STATUS UMJETNIKA

Obuljen Koržinek: Bez konsenzusa novi zakon o umjetničkoj djelatnosti ne ide dalje

 Bruno Konjević / CROPIX

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek demantirala je u petak tvrdnje o netransparentnosti tijeka izrade Nacrta prijedloga novog Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva te upozorila kako je za njegovo puštanje u proceduru preduvjet konsenzus svih dionika.

"Doista, rad na tom zakonu traje jako dugo, ali zato što neće biti upućen u proceduru dok ne bude postignut konsenzus", rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za novinare u ministarstvu na kojoj je predstavila godišnje izvješće svojeg ministarstva za 2019. te najavila prioritete njegova rada u 2020.

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) održala je 15. siječnja sastanak nakon kojega je u priopćenju upozorila na netransparentan način i tijek izrade Nacrta prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva, a ministricu Obuljen Koržinek optužila da sustavno ignorira stavove, prijedloge i mišljenja samostalnih umjetnika kojih se taj zakon najviše tiče te zatražila njezinu ostavku. U priopćenju je HZSU ustvrdio da Nacrt prijedloga Zakona nema konsenzus umjetničkih udruga.

"Moram priznati da ne razumijem narav tog priopćenja", rekla je ministrica istaknuvši da je na posljednjem sastanku Radne skupine najveći broj prisutnih udruga dao punu podršku zakonu, a ostalo je još par pitanja koja treba definirati.

"Najavili smo na zadnjem sastanku Radne skupine da ćemo sve prijedloge koje su udruge dale sada prodiskutirati s drugim tijelima koja moraju dati suglasnost. Tu su, naravno, ključni naši kolege koji se bave mirovinskim i zdravstvenim sustavom te porezna uprava, jer predviđamo cijeli niz poboljšanja u tom dijelu. Kad te konzultacije budu gotove, sazvat ćemo još jedan sastanak Radne skupine i onda ćemo vidjeti postoji li suglasje", pojasnila je ministrica.

"Dakle, sve ovo što se nama pokušava imputirati, da se ne konzultiramo, da ne radimo transparentno, potpuna je neistina. Taj zakon neće ići u proceduru dok se umjetničke udruge s kojima surađujemo s nama oko toga ne usuglase", poručila je Obuljen Koržinek.

Podaci o statusu slobodnih umjetnika ne bi trebali biti tajni

Upitana na koji način javnost može saznati imena samostalnih umjetnika kojima država plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje, čiji je identitet tajan zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka, ministrica je kazala kako nije bila svjesna toga problema te najavila promptnu reakciju.

"Nisam bila svjesna da se to ne objavljuje. Ovdje se ne radi o tajnom postupku nego o tome da se tu osigurava 37 milijuna kuna iz državnog proračuna za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za oko 1400 samostalnih umjetnika", rekla je Obuljen Koržinek. To je dva milijuna kuna više nego lani, a sredstva su povećana jer se povećala osnovica.

"Mi ćemo svakako vidjeti o čemu se radi, jer ne možemo dozvoliti da se netransparentno radi, i brzo ćemo reagirati. Nisam zadovoljna transparentnošću tog procesa", napomenula je

Istaknula se i zbog toga u novom zakonu predlaže ustrojavanje registra umjetnika koji bi obuhvatio sve samostalne umjetnike, bez obzira ostvaruju li pravo na plaćanje doprinosa od strane države ili si sami plaćaju.

Takav će registar umjetnicima omogućiti da puno brže i bez nepotrebne administracije ostvare svoja prava, naglasila je ministrica, demantirajući tvrdnje da će određeni broj umjetnika izgubiti pravo, te da će čitav proces poskupjeti četiri puta.

"To su paušalne tvrdnje. Pozivam predstavnike te udruge, koju nota bene u cijelosti financira Ministarstvo kulture, da budu puno transparentniji u objavi svih tih podataka, jer to je za dobro umjetnika", upozorila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:57