PROGNOZA VREMENA

OČEKUJE SE RADIKALAN PAD TEMPERATURE, OLUJNA BURA I OLUJNA NEVREMENA! Zoran Vakula za sljedeći tjedan najavio veliku promjenu vremena

 
Arhiva
 CROPIX/Arhiva

I na kraju ovoga tjedna i početkom novoga prevladavat će sunčano i relativno toplo, ponegdje i vruće, uglavnom uz još više vedrine nego u subotu. Normalno prometovanje na kopnu će mjestimice onemogućavati jutarnja magla, a na Jadranu ponegdje jaka bura, koju će danju većinom mijenjati maestral, u utorak pak jugo - objavio je novu prognozu meterolog Zoran Vakula za HRT.

Međutim, Vakula upozorava da je to samo uvod u izrazito nestabilno vrijeme koje nam stiže sredinom tjedna.

Promjena vremena s padom temperature te mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom, gdjegod vjerojatno i olujnim nevremenom, u većini unutrašnjosti dolazi u utorak i u noći na srijedu, tijekom koje će nestabilnosti biti i u mnogim mjestima na Jadranu, u južnijim krajevima tek u četvrtak.

U nastavku sljedećega tjedna ponovno će prevladavati sunčano, ali ne i tako toplo kao u ovu nedjelju i posebice ponedjeljak.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

- U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, uz slab vjetar, te ujutro lokalno moguću maglu. Najniža temperatura oko 11 °C, a najviša oko 26 °C.

Pretežno sunčano i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom i temperaturom između 10 i 13 °C. Poslijepodne ugodno toplo, oko 25 °C.

I na zapadu zemlje prevladavat će sunčano, po kotlinama gorske Hrvatske ujutro uz maglu i svježinu. Poslijepodnevna temperatura od 23 °C u gorju do 29 °C na sjevernom Jadranu, gdje će prijepodne puhati bura, a zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak. U noći i ujutro bura podno Velebita još lokalno jaka, uz umjereno valovito more.

I u Dalmaciji će biti sunčano, uglavnom vedro s najvišom temperaturom oko 30 °C. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a danju maestral, uz malo do umjereno valovito more temperature još ugodne za kupanje.

Isto će biti i na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske, gdje će ujutro biti najtoplije, s najnižom temperaturom između 20 i 23 °C."

I u ponedjeljak još sunčano i toplo, ponegdje i vruće, a zatim...

"I u ponedjeljak u unutrašnjosti pretežno sunčano, ujutro lokalno s kratkotrajnom maglom, a danju još toplije. Zatim sa sjevera prolazno naoblačenje s kišom i grmljavnom, uglavnom u drugom dijelu utorka i prvom dijelu srijede. Pritom će nakon kratkotrajnog jugozapadnjaka, zapuhati umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar s kojim će u srijedu osjetno osvježiti. Unatoč svježini, osobito jutarnoj, od četvrtka će opet biti suho i sunčanije.

I na Jadranu će se do utorka moći uživati u većinom sunčanom i vrlo toplom vremenu, te još mnogima ugodno toplom moru, najprije uz maestral, zatim jugo. U srijedu i četvrtak će uz promjenljivu naoblaku prolazno biti i pljuskova i grmljavine, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će oblačnije i nestabilnije biti već u utorak poslijepodne. U srijedu će zapuhati umjerena i jaka, podno Velebita moguće i olujna bura te donijeti osvježenje koje će ohladiti i more pa će od ponovno sunčanijeg petka vjerojatno biti manje kupača nego tijekom ovog vikenda.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:11