MARAS vs. BURILOVIĆ

OBRAČUN MINISTRA I ŠEFA HGK 'To je smiješno! Plaćanje 42 kune će pridonijeti izlasku iz krize?!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.10.2014. u 13:39

Goran Mehkek / CROPIX

U emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je kako izrada novog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nije vezana uz trenutačno vodstvo HGK, dok predsjednik HGK Luka Burilović smatra kako se radi o političkom obračunu, javlja HRT .

- U tijeku je izrada novoga zakona, što koordiniraju ministarstva gospodarstva te poduzetništva i obrta. I to je sve. Želimo povećati transparentnost, članicama HKG omogućiti bolju participaciju, omogućiti poduzetnicima da izaberu žele li koristiti usluge komore. Ukratko: napraviti novi start. Sve to nema veze s Burilovićem već sa sustavom Komore - rekao je ministar Maras na početku razgovora.

- Kad sam vidio nacrt zakona za HGK, moram reći da sam se ponadao kako je riječ o nespretno sročenom prijedlogu. Zamislite, treba mijenjati zakon da bi se promijenio jedan čovjek. Na djelu je zloupotreba politike jer u HGK kritiziramo rad Vlade. No nećemo dopustiti uplitanje politike u rad ove institucije - odgovorio je Luka Burilović.

Naveo je kako 96 posto članica plaća 42 kune mjesečno, kako je smanjen broj zaposlenih, a od dolaska novog rukovodstva i troškovi za desetke milijuna kuna godišnje.

- To što navodi ministar Maras je smiješno: pa zar će plaćanje 42 kune pridonijeti rasterećenju gospodarstva?! - upitao se Burilović.

- Govorim o temeljitim reformama koje treba učiniti u HGK. Smanjenje zaposlenih je, naravno, u redu, ali HGK ima 600 zaposlenih, a npr. slovenska komora 60. Nadalje, nema srednjih ni malih tvrtki u Komori, a moraju plaćati članstvo. Želimo provesti onošto pokazuju ankete - rekao je Maras.

- Sada je 456 ljudi u Komori, a što se tiče slovenske komore - ona se nakon eksperimenta pokušava vratiti na prijašnji model - odgovorio je Burilović.

Izdvajamo