MINISTROV UPRAVNI NADZOR

Obračun Kujundžića s Golužom. Liječnička komora je protuzakonito kažnjavala liječnike zbog specijalizanata?

 Goran Mehkek / Hanza Media

Upravni nadzor nad radom Hrvatske liječničke komore koji je proveden prije dva mjeseca pokazao je da čak pet njezinih akata nije u suglasju sa zakonskim propisima, što znači da se u dijelu javnih ovlasti koje ima Komora provode neke protuzakonite radnje!

Naime, nakon sukoba oko Pravilnika o specijalizacijama, bivši ministar zdravstva Dario Nakić, na kraju svog mandata, potpisao je provedbu upravnog nadzora nad HLK, a novi ministar Milan Kujundžić uputio je u Komoru povjerenstvo koje je 15. studenog i obavilo taj posao. Valja naglasiti da se predsjednik Komore Trpimir Goluža suglasio s upravnim nadzorom, uvjeren “da je sve po zakonu”.

Rok od 6 mjeseci

No, povjerenstvo koje je obavilo nadzor tvrdi - prekršaja ima više nego li se na prvi pogled moglo zaključiti. Tako postoji zakonska neusklađenost čak pet pravnih akata i to Statuta HLK, Kodeksa medicinske etike i deontologije, Pravilnika o davanju, obnavljaju i oduzimanju odobrenja za samostalni rad (licence za rad liječnika), Pravilnika o javnim knjigama kao i Pravilnika o disciplinskom postupku. Preporuka je da ih treba odmah ili najkasnije u idućih šest mjeseci uskladiti sa zakonima. Povjerenstvo je predložilo mjere kako bi rad Komore što brže bio usklađen s propisima. U ovom trenutku u “Ministarstvu očekuju da se HLK što prije očituje o pronađenim neusklađenostima odnosno o provedenim predloženim mjerama”.

Iza ove birokratske rečenice zapravo stoji nekoliko problema s pravnim aktima HLK. Najviše “bode u oči” Kodeks medicinske etike i deontologije koji nije u skladu sa Zakonom o liječništvu. Naime, liječnici su po ovom Kodeksu odgovorni i kad ne obavljaju liječnički posao odnosno odgovorni su i kao ravnatelji pa i za ono što su učinili na bilo kojoj drugoj funkciji koja nije liječničko zvanje “ako su radili protiv kolega liječnika”. Primjerice, prošlog ljeta ravnatelji nekih bolnica nisu željeli potpisati anekse ugovora sa specijalizantima kojima se oni oslobađaju obveze prema bolnici za koju specijaliziraju pa je HLK protiv njih pokrenuo disciplinski postupak. To je primjerice u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti jer ravnatelji za ravnateljski rad odgovaraju upravnom vijeću bolnice, točnije osnivaču, što znači Županiji ili Ministarstvu zdravstva ako je država vlasnik ustanove. Da ta odredba Kodeksa i pravilnika o disciplinskom postupku ne drži zakonsku “vodu”, potvrđuje i to da ravnatelji bolnica mogu biti ekonomisti ili pravnici, što znači da nikako ne mogu odgovarati HLK-u za svoj rad baš kao ni liječnici-ravnatelji!

Oduzimanje licence

Iz toga proizlazi i dodatna protuzakonitost odnosno u problemu je Pravilnik o davanju i oduzimanju licenci za rad liječnika koja dolazi u pitanje ako ravnatelja-liječnika Časni sud HLK proglasi krivim, a kao kaznu odredi oduzimanje licence za liječnički rad. Više od desetak ravnatelja već je pozvano na Časni sud upravo zbog ravnateljskih odluka pa im, kad bi ovaj propis ostao na snazi u istom obliku, opasno prijeti da ih doslovno “baci na ulicu” jer bez licence ne mogu raditi.

Idućih dana Ministarstvo očekuje očitovanje HLK-a, koja je prema nekim informacijama u pokušaju da “zaštiti” svoje propise angažirala čak tri odvjetnička društva koja će vjerojatno odgovarati i na odluke Ustavnog suda jer su već upućena i tri prijedloga za ocjenu ustavnosti koji su na sličnom tragu kao i nalazi povjerenstva za upravni nadzor nad HLK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:49