NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Od 1. siječnja 2010. godine plin poskupljuje za 33 lipe

 Davor Pongračić/Cropix

Na temelju Dodatka Glavnom ugovoru Vlade i MOL-a, koji je danas potpisan u Zagrebu, Ina će od 1. siječnja 2010. moći povisiti cijene plina za 33 lipe po prostornom metru.

Koliko će se poskupljenje odraziti na konačnu cijenu za građane bit će poznato tek kroz tjedan dana. Naime to će prvenstveno ovisiti o ministarstvu gospodarstva koje je Vlada zadužila da s distributerima dogovori što povoljnije marže. Očekuje se da će plin poskupiti od 15 do 20 posto, ali i da će porast cijene plina pokrenuti novu lavinu poskupljenja - grijanja, struje, kruha itd.

Dodatkom ugovoru rješava se vraćanje Ininog duga od 1,2 milijarde kuna, koje bi trebale biti uplaćene do 28. prosinca. Vlada će potom novac uplatiti Hrvatskim autocestama kako bi oni mogli isplatiti svoje dobavljače.

Prema potpisanom dokumentu građani i tvrtke plaćat će i novu dažbinu - troškove skladištenja plina u Okolima i to 5 lipa po prostornom metru. To je do sada plaćala Ina. Premijerka Jadranka Kosor objasnila je kako Vlada 'nije mogla dozvoliti da se generiraju dugovi'. - Da se nismo odlučili na dodatne pregovore, sigurno bi cijena plina bila i znatno viša - naglasila je na dodjeli internetskih priznanja u hotelu Esplanada.

Dokument je rezultat dogovora Vlade i Ine. Vlada će odgoditi preuzimanje plinskog biznisa do 1. prosinca 2010., a za uzvrat će Ini dozvoliti povećanje cijena. Naime, poznato je da Ini plinski biznis donosi oko 700 milijuna kuna gubitaka godišnje; prodaje ga u Hrvatskoj po manjoj cijeni od nabavne iz Rusije.

Dogovorena je i Inina obveza plaćanja naknade za eksploataciju ugljikovodika, koja će se povećavati postupno do 2015. godine te će 01. siječnja 2015. godine iznositi 10%.

Cjeloviti tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i MOL-a možete naći na web stranicama Vlade RH www.vlada.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:23