VJEROVNICI

OD FONDOVA I BANAKA PA SVE DO IMUĆNOG IGRAČA GOLFA: SVI KREDITORI AGROKORA U ROLL-UPU Provjerili smo tko je sve među manje poznatim imenima na listi

u krugu: Ante Ramljak
 Darko Tomaš / Damir Krajac / Hanza Media

Izvanredna Uprava Agrokora na sastanku s dobavljačima u Konzumovoj akademiji u četvrtak je otkrila koja su to 33 zajmodavaca koji su 8. lipnja ove godine potpisali Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi eura.

Riječ je o roll-up kreditu, potpisanom između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita (Madison Pacific Ltd. iz Hong Konga), odobrenog na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje. Ključni kreditori su fondovi Knighthead, koji je sudjelovao u roll-up financiranju s 200 milijuna eura ili 20,83 posto, potom VTB banka sa 181,49 milijuna eura ili 18,91 posto, Zaba sa 180 milijuna eura ili 18,75 posto te Monarch sa 110,8 milijuna eura ili 11,54 posto. Erste banka sudjelovala je u roll-upu s 39,9 milijuna eura ili s udjelom od 4,15 posto, a VR Capital s 38,2 milijuna eura ili 3,98 posto. Na popisu su Goldman Sachs sa 19,4 milijuna eura ili 2,02 posto, Merrill Lynch s 2 milijuna eura te J.P. Morgan s milijun eura.

U nastavku donosimo ostatak kreditora koja dosad nisu bili poznati javnosti:

York Capital Management, koji je u roll-up kreditu sudjelovao s više od 27,3 milijuna eura (2,85 posto), globalna je investicijska menadžment tvrtka sa sjedištem u New Yorku te uredima u Londonu i Hong Kongu. Prema podacima iz svibnja ove godine, tvrtka raspolaže kapitalom vrijednim gotovo 20 milijardi dolara pa se kreditiranje Agrokora za njih ne čini kao velik zalogaj. Bloomberg navodi da ta kompanija prvenstveno ulaže u tvrtke koje prolaze kroz spajanja, akvizicije ili restrukturiranja. York Capital osnovao je 1991. Amerikanac James Dinan, a 2010. Credit Suisse kupila je 30 posto udjela u tvrtki za 425 milijuna dolara.

Biwa Fund Limited u kreditu je sudjelovao s 21,2 milijuna eura (2,21 posto). Riječ je o investicijskom fondu kojim upravlja CQS Cayman Limited Partnership, a koji je registriran na Kajmanskim otocima i raspolaže sa 737,6 milijuna dolara imovine. Minimalna investicija koju se može uložiti u Biwa Fund Limited iznosi vrtoglavih 200 milijuna eura.

Jefferies, globalna investicijska banka sa sjedištem u New Yorku, kreditirao je Agrokor s gotovo 16 milijuna eura (1,67 posto). Osnovao ga je 1962. godine Bond Jefferies te ima više od 30 ureda diljem svijeta. Zapošljava 3400 ljudi, od kojih 800 u Europi, a 275 u Aziji. Prema podacima s njihove stranice, banka raspolaže kapitalom od 10,8 milijardi dolara. Investicijska tvrtka Leucadia je 2012. godine akvizirala Jefferies koji je tada procijenjen na 3,8 milijardi dolara. Ipak, Jefferies je ostao djelovati kao samostalna kompanija s manjim izmjenama u menadžmentu.

Lone Star američka je investicijska tvrtka koja ulaže u nekretnine, kredite i drugu financijsku imovinu. U Agrokor je uložio 14,7 milijuna eura (1,54 posto). Lone Star je osnovao John Grayken 1995. godine u Dallasu i otad je tvrtka stvorila 17 privatnih dioničkih fondova s ukupnim kapitalom većim od 70 milijardi dolara. “Lone Star traži investicijske mogućnosti na razvijenim tržištima koja su pretrpjela ekonomsku i/ili bankarsku krizu”, stoji na njihovim službenim stranicama.

Altera Capital u Agrokor je uložila 13,2 milijuna eura (1,38 posto). Riječ je o investicijskoj tvrtki koja je prisutna na ruskom tržištu, a na čijem je čelu Vjačeslav Pivovarov.

Cowell&Lee privatna je investicijska tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu, koja je u roll-up kreditu sudjelovala s 12,5 milijuna eura (1,30 posto). Vodeći partner tvrtke Cowell&Lee Advisors je Choo Hak Lee, kao direktorica se navodi Rachel Lui, a potpredsjednik je Manoj D. Kulkarni. O tvrtki nije dostupno više informacija, osim da je također prisutna na Kajmanskim otocima.

Marble Ridge Capital jedan je od američkih fondova koji su u roll-upu sudjelovali u istom iznosu kao i Cowell&Lee, s 12,5 milijuna eura (1,30 posto). Sjedište tvrtke nalazi se u New Yorku, a osnovao ju je početkom travnja 2016. Daniel Kamensky. Prema podacima s kraja travnja ove godine, tvrtka Marble Ridge raspolaže imovinom većom od 351 milijuna dolara, a ulaže u kreditno orijentirane vrijednosti na globalnoj razini.

Stonehill Capital Management u roll-up kreditu sudjelovao je s 12,1 milijun eura (1,26 posto). Riječ je o hedge fondu koji investira u javni kapital i tržišta s fiksnim prihodima. Stonehill Capital Management LLC osnovan je u studenome 1999. godine i ima sjedište u New Yorku. Tvrtka koristi interna istraživanja pri ulaganjima, navodi Bloomberg. Raspolaže s više od tri milijarde dolara vrijednom financijskom imovinom, pokazuju podaci s kraja ožujka ove godine. Izvršni direktor je Michael Lenard Stern.

Ironshield Capital Management u roll-up kreditu sudjelovao je s točno 12 milijuna eura (1,25 posto). Ironshield je od 2007. usredotočen na mogućnosti u europskom stabilnom, ali i nestabilnom, kreditnom tržištu. Ulažu u kratkoročne i dugoročne kredite. Sjedište je tvrtke u Londonu, a osnivač tvrtke je David Nazar.

Whitebox Advisors u kreditu je sudjelovao s 9,6 milijuna eura (1 posto). Riječ je o američkom fondu sa sjedištem u Minneapolisu. Osnovao ga je 1999. godine Andrew Redleaf. Njihovo je glavno pravilo da “povrat investicija ostvare nakon što učinkovito u njima smanje rizik”, stoji na njihovoj službenoj stranici. Imaju urede u Minneapolisu, Austinu, New Yorku, Londonu i Sydneyju.

CIS je u kreditu sudjelovao sa 7,6 milijuna eura (0,79 posto).

Triarii Capital Management globalna je investicijska tvrtka sa sjedištem u Bostonu. U roll-up kreditu sudjelovao je sa 7,4 milijuna eura (0,78 posto). U svom portfelju nudi usluge poput financijskog planiranja i investicijskog savjetovanja.

Whitefort Capital kao kreditor je sudjelovao s 5,4 milijuna eura (0,57 posto). To je američki investicijski fond s bazom u New Yorku.

BrokerCreditService investicijska je tvrtka smještena na Cipru. U roll-upu je sudjelovao s gotovo 3,8 milijuna eura (0,40 posto). Uz investicije, obavlja poslove trgovanja na međunarodnom tržištu vrijednosnih papira. Tvrtka je prije bila poznata kao Gawling Company Limited, a u travnju 2015. promijenila je ime u BrokerCreditService Structured Products PLC.

EG Fixed Income Fund je fond koji je Agrokoru dao isti iznos kao i BrokerCreditService - gotovo 3,8 milijuna eura (0,40 posto). Osnovan je početkom 2014., a djeluje unutar EG Capital Advisorsa koji raspolaže s pola milijarde dolara imovine.

Silver Point Capital, sa sjedištem u Connecticutu, u roll-up kreditu sudjelovao je s nešto više od dva milijuna eura (0,21 posto). Riječ je o fondu koji se fokusira na kreditne i specifične situacije ulaganja. Osnovali su ga 2002. bivši partneri iz Goldman Sachsa Edward A. Mulé i Robert J. O’Shea. Izvijestili su 2012. godine da pod upravljanjem imaju 8,1 milijardu dolara.

Banque Pictet&Cie u kreditu je sudjelovao s 1,8 milijuna eura (0,20 posto). Riječ je o fondu koji pruža servise u Europi i svijetu, a bavi se financijskim menadžmentom.

SC Lowy u kreditu je sudjelovao s iznosom od 1,2 milijuna eura (0,13 posto). Kompanija ima sjedišta u Hong Kongu, Australiji i Londonu.

Trinity Investments sudjelovao je s milijun eura (0,10 posto). Na njihovoj je stranici vidljivo da su kompanija s 20-godišnjim iskustvom te da ulažu u razne projekte diljem svijeta.

A1 Shipping Enterprise sudjelovao je u kreditu s 800 tisuća eura (0,08 posto).

Segetia Fund je u kreditu sudjelovao s 500 tisuća eura (0,05 posto). Riječ je o fondu smještenom u Luksemburgu, a njihov je poslovni cilj ostvarenje dobiti tijekom duljeg razdoblja.

1st Gateway je sudjelovao u kreditu s 200 tisuća eura (0,02 posto). To je američka kreditna institucija koja ima predstavništva u više američkih gradova, a na njihovoj internet stranici je vidljivo da nude niz kredita i pozajmica.

Wolfgang Abfalterer fizička je osoba koja je sudjelovala u kreditu s iznosom od 200 tisuća eura (0,02 posto). Prema podacima dostupnima na internetu, radio je kao šef Odjela informacija u Merrill Lynch & Co. u New Yorku, a očito je i ljubitelj golfa jer na internetu postoji niz fotografija na kojima osoba tog imena igra golf na raznim turnirima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12