RAT SUSJEDA U CENTRU CVJETNI

OČAJ I BIJES U NAJSKUPLJIM ZAGREBAČKIM STANOVIMA 'Plaćali smo 6 do 7 tisuća eura kvadrat, a sada imamo vlažne zidove'

 
 Nikša Stipaničev/Goran Mehkek / Cropix

Dva stana na petom katu u Centru Cvjetni, od 155 i 60 kvadrata, od Tomislava Horvatinčića kupio sam 2012. i prvih 18 do 20 mjeseci supruga i ja živjeli smo mirno i veoma ugodno. U većem stanu uredili smo dom, a u manjem moj ured. Mislim da u idućih 100 godina u Zagrebu nitko neće napraviti tako precizno građenu zgradu, s tako kvalitetnim, ekskluzivnim materijalima, a rekao bih da je Tomislav Horvatinčić u gradnju utrošio dvostruko više od prvotno planiranih sredstava jer je on sofisticiran čovjek, počinje svoju priču šibenski poduzetnik Daniel Vukov, njemački državljanin koji je niz godina bio potpredsjednik njemačke državno-privatne plinske kompanije Montana Gas s 350 tisuća zaposlenih i koji je u poslovnom svijetu poznat kao “Mr. Gas”. On je posljednjih godina vlasnik privatnih plinskih tvrtki u Švicarskoj, Engleskoj i na Malti, a iz hobija se u Njemačkoj bavi produkcijom ozbiljne glazbe.

- Prije četiri godine dvoetažni penthouse od 244 kvadrata na šestom i sedmom katu, koji se nalazi točno iznad naših stanova u Centru Cvjetni, plus 312 kvadrata popratnih prostorija među kojima su skladište, garaža, lift i terasa, kupio je austrijski državljanin Wolfgang Schepe preko svoje tvrtke Satura. Nakon što je kupio stan, u lipnju 2014. počeo je njegovu kompletnu transformaciju. Intenzitet njegovih radova od početka je bio toliko jak da su se zidovi tresli kao da je jak potres pa smo se supruga i ja na neko vrijeme morali iseliti iz našeg stana.

Neljudski uvjeti

Ti radovi su trajali nekoliko mjeseci, a kad smo se vratili u naš stan, dijelovi plafona bili su na podu. Zbog neovlaštenih radova vlasnika gornjeg stana Schepea i njegove izvođače višekratno je upozoravao upravitelj zgrade, Horvatinčićeva tvrtka Hoto Centar koja je u svibnju 2015. preimenovana u Cvjetni održavanje imovine, da će uništiti izolaciju našeg stana i da će doći do proboja vode, ali oni se na to nisu obazirali. Važno je reći da je sve te radove radio bez građevinske i bilo koje druge dozvole. Kada su uoči ljeta 2015. pale prve kiše, došlo je do proboja vode u naš stan: u kupaonicu, a poslije i u kuhinju, koja je dio velikog dnevnog boravka, te u električne instalacije. Stručnjaci su nam savjetovali da ništa ne popravljamo dok se ne otkloni uzrok curenja vode, a Wolfgang Schepe ne želi ništa napraviti i sanaciju odugovlači na sve načine. Stoga nam je stan već više od 2,5 godina vlažan, u njemu smrdi na vlagu, skinute su zidne obloge pa vire instalacije, a u većini prostorija ne smijemo paliti svijetlo niti uključivati električne aparate zbog opasnosti za život. U drugom, trećem i četvrtom proboju vode, u posljednjih 1,5 godina, procurilo je po cijeloj vertikali pa osim u naš stan, voda curi i u stanove ispod, na četvrtom i na trećem katu, koji su u vlasništvu Tomislava Horvatinčića i, mislim, Zdravka Mamića. Wolfgang Schepe je svojim neodgovornim i ignorantskim ponašanjem ugrozio cijelu statiku zgrade, a nama je počinio štetu od oko 100 tisuća eura - kaže ogorčeni Daniel Vukov. Važno je napomenuti kako je u Centru Cvjetni jedan od najskupljih četvornih metara u Zagrebu, koji su stanari plaćali šest do sedam tisuća eura, pa su dva stana gospodina Vukova stajala više od milijun eura.

- Umjesto da živimo lijepo i mirno u luksuznom stanu, mi se već godinama nerviramo, patimo i živimo u neljudskim uvjetima. U svom stanu ne možemo i ne smijemo popravljati i sanirati štetu jer voda curi kroz električne instalacije, a sa svakim novim prodorom šteta se ponavlja. A troškovi sanacije štete su golemi jer je u zgradi ugrađen najveći mogući luksuz i najskuplji materijali, poput mramora. Wolfgang Schepe od početka govori da nije kriv on, nego su krivi zgrada, kemijske promjene u materijalima, Horvatinčić... Dugo smo izloženi njegovu maltretiranju, a on nikad nije želio popraviti štetu koja je u penthouseu napravljena neovlaštenim i nestručnim radovima. Glavni uzrok proboja vode u naš stan jest to što je ‘dignuo’ cijelu postojeću terasu i sagradio novu. Kada je Horvatinčić dovršio zgradu, na terasi penthousea bile su velike žardinijere, vaze od terakote u kojima je bilo raslinje i bilje. On je te žardinijere maknuo, zemlju stavio direktno na pod terase, odnosno na naš krov, i direktno u zemlju posadio stabla i drugo bilje. Takva je situacija na krovu ostala do danas. Osim toga, u penthouseu je, uz grijani strop kakav je u svim stanovima, stavio i grijani pod, a dva sustava grijanja na maloj distanci izazivaju kondenzaciju vlage zbog čega je, tvrde stručnjaci, više nikada nećemo moći u potpunosti ukloniti iz stropova našeg stana - opisuje Vukov.

- Ne želim se miješati u spor između dva stanara - kratko je izjavio Tomislav Horvatinčić, investitor u Centar Cvjetni, čija je tvrtka Hoto Centar bila njegov vlasnik do ljeta 2017. kada ga je preuzela austrijska tvrtka Supernova.

No, Horvatinčić je još uvijek vlasnik nekoliko stanova u Centru Cvjetni, među kojima su oni na drugom, trećem i četvrtom katu u kojima je također došlo do prodora vode, točno ispod penthousea tvrtke Satura Wolfganga Schepea (koji se vodi pod oznakom PH1), te Daniela Vukova na petom katu.

Tomislav Krišto / Cropix
Centar Cvjetni

- Daniel Vukov čudan je čovjek, on uopće ne želi surađivati, stalno radi predstave, tuži, zove razne institucije, a sada očito i medije. Moj odvjetnik će vam sve objasniti - rekao je Austrijanac Wolfgang Schepe iz Linza, vlasnik hrvatske tvrtke Satura koja je vlasnik penthousea u Centru Cvjetni.

- Tvrtka Satura u cijelosti postupa sukladno nalozima nadležnih sudova, dobivenima u sklopu postupaka koji se vode radi naknade štete u Centru Cvjetni. Dugotrajnosti rješavanja situacije uvelike pridonosi nespremnost gospodina Vukova na suradnju u pronalasku uzroka curenja, s obzirom na to da je isti vlasnik nekretnine na nižem katu, a koji uzrok curenja zbog te nespremnosti do danas nije utvrđen te su postupci još uvijek u tijeku pred prvostupanjskim sudovima - odvjetničkim je jezikom kratko na brojna pitanja odgovorio Zoran Hlevnjak, odvjetnik tvrtke Satura.

Bučni radovi

Uvod u pravi rat među susjedima u jednoj od najskupljih zgrada za stanovanje u Zagrebu, u Centru Cvjetni Tomislava Horvatinčića, prema pisanim tragovima počeo je krajem lipnja 2014. kada je tehnički direktor Hoto Grupe, Goran Zadro, mailom upozorio predstavnike investitora radova na penthouseu i izvođača, tvrtku Antipodi, da će se “rekonstrukcija terase u penthouseu obaviti prema projektu tvrtke Antipodi nakon primopredaje nekretnine na trošak kupca”. Iz Hoto Grupe su ih 22. rujna 2014. zamolili informaciju “do kada traju bučni radovi u PH1” te podsjetili da su “bučni radovi dopušteni od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati”. Zatim su im iz Hoto Grupe krajem listopada pisali da za uklanjanje zida treba građevinski projekt kojim se “dokazuje da tim zahvatom nije ugrožena stabilnost objekta”. Nadalje, krajem siječnja 2015. pisali su Schepeu: “Nažalost, ponovno imamo problema s nepridržavanjem kućnog reda izvođača koji rade u vašem penthouseu”, “ovo je namjerno činjenje štete i molimo vas da utječete na njih jer njihov neposluh i netolerancija nemaju granica”. Horvatinčićevi su ljudi i tijekom veljače često upozoravali Wolfganga Schepea na njegove izvođače radova jer se švercaju u garažu, ne pridržavaju kućnog reda i ugrožavaju sigurnost stanara, a 18. veljače 2015. napisali su njegovim izvođačima: “I nakon svih uputa i konstruktivnih primjedbi koje smo vam uputili kako bismo sačuvali ugled gosp. Schepea pred ostalim stanarima, niste se držali dogovora te nam niste najavili štemanje i buku koja cijeli dan odjekuje po zgradi. Specifičnost je ove zgrade da, osim stambenog dijela, imamo i shopping centar, čiji su zakupci izuzetno osjetljivi na ovakve nenajavljene bučne radove, a zbog čega mi trpimo direktnu štetu u poslovanju. Mi smo danas obasuti pozivima stanara i zakupaca s primjedbama na buku, a to se može izbjeći dobrom organizacijom, komunikacijom i dobronamjernim odnosom...” Zatim su im 20. veljače 2015. napisali: “Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za eventualno procurivanje u stan gđe i gosp. Vukova na petom katu jer radovi koje izvodite na terasi šestog kata, kao ni rekonstrukcija cijelog penthousea nisu naša odgovornost. Štemanje i uklanjanje betona koje izvodite treba raditi jako pažljivo da se ne ošteti hidroizolacija”.

Naposljetku, 28. svibnja 2015. došlo je do “agresivnog prodora vode” iz stana na šestom katu u kupaonicu stana obitelji Vukov na petom katu. Wolfgang Schepe obavijestio je Horvatinčićeve ljude iz održavanja kako je njegov vodoinstalater 29. svibnja bio kod obitelji Vukov te im je savjetovao da otvore ploče od knaufa u kupaonici. Daniel Vukov je početkom lipnja 2015. pisao Wolfgangu Schepeu i Horvatinčićevim ljudima iz održavanja te se požalio kako je nakon osam mjeseci ometanja kućnog mira njegove obitelji došlo do prodora vode na stropu njegove kupaonice. “Sva nastojanja moje obitelji i intervencija da bismo se zaštitili od tog barbarizma nisu zaustavili ovog Obersturmdevastationführera u njegovoj euforiji. Zbog ovog očitog ataka na naše zdravlje morali smo se privremeno iseliti iz svog stana i potražiti hotelski mir u Europi i na moru”, napisao je tada Vukov koji je utvrdio i da je Schepe “zaslužan i za devastaciju zgrade u Dežmanovu prolazu”. “Protestima stanara usprkos, on je, ne imajući odgovarajuće urbanističke dozvole, intervenirao u supstancu urbanog prostora i svojim vandalizmom uništio zgradu u Dežmanovu prolazu.”

Vukov je u lipnju 2015. od sudskog vještaka za građevinarstvo Davorina Štengla naručio osiguranje dokaza radi curenja vode u svoj stan. Očevid je obavljen 16. lipnja 2015. te su “na oblozi stropa od gipskartonskih ploča u kupaonici bili vidljivi tragovi (mrlje) širine do 20 centimetara i ukupne dužine 220-230 centimetara radi procurivanja vode iz stana na šestom katu, a na oblozi zidova kupaonice izvedenih od kamenih ploča vidljive su tamne mrlje od vlage”. Sudski vještak u zaključku je naveo: “Procurivanje vode došlo je nakon nekvalitetno i nestručno izvedenih radova uređenja i adaptacije u dvoetažnom stanu PH1 na šestom i sedmom katu”. Očevid na šestom katu nije izvršen jer nikoga nije bilo u stanu, naveo je sudski vještak.

Vandalizam i ugroza života

Vukov je opet pisao Schepeu 26. lipnja 2015.: “Posljedice vašeg rušilačkog ponašanja su katastrofalne. Agresivan prodor vode na stropu našeg kupatila i uništenje mramornog zida, ekstremna akumulacija vode u segmentu tog istog instalacijskog sistema iza mramornog zida. Stručnjaci su nam zabranili da se služimo kupatilom zbog opasnosti za naše živote. Vašim vandalizmom doprinijeli ste trajnom obezvređivanju naše imovine. Smatram vas odgovornim za sve štete koje ste nam prouzročili te za ugrožavanje naših života. Psihički ste destabilizirali našu obitelj”.

Gospodin Vukov je 29. lipnja 2015. o svemu obavijestio Davora Šanteka, pročelnika područnog ureda Ministarstva graditeljstva u Zagrebu. Nakon toga je Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva 15. srpnja izvršila inspekcijski pregled građevinskih radova u penthouseu tvrtke Satura Wolfganga Schepea. Tijekom srpnja došlo je do povećanja vlage na stropu i zidovima kupaonice u stanu obitelji Vukov pa je vještak Štengl dopunio nalaz istim zaključcima koje je dao u prvom nalazu.

No, tvrtka Antipodi u rujnu 2015. izradila je glavni projekt za adaptaciju penthousea Schepeove tvrtke Satura, a pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak 9. rujna 2015. izdao je prethodno odobrenje za adaptaciju penthousea prema projektu tvrtke Antipodi.

Tvrtka Satura angažirala je vještaka Zlatka Omerhodžića koji je detaljno pregledao stan obitelji Vukov te napravio dva nalaza, 4. rujna i 18. studenoga 2015. U njima je utvrdio da za utvrđivanje uzroka vlage i njene sanacije treba ukloniti spušteni strop u kupaonici stana obitelji Vukov, da u stanu tvrtke Satura nisu pronađeni vidljivi tragovi procurivanja, da bi svaki pokušaj sanacije u stanu na šestom katu bio povezan s golemom štetom te da je moguće da se radilo o privremenom curenju.

Daniel Vukov tvrdi kako je 23. listopada 2015. došlo do drugog prodora vode u njegovu kupaonicu, zbog čega se srušio dio stropa te je potpuno uništen mramorni zid, pa je tri dana poslije toga ponovno pisao pročelniku područnog ureda Ministarstva graditeljstva Davoru Šanteku. Potom je 3. studenoga 2015. Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva obavijestila Danijela Vukova, u vezi s njegovim predstavkama, da je proveden inspekcijski postupak u penthouseu tvrtke Satura. Zaključili su kako su od siječnja do travnja u penthouseu izvedeni sljedeći instalaterski i građevinski radovi: izveden je novi sustav zidnog i podnog grijanja, zamijenili su mjesta kupaonici i spavaćoj sobi, na terasi je uklonjena pergola s ulaznog dijela i izvedeno je novo opločenje terase s povećanjem opločene površine na zeleni dio terase. Naveli su i kako je zbog bespravne promjene sustava grijanja i hlađenja protiv investitora, tvrtke Satura, pokrenut upravni inspekcijski postupak, ali je on ukinut kada je izrađen glavni projekt koji je ovjerio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. U dopisu su ga obavijestili da je za sporove među stanarima nadležan Općinski sud u Zagrebu pa je Daniel Vukov 1. lipnja 2016. tužio tvrtku Satura tražeći da otklone uzrok procurivanja i da mu više ne uznemiravaju pravo vlasništva.

- Tvrtku Wolfganga Schepea tužio sam pred Općinskim građanskim sudom zbog uništavanja našeg stana jer je svojim neovlaštenim radovima penetrirao u građevinsku supstancu zgrade i uništio hidroizolaciju te je proboj vode došao do našeg stana - ističe Vukov.

Tomislav Krišto / Cropix
Centar Cvjetni

No, ništa se nije dogodilo više od godinu dana, a Daniel Vukov tvrdi kako je 20. srpnja 2017. došlo do trećeg prodora vode, ovaj put kroz električne instalacije u njegovu stanu. Tako je ovaj put po vertikali došlo i do proboja vode u stanove ispod obitelji Vukov, na četvrtom i trećem katu. Vukov je o tome obavijestio novog vlasnika, tvrtku Supernova, te novog upravitelja zgrade, tvrtku Phrixus. Tada je, između ostalog, napisao: “Ovaj naduti antipaticus nema ni trunka empatije. Ciljano koristi nedorečenost hrvatskog zakona i sporo funkcioniranje pravnog sistema...”, pa zatim “radove je izvodio do 2 u noći”, “u potpunosti je uništio izolaciju i destabilizirao objekt”, “što bi se dogodilo da je moja supruga koristila električnu utičnicu koja pliva u vodi”, “za ovakvo djelo gospodin Schepe bi u svojoj matičnoj zemlji završio u zatvoru. Živjela kolonija!” te na kraju “svi relevantni stručnjaci nedvojbeno su utvrdili da je problem moguće otkloniti isključivo kompletnim dizanjem cijele terase i ponovnim postavljanjem kompletne intaktne nove hidroizolacije uz poštovanje svih pratećih procedura”.

Nadalje, 6. kolovoza 2017. upraviteljima zgrade, tvrtki Phrixus, napisao je: “Ne-gosp. Schepe od početka prvog proboja vode pingpongira se što se tiče vlastite odgovornosti s Hoto Grupom, uporno tvrdeći da je štetu prouzročila konstrukcijska greška Hoto Grupe prilikom gradnje objekta. No, neosporno je da mi od prvog do aktualnog četvrtog proboja vode u moju kuhinju snosimo posljedice ovog barbarskog čina”. Isti je dan Vukov poslao je još jedan dopis tvrtki Phrixus iz kojega se vidi da problem s Wolfgangom Schepeom nije jedini koji muči stanare ekskluzivnog Centra Cvjetni. U njemu se žali na neučinkovitost njih kao upravitelja objekta te, između ostaloga, navodi: “Predstavnik stanara predlaže da se smanje usluge recepcije i ugasi pokoja žaruljica na podu”, “vrt u Cvjetnom već ionako djeluje zapušten”...

Četvrti prodor vode

Nakon ovog četvrtog prodora vode po vertikali u stan obitelji Vukov te u stanove na četvrtom i trećem katu i Hoto Grupa je početkom kolovoza 2017. prijavila tvrtku Satura Građevinskoj inspekciji radi obavljanja inspekcijskog nadzora te poduzimanja otklanjanja oštećenja. Hoto Grupa u prijavi je navela kako je 3. srpnja terasu na šestom katu pregledao izolater, Izolacija Koška, te je utvrđeno da se voda zadržava između dva sloja izolacije i postoji opravdana sumnja da izolacija propušta vodu. Zatim su naveli da su vlasnik stana od 158,42 četvorna metra na četvrtom katu i stana od 68,34 četvorna metra na trećem katu, u kojima je 26. srpnja također došlo do proboja vode koje je “opasno po život i zdravlje ljudi s obzirom da voda curi u utičnice električne struje, kao i među plinske i druge instalacije stanova, te je mogućnost strujnog udara i više nego vjerojatna, što onemogućuje redovan život u ovim stanovima”. U prijavi za inspekcijski nadzor Hoto Grupa je navela kako bi oni platili sve troškove popravka i sanacije prouzročene probojem vode u koje izvođač radova prema izboru tvrtke Sature treba krenuti odmah, no da tvrtka Satura odgađa početak radova zbog godišnjih odmora njegovih izvođača radova i stručnog nadzora te početak radova uvjetuju da se s njime sporazumi Daniel Vukov!

I Hoto Grupa je 21. kolovoza 2017. angažirala sudskog vještaka za graditeljstvo Saliha Hamzića koji je u stanu obitelji Vukov utvrdio da je u stropu i na zidu kupaonice iza skinute stropne obloge zbog intenzivnog vlaženja vidljivo curenje s cijevi instalacijskih vodova koje je izazvalo promjenu nijansi boje dijela zidnih kamenih ploča te da su u zidu iza kuhinjskih elemenata i između kuhinjskih ormara vidljivi intenzivni tragovi curenja iz bužira i utičnice. U stanovima na četvrtom i trećem katu utvrdio je da je na stropu i na zidu kupaonice iza skinute stropne obloge zbog intenzivnog vlaženja vidljivo curenje-kapanje s cijevi instalacijskih vodova koje je izazvalo promjenu nijansi boje dijela zidnih kamenih ploča. U stanu na drugom katu utvrdio je da je u kupaonici iza mjestimično skinute zidne obloge od kamenih i gipsanokartonskih ploča zbog intenzivnog vlaženja vidljivo curenje po cijevima instalacijskih vodova. “Intenzitet procurivanja i vlaženja smanjuje se idući od više prema nižoj etaži te isto indicira da je najvjerojatniji uzrok procurivanja na višoj etaži od petog kata. Zbog vrlo sofisticiranih rješenja elektronskih i instalaterskih dijelova te mogućeg iskrenja zbog vlaženja, potrebno je što prije i bez odgađanja izvesti sanaciju mjesta koja su neposredni uzrok procurivanja kako to ne bi moglo biti uzrokom eventualnog požara ili strujnog udara”, zaključio je vještak Hamzić.

Tomislav Krišto / Cropix
Stan u Centru Cvjetni

Trgovački je sud po zahtjevu Hoto Grupe već 17. kolovoza 2017. donio privremenu mjeru prema kojoj tvrtki Satura nalaže da Hoto Grupi omogući izvođenje radova na sanaciji hidroizolacije u penthouseu, posebno na terasi i uređenoj zelenoj površini te ispod njih.

- U prvom prodoru vode 2015. stan i instalacije su uništeni samo meni, a u drugim probojima 2017. voda je, osim u moj stan, probila i u stanove ispod mene. Tada je došlo do prodora vode u cijeloj vertikali, do ugroze cijele zgrade. Privremenu mjeru, koju mjesecima nisam mogao dobiti, Horvatinčić je dobio u roku 24 sata zato što je rekao da će sve radove napraviti na svoj trošak, a ja sam tražio da tvrtka Satura Wolfganga Schepea snosi sve troškove. Po Horvatinčićevoj privremenoj mjeri trebalo je dignuti cijelu terasu i postaviti hidroizolaciju, ali Schepe na to nije pristao, nego je bio suglasan da se diže pola metra terase po pola metra i da se tako stavlja hidroizolacija. On nije pristao na ono za što je sud odredio privremenu mjeru. Zato se ni po privremenoj mjeri nije popravio i otklonio uzrok štete, a Horvatinčić je trebao tražiti produljenje privremene mjere što nije napravio - objašnjava Vukov koji je 21. studenoga 2017. Općinskom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv Wolfganga Schepea i njegove tvrtke Satura zbog štete koju su prouzročili na njegovu stanu, a za koju je naveo da je veća od 200 tisuća kuna.

Nova kaznena prijava

Zatim je rješenjem Općinskoga građanskog suda, po tužbi Danijela Vukova prema tvrtki Satura, nalaz i mišljenje 23. studenoga 2017. izradila tvrtka Ing ekspert koja je zaključila: “Zbog izvođenja radova na uklanjanju slojeva terase nastale su vibracije koje su uzrokovale mikropukotine na hidroizolacijskom sloju, kao i na spojevima hidroizolacijskog sloja s obodnim konstrukcijama i odvodnim cijevima”.

Općinski građanski sud je 6. prosinca 2017. po zahtjevu Daniela Vukova donio privremenu mjeru kojom se tvrtki Satura nalaže da odmah poduzme potrebne radnje za sprečavanje prodora vode u stan na petom katu Centra Cvjetni, uz prijetnju ovrhe od 50 tisuća kuna. U obrazloženju se, između ostaloga, navodi kako je Daniel Vukov u podnescima tvrdio da se njegova šteta mjeri i mjesečnim iznosima od 2000 eura od mogućeg najma stana.

- Stanove sam mogao kupiti ne za stanovanje, nego za biznis, poslovni plan mogao mi je biti da investiram u njega kako bih ga iznajm­ljivao za 2000 eura mjesečno. Prvi put procurilo nam je sredinom 2015. pa mogu računati da sam zbog tvrtke Satura izgubio dobit veću od 60 tisuća eura, procjena sanacije štete je viša od 20 tisuća eura, pa treba pribrojati kamate za sve godine - objašnjava Vukov kako je došao do iznosa od oko 100 tisuća eura štete.

Općinski građanski sud je 27. prosinca 2017. po njegovu zahtjevu donio i dopunsku privremenu mjeru prema kojoj se njemu i upravitelju Centra Cvjetni omogućava nadgledanje radova u svrhu sanacije na šestom katu, čiji investitor treba biti tvrtka Satura.

- Schepeova tvrtka Satura po mojoj privremenoj mjeri nije počela radove dizanja cijele svoje terase i postavljanja nove hidroizolacije koja bi zaštitila moj i stanove u vertikali ispod moga od novih proboja vode. On privremenu mjeru ignorira. Zato sam tražio i dobio dopunsku privremenu mjeru koja mi odobrava kontrolu nad njegovim radovima - tvrdi Vukov, a Schepeov odvjetnik Zoran Hlevnjak je 26. siječnja ove godine obavijestio odvjetnike obitelji Vukov da je tvrtka Satura “još uvijek u fazi pripreme projekta sanacije terase”.

- U međuvremenu je na terasu postavljena folija koja bi privremeno, do početka radova, trebala spriječiti bilo kakvo daljnje prodiranje vode u stan na petom katu. Izvođač radova koji je postavljao foliju, čisteći terasu, na jednom mjestu na južnom dijelu terase otkrio je rupu na hidroizolaciji, zbog čega ćemo pokrenuti još jedan postupak osiguranja dokaza - izvijestio je odvjetnik Hlevnjak.

- Odvjetnik Hlevnjak se u ime tvrtke Satura 23. siječnja žalio Općinskom građanskom sudu na dodatnu privremenu mjeru, tvrdeći da im ne treba kontrola odnosno nadzor radova. Naravno da smo se mi žalili na njegovu žalbu, i to 8. veljače i 12. veljače. Pa, oni ni dosad nisu krenuli u sanaciju! I tako to Schepeovo odgađanje i ignoriranje nas stanara i pravosudnih institucija ide u nedogled - kaže Vukov koji na svom primjeru tvrdi da u Hrvatskoj onaj tko nema novca ne može niti istjerati pravdu!

- Općinski građanski sud ni nakon više od 1,5 godina nije donio presudu po mojoj tužbi, usprkos neospornoj činjenici da voda teče odozgo prema dolje, a ne od dolje prema gore. U Austriji i Njemačkoj u ovakvim slučajevima na lice mjesta odmah dolazi policija s građevinskim stručnjacima, sve popravljaju i njemu ispostavljaju račun. Kod nas ja moram popraviti njegove štete i posljedice njegovih radova, platiti sud i čekati 10 godina presudu i povrat novca - ističe Vukov koji sada najavljuje i podizanje kaznene prijave protiv građevinskih inspektora koji su tvrtki Satura Wolfganga Schepea 2015. naknadno izdali sve potrebne dozvole na osnovi radova koje je on prije nelegalno napravio.

- To je ozbiljan kriminal, a vjerojatno tu ima i elemenata korupcije - zaključio je gospodin Vukov iz Malezije gdje trenutačno poslovno boravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:09