DOZVOLE ZA 35 DANA

OD 1. SIJEČNJA STIŽU E-DOZVOLE Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom

U saborskoj raspravi o paketu građevinskih zakona ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je smisao predloženih zakona sređivanje stanja u prostoru, sve kako bi proces prostornog uređenja, gradnje i izdavanja građevinske inspekcije bio jasan, brz i dostupan.

Pojasnila je kako će se građevinsku dozvolu ubuduće moći ishoditi temeljem projektne dokumentacije te će biti na snazi tri godine. Osam dana prije početka radova mora se prijaviti početak radova i dokazati da su regulirani vodno-komunalni doprinosi. Ministrica je naglasila i kako će sve što uprihode komunalni redari ići u proračun jedinica lokalne samouprave.

Građevinske dozvole novim bi zakonom trebale bi biti gotove u roku 35 dana, a ne, kao dosad, 317 dana. Od 1. siječnja uvodi se e-dozvola koja će svima biti dostupna i svi će ih, po istim kriterijima, moći dobivati na području cijele Hrvatske, a investitori i građani će u bilo kojem trenutku znati u kojoj im je fazi postupak, što moraju dostaviti za građevinsku dozvolu i koliko brzo će je dobiti.

"Šef ureda vidi na monitoru sve dozvole i 'crveni' mu se kada je netko od činovnika imao 15 dana da nešto napravi, a nije. To isto vidimo i mi u Ministarstvu", rekla je Mrak-Taritaš.

"Napokon da jedan ministar kaže da 'će se sve vidjeti'", pozdravio je laburist Branko Vukšić najavu ministrice graditeljstva o uvođenju e-dozvola te joj poručio da kako onome tko ima 30 dozvola koje su u 'crvenom' "treba skakati po glavi jer neće napraviti posao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:36