ZAVRŠNI RAČUN

Od jamčevine u aferi Fimi-Media naplatit će se i Nevenka Jurak?

Tijekom stečaja prodana su dva vozila tvrtke, koja su plaćena 70.500 kuna, a taj iznos je otišao državi
Nevenka Jurak
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Stečajni upravitelj Fimi-Medije predao je zagrebačkom Trgovačkom sudu završni račun stečajnog postupka u tom trgovačkom društvu te predložio obustavu stečaja nakon što je uspio za 90.000 kuna prodati dva vozila koja su bila u vlasništvu te tvrtke.

Fimi-Media je postala sinonim političke korupcije nakon optužbi da se preko nje izvlačio novac za potrebe crnog fonda HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera. Stečajni upravitelj u završnom računu navodi da je uspio prodati samo kombi Škodu Octaviju za 28.100 kuna te BMW 320D za 62.500 kuna.

Skupa jamčevina

No, kako su vozila opterećena razlučnim pravom Republike Hrvatske, ono je podmireno u iznosu od 70.500 kuna. Rashodi samog stečajnog postupka, naveo je upravitelj u završnom računu, iznosili su nešto više od 90.000 kuna, u što je uračunata i nagrada za stečajnog upravitelja u bruto iznosu od 14.400 kuna. Imovinu tvrtke čine, podsjetimo, i tražbine za koje se još vode postupci, ali i čak 11,8 milijuna kuna koji su na računu Županijskog suda položeni kao jamčevina u kaznenom postupku za Fimi-Mediju.

U izvješću stečajnog upravitelja podsjeća se i na to da je rješenjem Županijskog suda iz listopada 2016. bio odbijen prijedlog Fimi-Medije za vraćanje 11,8 milijuna kuna jamčevine te da je i Vrhovni sud potvrdio to rješenje.

Potraživanja

No, navodi se i kako bi se, u slučaju da ‘’otpadne’’ temelj po kojem je određena ta mjera, odnosno da prestane potreba za jamčevinom, tih 11,8 milijuna kuna moglo vratiti na račun tvrtke.

Stečajni će upravitelj nastaviti poduzimati radnje u ovom postupku, navodi se u završnom računu. Stečajni je upravitelj zabilježio i da je, sukladno odluci Skupštine vjerovnika, preuzeo i druge parnične postupke Fimi-Medije protiv Hrvatskih autocesta i Podravke, od kojih se potražuje više stotina tisuća kuna.

U završnom računu kao ukupan iznos prijavljenih tražbina navodi se iznos od 10,4 milijuna kuna, od čega višem isplatnom redu pripada i tražbina Nevenke Jurak u iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:16