koncernu, izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom u četvrtak je prezentirala najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Ante Ramljak predstavio je revidirana financijska izvješća tvrtke, i naglasio da će prezentirati isključivo rezultate pojedinih kompanija koje su u sastavu ovog koncerna.

- Još nismo imali vjerovničko vijeće, nećemo prezentirati konsolidirane podatke, i nećemo još uvijek prikazati podatke za sami Agrokor d.d. Samo bih napomenuo da se želim zahvaliti svima koji su sudjelovali na izradi ovog revidiranog financijskog izvješća, nije bilo lako - kazao je na početku Ramljak. Napomenuo je da je cijeli sustav kompleksan i da nije bilo lako sve raspetljati. - To su sada realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost kompanije.

Prikazao je rezultate koji se tiču kompanija koje rade u maloprodaji (Tisak, Konzum...), u poljoprivredi i u prehrani (Jamnica, Ledo, PIK...). Revizijom je obuhvaćeno 27 društava, tri u Srbiji i tri u BiH. Opseg cijele revizije obuhvaća 99 posto grupnog prihoda, te 98 posto grupne dobiti za godinu koja je završila s 31.12.2016. godine.

Rekao je da su neke stavke tijekom 2015. godine bile nepravilno vrednovane i krivo knjižene. Neto rezultat, tj. gubitak u maloprodaji svih kompanija iznosi 2 milijarde i 247 milijuna kuna. (31.12.2016.), od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto tog gubitka. "Poljoprivreda" je ostvarila gubitak od 329 milijuna kuna, dok je grupa "Prehrana" (Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK) ostvarila gubitak od 741 milijuna kuna.

Samo Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala u iznosu od više od 7,6 milijardi kuna.

Ramljak je prezentirao ispravke vrijednosti koje je trebalo učiniti u tri segmenta:

Maloprodaja - 10,5 milijardi kuna

Poljoprivreda - 1,7 milijardi kuna

Prehrana - 1,2 milijardi kuna

Na ovoj poveznici donosimo izvještaj o 9 ključnih kompanija iz sastava Agrokor grupe - Konzum, Tisak, Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Belje, PIK Vinkovci i Vupik – a neki od njih sadrže značajne ispravke. Najdramatičniji su nalazi revizije koju je proveo PwC u Konzumu.

Kokrecije su najviše bile potrebne kod Konzuma, a kod prehrane u zalihama. Ugovor o reviziji s PwC potpisan je 2. svibnja 2017. , za 27 društava u Hrvatskoj, 3 u Srbiji i 3 u BiH, što je 99% grupnog prihoda, rekao je Ramljak. Komentirajući negativan kapital Konzuma od 7,6 milijardi kuna Ramljak je kazao kako to "ne znači da je Konzum kao kompanija loše poslovala što govorim kako se ne bi stvorila nervoza među našim radnicima i dobavljačima."

'Ne može doći do promjene računovodstvene politike'

Ramljak je komentirao Todorićeve navode na blogu kako bi do eventualnih razlika u izvješćima moglo biti zbog promjena poslovne politike. - Ne znam kako je bilo moguće da je to razlog kada se pritom nisu mogli promijeniti računovodstveni stanardi. To nisu točne pretpostavke - rekao je Ramljak.

Ključna brojka ispravaka vrijednosti je 10 milijardi kuna. Ovdje je zasad riječ o "računovodstvenim nepravilnostima". Kada završimo konsolidirana izvješćima reći ću razmisljam li o kaznenoj prijavi. - Istražitelji DORH-a su upoznati s ovim brojkama - dodao je Ramljak.

- I da je došlo do promjene poslovne politike, koja je realna, ne možete mijenjati računovodstvene standarde, takvi su kakvi jesu. Vrijednosti koje se ispravljaju vam daju usklađenja tržišne vrijednosti. Nepotrebno je komentirati da je promjenom poslovne politike došlo do promjene one računovodstvene.

Na pitanje o tome kako je moguće sastaviti financijsko izvješće koje će prikazati dobit, a radilo se o gubitku od više od 2 milijarde kuna, Ramljak je riječ prepustio suradnici koja je objasnila da to proizlazi iz testa umanjenja vrijednosti imovine.

Drugo su politike vrednovanja zaliha i ulaganja u imovinu kroz procjene vijeka korištenja imovine koji je doveo do lošijeg rezulata nego je trebalo. Procijenjeno je da će se koristiti bitno duže nego što se realno može (primjerice mobiteli, računala).

Odgovornost uprave je u tome da su priznali određene ispravke vrijednosti u svojim bilancama, a najveća odgovornost je u izvješćima koja su napravljena za 2015. godinu.

'Da nije bilo lex Agrokora, mi bi ovdje razgovarali o stečaju'

- Kad kažete vrijednost Agrokorovih kompanija, vrijednost bilance je smanjena za više od 13 milijardi kuna, kaže Ramljak, no nije dao konkretan odgovor na pitanje koliko sada, nakon smanjenja, vrijedi Agrokor. Pozvao je da se pričeka kompletno izvješće.

Vjerovnici će za dio svojih potraživanja morati procijeniti koliko će ih morati otpisati, odnosno rezervirati, rekao je. "U 2016., da nije došlo do jednokratnih stavki otpisa, Konzum je poslovao pozitivno. Do kraja godine ćemo imati pozitivan operativan rezultat. Da nije bilo 'lex Agrokora', mi bi ovdje razgovarali o stečaju Konzuma. -

Kazao je da će se poslovanje Konzuma nastaviti i da će se voditi računa o svakom trošku, ali da Konzum nije ugrožen u poslovanju.

Na pitanje je li ukupan gubitak svih devet kompanija koje su predstavljene 3,2 milijarde kuna, a Konzumov 1,8 milijardi, Ramljak kaže - Ne, nije, vidjet ćete u ponedjeljak koliki je točno gubitak Agrokor grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:06