IDEJOM PROTIV RECESIJE

Od bankrota su nas spasila stopala bebe

Mladi riječki par koji se vratio iz Irske pokrenuo je posao i registrirao ga kao kućnu radinost

RIJEKA - Riječani Vanja Jovanović i Jana Klanfar, recesiji i krizi odlučili su doskočiti pokretanjem posla unutar svoja četiri zida.

Zbog bebe bez posla

Posljednjih šest mjeseci u keramici izrađuju otiske dječjih stopala i dlanova, a Vanja je posao registrirao kao kućnu radinost. Zaposlen je i radi posao prodaje stomatološkog materijala, a Jana uz brigu o godinu i pol dana staroj djevojčici nije mogla naći odgovarajući posao. Kućnom budžetu koji puni jedna plaća trebala je pomoć i sjetili su se izrade otisaka.

- Moja je sestra dobila od prijatelja takav otisak stopala svoje kćeri. Visi kod moje mame u stanu i to nas je inspiriralo da krenemo - govori Jana.

Investirali su u peć za keramiku koja stoji nemalih 18.000 kuna, troši i dosta struje, no posao je krenuo. Projekt se zove “Veseli otisci”, Vanja ima svoju web stranicu, a uz Rijeku, sve više rade i u Zagrebu.

- Imamo i poklon bonove, nastojimo raditi onako kako to čine vani - objašnjava Vanja. Naime, ovaj je par šest godina proveo u Irskoj, a iako su oboje iz Rijeke, upoznali su se upravo na zelenom otoku. U Irskoj su oboje radili, no kada se približio termin poroda njihove djevojčice, odlučili su se vratiti u Hrvatsku. “Veseli otisci” u cijelosti su njihova proizvodnja. Sami rade okvire, bojaju ih, a iako bi zarada bila veća da uvoze materijal iz Kine, ne žele tako raditi. Otiske stopala uzimaju bebama koje imaju najmanje dva mjeseca, a idealno je da nisu starije od osam mjeseci.

Rade i otiske dlanova

- Samo nam jedno dijete, koje je bilo staro preko godinu dana, nikako nije dalo svoje nožice da uzmemo otisak, govore uz smiješak. Starijoj djeci pak češće rade otiske dlanova iz jednostavnog razloga - klinci ne vole da im se diraju stopala.

Vanja je proizvod i zaštitio kao “industrijsko obličje”, a otiske prodaje po cijeni od 170 do 300 kuna, dok njemu, kada se ukalkuliraju svi troškovi, ostaje 30 do 40 posto od prodajne cijene. Mjesečno radi 15 do 20 otisaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:06