CURENJE POVJERLJIVIH PODATAKA

OBRAT U AFERI SELEFIJE, OTVORILO ISTRAGU PROTIV MEKTIĆA Oglasio se i ministar: Ovo je budalaština. Kakvu sam ja tajnu odao ako se ništa nije dogodilo?

 
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
 Dado Ruvic / REUTERS

Tužiteljstvo BiH objavilo je u petak kako je otvorilo istragu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, kojega sumnjiči za odavanje povjerljivih podataka i ugrožavanje sigurnosti zemlje, a prozvani ministar odmah je oštro ustvrdio kako je riječ o osobnoj osveti glavne tužiteljice Gordane Tadić i njenih suradnika koji pokušavaju navodno prikriti obavještajnu aferu u koju su umiješani njezini bliski srodnici.

Iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu Hini je dostavljena obavijest u kojoj stoji kako je tužiteljstvo donijelo nalog o provođenju istrage protiv ministra Mektića nakon što su došli do više dokaza o postojanju osnovane sumnje o počinjenim kaznenim djelima zlouporabe položaja ili ovlasti, odavanja tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

"Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je Mektić kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled BiH", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH. Dodaje se kako će dalji tijek istrage držati u tajnosti jer se ona odnosi na povjerljive dokumente.

Iako to nije izrijekom navedeno, dade se zaključiti kako se Mektić našao pod istragom zbog pokretanja navodne obavještajne afere s kojom je on povezao hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA).

Mektić je opetovano javno tvrdio kako su agenti SOA-e pokušavali regrutirati radikalne islamiste iz BiH i navesti ih da podmetnu oružje u islamske bogomolje, koje bi zatim pronašla policija, a sve bi poslužilo kao potvrda tvrdnji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalno opasnih osoba.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je u petak kako trebaju biti procesuirani dužnosnici zemlje odgovorni za izmišljanje afere po kojoj je on zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem povezan s navodnom akcijom hrvatske SOA-e u podmetanju naoružanja radikalnim islamistima, selefijama u BiH.

“Oni koji su iz državnih institucija sudjelovali u ovoj spletki moraju biti predmet istrage. U tome smislu mora se do kraja razjasniti kako, tko i na koji način je manipulirao i iznosio krive informacije“, rekao je Krešić u intervjuu za medije u Mostaru.I sam Mektić je u prvoj reakciji izjavio kako se istraga koja je protiv njega pokrenuta odnosi upravo na aferu "Selefije", kako je taj slučaj dobio naziv u medijima.

"To su nebuloze i gluposti Tužiteljstva kao i sve do sada što rade, a rade nakaradno i naopako. Ne bave se ozbiljnim stvarima i problemima u ovoj državi. Ne bave se kriminalom i korupcijom. Dio su kriminala i korupcije", kazao je Mektić u izjavi za portal Faktor.

Ustvrdio je kako se na ovaj način glavna tužiteljica Tadić njemu pokušava osvetiti jer je, iznoseći podatke o navodnoj obavještajnoj aferi, ustvrdio kako su u nju umiješani i doministar sigurnosti Mijo Krešić te novinar Mato Đaković, koji su tužiteljicini bliski rođaci.

"Naravno da je ovo osobna borba, ne može biti osobnija. Pokušavaju 'dohakati' (doskočiti) meni, a ustvari, nastoje zaštiti prave vinovnike. Tome sam ja doprinio time što prozivam Tužiteljstvo da su nesposobni, kriminalizirani i korumpirani", kazao je Mektić nazvavši suradnike Gordane Tadić "kriminalcima i mafijašima".

O navodnoj obavještajnoj aferi iskaze u tužiteljstvu su, uz Mektića, dali i njegov zamjenik Krešić, novinari Đaković i Avdo Avdić, koji je prvi objavio priču o tome, te ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmah Mehmedagić.

Tužiteljstvo BiH u četvrtak je potvrdilo kako daljnje istrage protiv Krešića, Đakovića i hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića, kojega je Mektić također povezivao s aferom, neće biti, jer nema elemenata njihove kaznene odgovornosti.

Mektić tvrdi da SOA nezakonito djeluje na teritoriju BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio je u petak u Sarajevu Tužiteljstvo BiH da ga pokretanjem neutemeljenih istraga pokušava ušutkati i spriječiti da upozorava na kriminal i korupciju u njihovim redovima a istodobno je ponovio da hrvatska Obavještajno-sigurnosna agencija (SOA) nezakonito djeluje na teritoriju BiH.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što su iz državnog tužiteljstva ranije tijekom dana potvrdili da su protiv njega pokrenuli istragu zbog odavanja tajnih podataka i ugrožavanja sigurnosti države, Mektić je kazao kako je riječ o optužbama koje se ničim ne mogu dokazati.

"Ovo je najobičnija glupost i budalaština Tužiteljstva BiH koje po tko zna koji put pokazuje da mu nije u interesu borba protiv kriminala u ovoj državi", kazao je Mektić, dodajući kako mu nije jasno ni za što ga terete jer nije dao nikakav lažni iskaz kako je to navedeno u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Kazao je kako su ga tijekom davanja iskaza u Tužiteljstvu BiH o navodnoj obavještajnoj aferi kolokvijalnog naziva "Selefije" ispitivali samo o tome kada, gdje i od koga je dobio određene obavještajne informacije no sama afera tužitelje uopće nije zanimala.

"Zar mi ne smijemo izaći i reći da hrvatska SOA-a djeluje na području BiH?", upitao je Mektić.

Unatoč očitovanju Tužiteljstva BiH iz kojega su u četvrtak objavili kako neće dalje istraživati osobe za koje su Mektić i dio medija u BiH tvrdili da su bili uključeni u regrutiranje radikalnih islamista iz BiH, ministar sigurnosti i dalje tvrdi kako je postojao "upad SOA-e u BiH" što se, po njegovim navodima, pokušava prikriti i u vrhu pravosuđa.

"Oni nemaju mogućnost opovrgnuti ono što se zbivalo vezano uz aferu upada hrvatske SOA-e na prostor BiH i njezinog djelovanja. Oni (Tužiteljstvo) nisu motivirani interesima BiH i njenih građana već isključivo interesima Hrvatske i nastojanjima da zaštite njene interese i to je njihov cilj", ustvrdio je ministar sigurnosti BiH.

Tvrdi i kako su u Tužiteljstvu BiH zapravo jedino nastojali doznati kakve informacije ima Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) kako bi potom "oprali" pojedince spomenute u aferi i koji su u bliskoj rodbinskoj vezi s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Pritom je posebice problematizirao to što je tužiteljičin rođak novinar Mato Đaković mjesecima nezakonito vozio automobil s diplomatskim pločicama namijenjenim hrvatskom konzulatu u Tuzli.

"Kakvu sam ja to tajnu odao ako se ništa nije dogodilo?", postavio je pitanje Mektić, pojašnjavajući kako nikome i nikada nije odao nikakav operativni podatak.

Poručio je kako u Tužiteljstvu unatoč svim nastojanjima kroz otvaranje osam istraga protiv njega neće uspjeti dokazati mu krivnju za bilo kakvo kazneno djelo.

"Oni na mene vrše pritisak da ne govorim da su tamo lopovi, kriminalci i korumpirane osobe. E pa jesu", poručio je Mektić ističući kako ga neće uspjeti ušutkati "lopovska i mafijaška organizacija" kakvom je okvalificirao državno tužiteljstvo.

Kazao je kako je o svemu izvijestio i Reinharda Priebea, njemačkog pravnog stručnjaka kojega je Europska komisija poslala u BiH u posebnu misiju kako bi dubinski istražio stanje u sigurnosnom i pravosudnom sustavu te zemlje i predložio što je potrebno promijeniti.

U Mektićevu obranu tijekom dana je stao i predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je kazao kako u ovom slučaju više vjeruje aktualnom ministru sigurnosti nego državnom tužiteljstvu.

"Ništa čudno od ovog Tužiteljstva BiH", rekao je novinarima u Sarajevu Izetbegović komentirajući ovaj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:18