NATJEČAJ

OD SEDAM SUDACA U DSV-u JEDINO NEVEN CAMBJ ŽELI JOŠ JEDAN MANDAT Splitski sudac, koji je tužeći medije dobio 180.000 kuna, ima šanse ostati u DSV-u

Zakon o DSV-u omogućava sucima da budu izabrani u to tijelo najviše dva puta, a izbor može biti i uzastopan
Neven Cambj
 Paun Paunovic / CROPIX

Sudac Neven Cambj koji učestalo tuži medije, a sudovi mu zbog pretrpljenih duševnih boli dosuđuju izdašne novčane odštete - dosad je prema našim informacijama u tri presude dobio po 50.000, zatim 60.000 i 70.000 kuna - želi još jedan mandat u Državnom sudbenom vijeću (DSV-u).

Tome tijelu koje imenuje suce i odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti mandat istječe uskoro, za tri i pol mjeseca. Od sedam sudaca sadašnjih članova DSV-a, Cambj je jedini koji želi još jedan mandat. Zakon o DSV-u, naime, omogućava sucima da budu izabrani u to tijelo najviše dva puta, a taj izbor može biti i uzastopan. Zanimljivo je da je takav uzastopni izbor bio zabranjen u prvoj verziji Zakona o DSV-u pisanoj pod snažnim diktatom Bruxellesa, tijekom pristupnih pregovora Hrvatske s EU, ali je ta odredba u tišini i bez jasnog obrazloženja modificirana već 2012., samo godinu dana nakon stupanja zakona na snagu. Ta je modifikacija omogućila sadašnjem članu DSV-a, općinskom sucu iz Splita Miji Galiotu da bude član DSV-a već osmu godinu jer je u tome tijelu bio i u prethodnom mandatu od 2011. do 2015.

‘Izborne jedinice’

Cambjevi su izgledi da osvoji još jedan mandat u tome moćnom tijelu veliki. U izborima za DSV, koji će se održati do kraja ove ili početkom sljedeće godine, suci će tajnim glasanjem izabrati troje sudca županijskih sudova, jednog općinskog, dvoje s Vrhovnog suda i jednog iz specijaliziranih sudova. Trojica županijskih sudaca u budućem DSV-u biraju se iz tri “izborne jedinice” - jednog člana DSV-a biraju suci sa sudova uz Jadransku obalu od Pule do Dubrovnika, drugog suci iz Zagreba i središnje Hrvatske, a trećeg oni iz Slavonije. Za mjesto člana DSV-a iz priobalnih sudova samo su tri kandidata, Neven Cambj i Marijan Miletić sa splitskog te Vlado Skorup s riječkog Županijskog suda.

Tri sutkinje

Kako na sudovima u Zagrebu i Splitu radi najveći broj sudaca, upravo su suci s ova dva sudska područja u prethodna dva izborna ciklusa, po modelu “vi podržite naše, a mi ćemo vaše”, presudno utjecali na sastav DSV-a. Ta činjenica velike izglede za ulazak u DSV daje jednom od kandidata sa splitskog Županijskog suda Marijanu Miletiću ili Nevenu Cambju. I jedan i drugi poznati su po sudskim progonima koje pokreću protiv svojih kritičara. I dok Cambj tuži samo medije, Miletić je otišao i korak dalje pa je osim medija i novinara, ni manje ni više nego USKOK-u prijavio čak i inspektorice Ministarstva pravosuđa koje su na splitskom Županijskom sudu, dok mu je on bio na čelu, provele inspekcijski nadzor i čiji nalazi nisu bili nimalo laskavi za Miletića. Uz niz nepravilnosti vezanih uz vođenje sudske uprave na tome sudu, inspekcija je otkrila i da je sud predsjedniku suda, tj. Miletiću, godinama isplaćivao naknadu za odvojeni život od obitelji na koji, prema tumačenju Ministarstva, nije imao pravo. USKOK je, međutim, odbacio njegovu prijavu protiv inspektorica, dok mu je Jutarnji list, koji je također tužio zbog teksta o inspekcijskom nalazu, isplatio naknadu u sudskoj nagodbi.

DSV čiji je mandat u završnici, kojem je Cambj član, ostavio je za sobom niz problematičnih odluka o imenovanjima sudaca u kojima se nije držao bodovne liste prvenstva, tj. na više sudačke dužnosti nerijetko je imenovao kandidate s manje osvojenih bodova preskačući one s vrha liste. Najdrastičniji je primjer prošlogodišnje imenovanje triju sutkinja građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda kad je DSV imenovao 31., 71. i 73. kandidatkinju s liste prvenstva koje su imale od 14,9 do 15,3 bodova manje od prvoplasirane. Prvoplasirana kandidatkinja, sutkinja Katarina Petrović iz Virovitice, protiv te je odluke podnijela tužbu Ustavnom sudu koja je prihvaćena.

31. na listi

Nakon što je Ustavni sud u svibnju ove godine poništio sporna imenovanja, DSV je u srpnju u ponovljenom odlučivanju imenovao iste tri sutkinje čija je imenovanja Ustavni sud poništio. Kandidatkinja za kaznenu sutkinju zagrebačkog Županijskog suda, sutkinja Jadranka Kos na istom je natječaju bila pri samom vrhu bodovne liste, ali je DSV u kazneni odjel zagrebačkog Županijskog suda uz ostale imenovao i Anu Jeleč Pecirep, općinsku sutkinju iz Knina, koja se nije natjecala za kazneni, nego za građanski odjel toga suda. I Kos je podnijela ustavnu tužbu koju je Ustavni sud prihvatio, ali nakon poništenja imenovanja Ane Jeleč Pecirep, DSV nije izabrao nju, nego kandidata koji je bio 31. na rang-listi. Sutkinje Kos i Petrović se, međutim, ne predaju - ponovno su protiv ovih odluka DSV-a podnijele ustavne tužbe, a na odluku Ustavnog suda još se čeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:01