STAV MINISTRICE

Obuljen Koržinek: Zadaća je HND-a sudjelovati u raspravi o Zakonu o elektroničkim medijima

Nina Obuljen Koržinek
 Matija Djanjesic / CROPIX

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pozvala je u petak predstavnike Hrvatskoga novinarskog društva (HND) da sudjeluju u raspravi o Zakonu o elektroničkim medijima "jer je to njihova zadaća kao profesionalnoga društva".

Ministrica je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture predstavila godišnje izvješće ministarstva za 2019. te najavila prioritete u 2020. godini.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira prozivke Hrvatskog novinarskog društva (HND), čiji su se članovi u studenome 2019. povukli iz Radne skupine za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima, da nije odgovorila na zahtjeve novinara postavljene prije nešto manje od godinu dana, koji se uz ostalo tiču depolitizacije Vijeća za elektroničke medije, ministrica je upozorila da je tvrdnja da njihovi zahtjevi nisu bili uvaženi netočna.

"Oni su u priopćenju iznijeli netočnu tvrdnju da njihovi zahtjevi nisu bili uvaženi. Oni koji su mogli biti uvaženi, uvaženi su. Ono što je traženo da bi HND imenovao svog predstavnika u Vijeće jednostavno nije moguće jer je to neovisni regulator i mi smo to detaljno obrazložili", rekla je ministrica.

Podsjetila je da je kod donošenja sadašnjega važećeg Zakona o elektroničkim medijima, jedno od mjerila koje se moralo provesti bila javna rasprava o načinu izbora članova Vijeća za elektroničke medije.

"U toj širokoj javnoj raspravi koja je provedena 2008., za što postoji cjelovita dokumentacija, ovaj model izbora ocijenjen je kao dobar. Ako mislimo da treba pokrenuti neki novi, ja sam uvijek za to, neka se izađe s nekim prijedlogom", kazala je Obuljen Koržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:41