DETALJAN POPIS

OD DANAS POLICIJSKI VIDEONADZOR PROMETNICA Otkrivamo na kojih vas 30 lokacija snimaju kamere

Tolerirat će se do 10% brža vožnja, kazne su do 15.000 kn, a sustav prepoznaje i inozemne tablice
 CROPIX

Podešeni su kutovi nagiba kućišta kamera, provjerene su veze sa centralnim sustavom. Određeni su parametri, u prvom redu tolerancija kršenja ograničenja brzine.

Koga neće snimati

U pravilu, automatski sustav nadzora brzine opraštat će do 10%, pa ako je negdje dozvoljeno 60, neće snimati sve koji prođu mimo njih s manje od 66 km/h, kaže naš izvor iz MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa. Inače, i do sada je prema Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu razlika kod mjerenja brzine vozila za brzine do 100 km/h iznosila 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosila je 10 posto izmjerene brzine.

Test lokacije u Splitu

Službeno jučer nismo mogli dobiti više podataka o upravo dovršenopj instalaciji sustava radarskih kamera jer je za danas najavljeno MUP-ovo „svečano predstavljanje“ starta sustava stalnog nadzora brzine na 30 lokacija u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Neslužbeno, fiksne kamere na više lokacija u ova tri grada već su odradile testnu fazu u sklopu koje je uklonjeno sve što bi moglo „ugroziti produktivnost“.

Na četiri lokacije u Splitu slične kamere već dulje vrijeme funkcioniraju. Riječ je o projektu u koji je MUP uložio nešto manje od pet milijuna kuna.

Nabavljeno je ukupno 15 takvih uređaja, a na natječaju je pobijedila tvrtka Meditronik d.o.o., zastupnik nizozemske tvrtke Gatso.

Natječajem je propisano da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja, bilo na terenu, bilo kod naknadne obrade u policijskoj postaji.

Istekla registracija

Sustav fiksnih radarskih kamera funkcionira tako da, nakon što kamera „uslika“ prebrzi automobil, a procesor očita registracijsku oznaku, na temelju evidencije registracijskih oznaka uplatnice s kaznom će se poštom upućivati na kućnu adresu vlasnika vozila i to od 300 kuna do maksimalnih 15.000 kuna.

Sustav APNR „prepoznavat“ će i automobile kojima je istekla registracija.

Najveća kazna za prebrzu vožnju u naselju je za prekoračenje veće od 50 km/h, a iznosi 15.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, plus zabrana vožnje u trajanju od 24 mjeseca i upisivanje tri kaznena boda u prekršajnu evidenciju.

Sustav prepoznaje izgled svih registracijskih oznaka zemalja EU, ali čini još nije nije zaživio Euricars, informacijski sustav policija država EU, koji bi pružao mogućnost slanja kazni vlasnicima vozila u drugim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23