REVOLT

OBLIJEPIO GRAD KOPIJAMA KAZNE OD 1.100 KUNA ZA ISPIJANJE PIVA! Ogorčeni Zagrepčanin nije znao da je javno ispijanje alkohola u Osijeku zabranjeno

Čak 1100 kuna moglo bi Borisa Božića (38) iz Zagreba stajati pivo koje je konzumirao u subotu oko 2.30 sati u Neumanovoj ulici u Osijeku.

Tolika je, naime, visina kazne koju mu je ispisao osječki policajac zatekavši ga u konzumaciji alkohola na javnom mjestu, a što je u Osijeku zabranjeno. Božić vjerojatno nije znao za članak Odluke o komunalnom redu Grada Osijeka kojim je zabranjeno konzumiranje alkohola na javnom mjestu, odnosno na ulici. A onda su iste te osječke ulice u ponedjeljak osvanule s polijepljenim kopijama prekršajnog naloga koji mu je izdan. Bilo ih je na pločnicima, zgradama te na popularnim “radijatorima” - Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Ulici hrvatske republike.

Tko ih je polijepio ne zna se, ali može se pretpostaviti da bi to mogao biti sam Božić i to iz revolta zbog onoga što mu se dogodilo. Da je bio iznenađen i revoltiran kaznom može se iščitati i iz napomene koju je policajac napisao na mjestu gdje se trebao naći potpis primatelja prekršajnog naloga. Na toj crti, naime, stoji “odbio potpisat”. Odbio je pritom i platiti kaznu na licu mjesta, jer na istom nalogu piše “...isti nema sredstava za platiti kaznu”. Osim 1000 kuna kazne, Božić u roku od osam dana mora platiti i 100 kuna za troškove prekršajnog postupka.

Ukoliko se pak odluči kaznu platiti u roku od tri dana, iznos će biti 500 kuna. No, još uvijek mu ostaje prilika uložiti prigovor nadležnom prekršajnom sudu, što se s obzirom na reakciju može i očekivati, nakon čega će biti jasnije hoće li mu pivo u Osijeku biti najskuplje u životu. U najvećem gradu istočne Hrvatske kazne za ispijanje alkohola na ulicama i parkovima ispisuju policajci i komunalni redari, a samo na području Prve policijske postaje, koja pokriva i središte grada, prošle je godine ispisano 228 prekršajnih naloga. Grad Osijek odluku je donio 2010. godine i to u dogovoru s policijom, a sve s ciljem suzbijanja vandalizma prema javnoj imovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:33