NOVOST

OD SLJEDEĆE GODINE VELIKA PROMJENA NA DRŽAVNOJ MATURI Na ispitu iz hrvatskog više se neće dobivati ocjena na dosadašnji način

 Damjan Tadić/CROPIX

Nakon što se provedu analize i dobije povratna informacija od nastavnika o tome na koji način ispiti državne mature utječu na poučavanje, otvara se prostor za promjene na državnoj maturi.

O jednoj od njih intenzivno se razmišlja već neko vrijeme, a riječ je o razdvajanju ocjena iz hrvatskog jezika na maturi, na onu dobivenu iz eseja i ocjenu iz testa književnosti i jezika.

Ispit iz hrvatskog sastoji se od eseja (80 bodova) i ispita književnosti, odnosno jezika (80 bodova), gdje svaki točan odgovor donosi jedan bod. Esej, međutim, ima drukčije vrednovanje. U njemu se boduje poznavanje i razumijevanje teksta, povezanost teksta te upotreba hrvatskog standardnog jezika.

U čemu najviše griješe

- Međutim, ako učenik jako loše napiše esej ili ga uopće ne napiše i time ne osvoji nijedan bod, a s druge strane briljira na testu iz književnosti i jezika, on iz hrvatskog jezika na maturi ima prolaz jer se bodovi iz eseja i testa zbrajaju - objašnjava koordinatorica za hrvatski jezik na državnoj maturi Bojana Bodin Petrov, dodajući kako je opća ocjena da učenici nisu toliko dobri na eseju koliko bismo očekivali.

- Zasad nemamo analizu u čemu učenici najviše griješe - kaže Bodin Petrov.

I ove godine će esej i test biti posebno bodovani, a zatim zbrajani, no u budućnosti će se to, najavljuju u NCVVO-u, korigirati.

Po sadašnjim pravilima, učenik na ispitu iz eseja ne dobiva bodove ako se nepristojno izražava, ako po njemu crta, ako nije napisao tekst u formi eseja, ako je promašio temu, ako ima nedovoljan broj riječi (dopušteno odstupanje je 10 posto); nadalje - ako mu je rukopis potpuno nečitak ili ako je esej pisan velikim tiskanim slovima. No, riješi li izvrsno test, ima prolaz iz hrvatskog.

Analiza psihometričara

A upravo je to što na nizu elemenata učenik može izgubiti bod na eseju jedan od razloga zbog čega je u konačnom zbroju bodova iz eseja i testa svega jedan učenik lani imao sto posto riješen test. Godinu ranije niti jedan maturant nije uspio dobiti sto posto, a kako je na maturi 2013. također bila situacija s jednim stopostotnim kandidatom, ispada da su u tri godine samo dva kandidata uspjela dobiti sto posto bodova na hrvatskom jeziku više razine znanja.

Je li ispit iz hrvatskog jezika na višoj razini toliko težak?

- Analiza ispita koju su napravili psihometričari pokazuje da je ispit iz hrvatskog jezika na višoj razini zapravo lagan, za naše potrebe možda i prelagan. To što je samo jedan učenik imao stopostotno riješen test nije mjerilo težine ispita - tvrdi Bojana Bodin Petrov. Dodaje da je niz kandidata na prošloj maturi iznad 95 posto riješio test, koji se računa u dvije decimale.

Dominantna ocjena na državnoj maturi je dobar, a lani je 95 učenika uspjelo stopostotno riješiti jedan od ispita, dok ih je 12 riješilo sto posto dva ispita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:21