BIVŠI VOJNI OBJEKTI

Obnova na Malom Brijunu: U negdašnje vojne spavaonice stižu djeca, studenti, znanstvenici

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.02.2020. u 23:29

Brijuni, 210513.
Nova vizura luke Brijuni. Nakon sto je zgrada camcarnice u potpunosti prosle godine renovirana, ove zime su odrezani borovi koji su se nadvijali na terasu restorana hotela Neptun. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Brijuni: arhivska fotografija

Na Malom Brijunu u sklopu EU projekta "Novo ruho Brijuna" obnovit će se sedam negdašnjih vojnih spavaonica u kojima će se za predškolske, školske i sveučilišne skupine te umjetnike, znanstvenike i nevladine udruge provoditi edukativni programi, radionice i istraživanja, doznaje se u ponedjeljak u NP Brijunima.

Do 21. veljače otvoren je postupak javne nabave za građevinsko-obrtničke radove na bivšim objektima MORH-a, kojima se nekad koristila JNA.    

U Vali sv. Mikule, gdje su bile vojne spavaonice, uredit će se novi kompleks ponajprije za edukativno-istraživačku namjenu. Novouređene prizemnice ukupne površine 863 četvorna metra bit će namijenjene smještaju predškolskih, školskih te sveučilišnih skupina, nevladinih organizacija, umjetnika i znanstvenika te za sve one koji na tom otoku žele provoditi edukativne programe, primjerice škole u prirodi te kulturne programe, istraživanja i radionice.

"Planirana vrijednost radova i opreme na Malom Brijunu, investicije koja je uz nabavu broda najvažnija u projektu 'Novo ruho Brijuna', iznosi 8,5 milijuna kuna, a podijeljena je u dva postupka nabave.

Natječaj koji je u tijeku obuhvaća građevinsko-obrtničke radove i rekonstrukciju objekata u vrijednosti od 7,3 milijuna kuna, a nakon toga slijedi natječaj za opremanje i unutarnje uređenje spavaonica i ugostiteljskog objekta te prateće kuhinje, za što je predviđeno 1,2 milijuna kuna", istaknula je voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata Javne ustanove Nacionalnog parka Brijuna Maša Mihelić. Kako je rekla, završetak svih radova najavljen je za 2021. godinu.

Po njezinim riječima, ključni infrastrukturni preduvjet za početak rekonstrukcije tih objekata bila je sanacija staroga pristupnog mola za teretna plovila na Malom Brijunu, koji se zbog nevremena urušio, što je onemogućilo pripremu i provedbu te važne aktivnosti. Radovi na rekonstrukciji austrougarskog mola su u tijeku i trebali bi biti gotovi u kasno proljeće.

Podsjetivši kako je revitalizacija otoka dio aktivnosti projekta "Novo ruho Brijuna", sufinanciranog u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." iz EU fondova za regionalni razvoj te za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz Nacionalnog parka Brijuna ističu da se u pulskom brodogradilištu Tehnomontu gradi novi putnički brod za 150 putnika, čija se primopredaja i porinuće očekuje sredinom 2021. godine. Tako će se omogućiti veća mobilnosti i dostupnost novih sadržaja na Malom Brijunu.

"Uz frekventniji brodski promet do otočja, novi katamaranski brod plićega gaza koji će moći pristati na Mali Brijun omogućit će potpuno novu ponudu za posjetitelje", navodi se, među ostalim, u priopćenju  iz Nacionalnog parka Brijuna .

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo