REZULTATI ANALIZE

Od 15 uzoraka mlijeka s farmi u istočnoj Slavoniji u čak 11 je otkriven aflatoksin!

Zagreb, 150213.Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarska 78.Konferencija za novinare na kojoj je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina novinarima objasnio kako je mlijeko domacih proizvodjaca sigurno za konzumaciju. Na konferenciji je nalaze analize mlijeka potvrdio i Radovan Fuchs, a prisustvovali su i predsjednik uprave Vindije i generalni direktor Dukata.Na fotografiji: Tihomir Jakovina, Marijan Cesarik, Dragutin Drk.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Rezultati analize laboratorija u Beču potvrdili su prisutnost aflatoksina u Dukatovom i Vindijinom mlijeku. Kontrola koju su obavile sanitarna i veterinarska inspekcija na farmama, u dućanima i uvoznom mlijeku, pokazala je sljedeće rezultate: Od 150 prekontroliranih uzoraka mlijeka u mliječnoj industriji, 64 su bila pozitivna. Od 15 uzoraka na farmama u istočnoj Slavoniji u ciljanoj kontroli čak 11 ih je bilo pozitivno, a od 11 proanaliziranih uzoraka uvoznog mlijeka aflatoksin je otkriven u jednoj pošiljci uvezenog mlijeka iz BiH, naziva "Moja kravica" proizvođača Mlijeko produkt iz Kozarske Dubice.

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 150213.Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarska 78.Konferencija za novinare na kojoj je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina novinarima objasnio kako je mlijeko domacih proizvodjaca sigurno za konzumaciju. Na konferenciji je nalaze analize mlijeka potvrdio i Radovan Fuchs, a prisustvovali su i predsjednik uprave Vindije i generalni direktor Dukata.Na fotografiji: Radovan Fuchs, Bozica Rukavina - pomocnica ministra poljoprivrede.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ove rezultate pojačanog nadzora mlijeka ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obrazložio je riječima da nema potrebe za izazivanjem panike te kako je domaće mlijeko izuzetno visoke kvalitete. Toksikolog Radovan Fuchs rekao je da EU ima izrazito niske parametre za dozvoljene količine aflatoksina pa ove količine mlijeka nisu opasne za zdravlje ljudi.

- Slobodno pijte mlijeko - poručio je Fuchs potrošačima.

Kako je izvjestio Marijan Cesarik, pomoćnik ministra zdravlja, sanitarna inspekcija uzela je 12 proizvoda iz dućana na analizu, od čega 9 stranih proizvođača i tri domaća, a rezultate njihovog laboratorija najavio je za sljedeći tjedan.

Direktori Dukata, Alen Fontana, i Dragutin Drk, direktor Vindije, najavili su da će njihove mljekare ubuduće svakodnevno svoje mlijeko testirati na prisutnost mikotoskina.

- Ubuduće ništa nećemo prepuštati slučaju i u ovih 7 dana kupili smo i instalirali vlastitu opremu kojom ćemo u sva tri naša laboratorija svakoga dana kontrolirati mlijeko - rekao je Fontana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:50